Joep Oomen (54) plotseling overleden

Joep Oomen (54) plotseling overleden

Wietkrijger van het eerste uur! Op 18 maart is Joep Oomen onverwacht overleden in zijn huis in Antwerpen. Joep zette zich ruim een kwart eeuw in voor een humaan en rechtvaardig drugsbeleid en een einde aan de War on Drugs. Hij was mede-oprichter van een groot aantal organisaties, waaronder Encod, Cannabis Social Club Trekt Uw Plant in Antwerpen en de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in Nederland.

In 1993 was Joep een van de oprichters van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Als coördinator was hij de spil van een unieke coalitie van organisaties en individuen uit bijna alle landen van Europa. In 2006 richtte Joep Trekt Uw Plant op, de eerste Cannabis Social Club van België. De club telt inmiddels zo’n 400 leden. Het baanbrekende werk in Antwerpen inspireerde Michel Degens om in 2014 Mambo Social Club te starten in Hasselt.

Inspirerende activist

Joep Oomen organiseerde het Cannabis Tribunaal in Den Haag en was mede-oprichter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, dat uit dit eerste Tribunaal voortkwam. Hij was bestuurslid van de stichting Legalize! en een voorbeeldige vergadervoorzitter bij het VOC, met oneindig geduld en een groot diplomatiek talent. Joep was een activist zoals er maar heel weinig zijn. Hij paarde een schijnbaar onuitputtelijke werkkracht en doorzettingsvermogen aan een onberispelijke integriteit en transparantie. VOC-voorzitter Derrick Bergman: “Ik prijs me gelukkig Joep gekend te hebben en acht jaar intensief met hem samen te hebben gewerkt bij het VOC en bij Encod. Hij was niet alleen een zeldzaam effectieve en inspirerende activist, maar ook een zeer goede vriend.”

Rust en overtuiging

Highlife-medewerker Karel Michiels: ‘Weinig mensen hebben meer betekend voor de legaliseringstrijd dan Joep, in België en in Nederland. Joep, wietkrijger van het eerste uur en oprichter van Trekt Uw Plant (TUP), was de rust en vriendelijkheid zelf. Misschien is dat wel de reden dat hij zoveel bereikt heeft in de strijd om de legalisering van cannabis in de Lage Landen. TUP bestaat al meer dan 10 jaar en de Cannabis Bevrijdingsdag wordt ook in Antwerpen stilaan een traditie. Twee initiatieven van Joep die hij in de luwte van de grote debatten en het politieke gekrakeel met evenveel plezier als overtuiging heeft vorm gegeven.’

Arrestaties

Michiels: ‘Toen Joep in 2006 vier stekjes wilde afknippen van een wietplant in de Antwerpse Kruidtuin, die daar met goedkeuring van de overheid gezet was, namen enkele agenten in burger de plant en de stekjes in beslag en pakten de vier leden van TUP op voor verhoor. Twee jaar later greep de politie opnieuw in toen Joep een wietzaadje probeerde te zaaien op de Konijnenwei. Diezelfde week werden Joep en vier andere leden van TUP gearresteerd omdat ze een zaadje plantten naar aanleiding van Worldwide Marijuana March. Twee keer werd TUP voor de rechter gedaagd, twee keer werd de stichting in hoger beroep vrijgesproken. En dus ook Joep, die de strijd vervolgens rustig voortzette.’

Idealen

Tot slot: ‘Joep was eigenlijk een brave burger die zijn idealen trouw bleef zonder de confrontatie te zoeken. Met TUP hield hij zich nauwgezet aan de wettelijke richtlijnen en de Bevrijdingsdag mocht zeker niet uitgroeien tot een grote blow-in. Dat zou de beweging alleen maar negatieve belangstelling opleveren. Ik zag Joep nog enkele dagen voor zijn dood, druk – nee: rustig in de weer met affiches en flyers voor de Bevrijdingsdag in mei. Zijn strijd is ten einde, die van ons gaat door.


“Hulde aan de stille kracht van Joep Oomen„

 
 
 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht