Geen high tea met hennepthee

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is de hennepthee van Dutch Harvest gewoon… thee. Gemaakt van de blaadjes van de hennepplant, zonder het psychoactieve bestanddeel THC. En daar wordt goed op gelet.

Het idee van de thee komt van Esther Molenwijk, duurzaamheidsadviseur en een van de oprichters van Hemp Collective, waarover in het oktober nummer van Highlife bericht werd. De hennepblaadjes zijn in september geoogst, en Esther was daar bij. “Ik werk met Albert Dun van Dun Agro, hij heeft er oogstmachines voor en hij doet dat nu een aantal jaar, dus voor hem is het oogsten inmiddels routine geworden. Voor mij was het juist heel spannend om te zien. De bladeren worden eraf gestript, maar er komt nog wel een stukje tak mee, dus die heb ik er boven de lopende band uitgehaald. Zo leer je je product echt kennen! Ik had het saai gevonden als ik een paar honderd kilo kant en klare thee aangeleverd had gekregen.”

Test. Test.

“Thee hoeft niet getest te worden voor het op de markt komt, maar ik doe het zelf wel. Ik test dat er geen THC in zit, maar dat is ook een standaardtest die al voor het oogsten van de hennep gedaan wordt. Voor industriële hennep mag je in Nederland alleen zaadrassen gebruiken die minder dan 0,2% THC bevatten. De aankoopbewijzen van die zaden die door de EU zijn toegestaan moet je bewaren. Voordat je oogst stuur je een sample van het product en dat wordt ook nog een keer getest op THC. Strenge controle dus! Maar als je als overheid beslist om een scheiding te maken, dan moet je ook gaan meten of die daadwerkelijk gehandhaafd wordt.”

Eerst in pak

De bladeren zijn geoogst en worden gedroogd, het wachten is nu op de verpakkingen. “Dat heeft wat vertraging opgelopen omdat het ontwerp voor de drukker heel ingewikkeld was om goed te krijgen. De kruiden waar we mee gaan mengen zijn besteld, en daarna gaan we het verpakken op een sociale werkplaats in Zwolle. Daar kun je ook met wat kleinere hoeveelheden beginnen. Eerst zorgen we dat het goed in de pakjes zit, en dan kan ik meer winkels benaderen. Zes winkels en twee restaurants willen het inmiddels al afnemen.”

Valse hoop

Dutch Harvest heeft de uitstraling van fris en natuurlijk, net zoals Esther, die steeds minder vaak hoeft uit te leggen dat ze geen stonerthee verkoopt. Volgens haar zijn mensen beter op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de plant. “Het staat ook duidelijk op de verpakking dat je er niet stoned van wordt, ik wil mensen daarin geen valse hoop geven.” Wat zijn eigenlijk haar eigen ervaringen? “Ik heb het wel eens geprobeerd maar ik rook niet, dus dan ben je alleen maar aan het kuchen en proesten, het werkte gewoon niet voor mij. Ik werd er hooguit een beetje loom van.”

Hennepbizniz

“Ik houd meer van een glaasje wijn, dat werkt beter bij mij. Iedereen reageert anders op wiet, ik hoor er ook goede verhalen over en ben er zeker niet tegen. Ik heb best wel wat vrienden die blowen, dus die waren extra verbaasd dat ik – of all people! – in de hennep ging, omdat ik er nooit zo aan mee heb gedaan. Maar bij mij is het om iets heel anders begonnen natuurlijk, om de duurzaamheid.”
De vier smaken van Dutch Harvest zijn alvast te verkrijgen via
www.dutchharvest.org
 
 
 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht