Schietpartij in hippie-enclave

Het is al tientallen jaren lang een van de grootste (toeristische) trekpleisters van Kopenhagen. De Vrijstaat Christiania, ooit in een grijs verleden gekraakt, groeide uit tot een internationaal bekende hippiecommune. Maar in de loop der jaren werd de flower power verkoop van hasj steeds meer overgenomen door geharde criminelen.

En dat mondde uit in een tragische schietpartij, waarbij een 25-jarige dealer drie agenten verwondde. Na een klopjacht op de 25-jarige Bosnische Deen, kwam de dader uiteindelijk een dag later zelf om het leven. Eén van de neergeschoten agenten, die in het hoofd werd geraakt, is er nog altijd ernstig aan toe. In eerste instantie meldde de Deense politie dat de dader een IS sympathisant was. Later werd dat weer ontkend.

Ontdaan

De bewoners van Christiania reageerden ontdaan op het geweld. In de eerste jaren van het bestaan van de vrijplaats waren zij zelf vooral verantwoordelijk voor de verkoop van hasj en wiet. Deense hippies hadden net als hun andere Europese leeftijdgenoten de route naar Nepal, Afghanistan en Pakistan gevonden voor goede hasj. Maar in de loop der jaren werden die oorspronkelijke hippiedealers steeds meer verjaagd door geharde criminelen, die op Pusher Street gebouwtjes neerzetten van waaruit hasj en wiet werden verkocht.

Anarchistisch karakter

Deze situatie werd lang gedoogd. Bij tijd en wijle was er wel eens een politieoptreden, waarbij de bouwsels tot de grond gelijk gemaakt werden en vele dealers werden opgepakt, maar na verloop van tijd opende Pusher Street weer en was het ‘business as usual’. Hoewel veel bewoners zich ergerden aan de wietverkoop in hun vrijstaat, vooral aan degenen die achter die verkoop zaten, liet men de zaak toch op zijn beloop. De afkeer voor het gezag en de essentie van Christiania, het waarborgen van het anarchistische karakter, bleken te sterk. En laten we wel wezen; achter de handel op Pusher Street zaten ook niet de minsten.

Tegen geweld

Maar na de schietpartij waarbij drie agenten werden verwond was het geduld van de bewoners van Christiania, en de rest van Denemarken op. Eigenhandig vernielden ze met bulldozers en ander materiaal de verkooppunten op Pusher Street. Vele Denen vonden dit geweldig, en moedigden de 700 bewoners aan om de dealers voorgoed uit de vrijstaat weg te houden. Maar dat, aldus een woordvoerder van Christiania, is nog niet zo eenvoudig. Zij stellen dat zij in principe tegen geweld zijn, en dat zij zich moeilijk kunnen verdedigen tegen deels gemaskerde en bewapende criminelen. Volgens bewoners die anoniem willen blijven, uit angst voor represailles, gaat het hierbij om Hell’s Angels en migranten met een Balkan-achtergrond.

Geen keus

Het lijkt erop dat de bewoners van Christiania nu geen keus meer hebben. Of ze nemen eindelijk stelling tegen de bendes die Pusher Street in handen hebben, of het is wachten tot de Deense overheid een definitief einde aan de drugshandel maakt. Pogingen waarbij de klanten van de dealers werd uitgelegd hoe ze zelf hun eigen wietplanten konden kweken, hebben gefaald. Het besef is doorgedrongen dat er eindelijk iets moet veranderen. In een zelden vertoonde bereidheid tot samenwerking met het gezag hebben de bewoners van Christiania zich medio september akkoord verklaard met het plaatsen van bewakingscamera’s op Pusher Street door de politie. Ook roepen zij Denen en toeristen op om niet meer naar Christiania te komen om hasj of wiet te kopen. Maar de echte oplossing, aldus de bewoners, is het legaliseren van cannabis.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht