Xpresso Beleef het! | Jaarverslag van coffeeshop Xpresso

Coffeeshop Xpresso is niet zomaar een coffeeshop. De zaak wordt namelijk gerund door Stichting Het Dilemma in opdracht van de gemeente Zwijndrecht. Xpresso is een niet-commerciële coffeeshop die elk jaar ook een mooi jaarverslag uitbrengt. Highlife neemt het door.

In een begeleidende brief meldt Wouter van Egmond, directeurbestuurder van Xpresso en voorzitter van branchevereniging PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland): ‘Het gros van de mensen heeft nog nooit één stap over de drempel van een coffeeshop gezet. Toch hebben veel mensen een mening over coffeeshops en softdrugs. Daarom is ons kernwoord verbinding. Als directeurbestuurder maak ik verbinding met klanten, medewerkers en iedereen die geïnteresseerd is in onze coffeeshop en/of in het echte verhaal achter cannabis.’

Coen en Sander Show

Dat de daad bij het woord wordt gevoegd blijkt uit het jaarverslag. Xpresso opent regelmatig de deuren voor niet-alledaagse bezoekers. Zo werd een aantal Zwijndrechtse senioren in de coffeeshop begroet: ‘Het leek wel een uitje naar de kerstmarkt, zo genoten de senioren van hun bezoek aan coffeeshop Xpresso. Voor het eerst zetten ze er een voet over de drempel. Ze waren reuze nieuwsgierig en wilden alles weten. Wat is cannabis en wat is het verschil tussen hasj en wiet? Hoeveel moet ik blowen om stoned te worden?… Tijdens de Coen en Sander Show op radio 3FM sprak een van de bezoekers, Gini, vol lof over haar bezoek aan Xpresso: “Het was echt geweldig. Het is daar zo mooi en zo netjes en zo schoon, het is niet zo’n duistere coffeeshop, het is een hele aantrekkelijke coffeeshop.”

Veel mensen hebben nog nooit één stap over de drempel van een coffeeshop gezet, maar hebben wel een mening over coffeeshops en softdrugs.

Inspirerend bezoek

Ook politici weten de coffeeshop in Zwijndrecht te vinden. Samen met burgemeester Schrijer bezochten de Tweede Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Marith Rebel (PvdA) in juni 2015 Xpresso. Uit het jaarverslag: ’Het bezoek was inspirerend en heeft geresulteerd in een motie om een proef met gereguleerde teelt in Zwijndrecht toe te staan. De motie is helaas verworpen. Toch is ‘Zwijndrecht klaar voor experimentele wietteelt’, zo kopt AD De Dordtenaar op 3 december 2015. Schrijer geeft daarin aan dat hij een groot voorstander is van gereguleerde teelt en dat illegale teelt vervolgd moet blijven. De Zwijndrechtse Stichting Gecontroleerde Cannabisteelt wil het experiment uitvoeren. De Universiteit Leiden kan de wiet testen. De verpakkingen van de wiet die consumenten in de coffeeshop kopen, geven weer wat erin zit. De regering ontvangt van de gemeente Zwijndrecht in het eerste kwartaal van 2016 een uitgewerkt plan hierover.’

Verbinden

Kortom, Xpresso voldoet ruimschoots aan de door Wouter van Egmond gestelde doelstelling ‘verbinden’. Desondanks is Xpresso ook eerst en vooral een coffeeshop. En een drukke coffeeshop. Op sommige dagen telt de shop meer dan 500 klanten. Dat komt mede door het beleid van buurgemeente Dordrecht, waar drie van de acht bestaande coffeeshops werden gesloten. Maar het toont ook aan dat Xpresso een geslaagd experiment van een non-commerciële coffeeshop is. Nou ja, experiment… Daarvan is amper sprake meer, na dertien jaar. Xpresso is dus een blijvertje, en een bewijs dat er in Nederland ruimte is voor heel veel experimenten. Zoals de non-commerciële Xpresso bewijst.

www.xpresso.nl

www.stichtingdilemma.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht