politiek

Interview – Aisha
“Je hoort weinig vrouwen op zo’n soort beat”
Ze liegt niet en maakt geen zoetsappige flauwekul liedjes. Ze heeft ballen en stijl. Dat zegt Aisha over haarzelf in haar bio, en beter hadden we het niet kunnen verzinnen. Tijd voor een gesprekje met de zangeres en entertainer die met Zulke Dingen Doe Je en de Geisha EP de Nederlandse pop/r&b een lekker zetje geeft.
Het muziek maken zit Aisha Echteld in de genen, als dochter van Jetty Weels van het in de jaren tachtig razend populaire damestrio Mai Tai. “Ik begon vroeger al met veel naar muziek luisteren, ik deed karaoke, deed mee aan talentenjachten in cafeetjes, was bij vrienden in de studio aan het jammen en zo groeide het steeds groter. Via mijn ouders hoorde ik ook van alles: Aretha Franklin, Stevie Wonder en Bob Marley. Ik ben eigenlijk altijd muziek aan het maken, en dat hoeft niet perse met een doelgericht project te zijn.”

Geen zin in kantoor

Serieus is het allemaal wel voor Aisha, dag en nacht is ze met haar muziek bezig. Zelfs de beats heeft ze in de hand: “Dat doen de producers, maar ik geef aan wat ik wil horen. Het is tenslotte mijn carrière.” En waarom doet ze het? “In 2009 dacht ik, waarom moet ik elke dag naar kantoor? Ik vond het helemaal niet leuk daar. Dit moet ik niet de rest van mijn leven doen, daar heb ik echt geen zin in. Ik ga gewoon doen wat ik leuk vind, en daarmee proberen geld te verdienen. En dat lukt nu. Zulke Dingen Doe Je doet het heel goed. Ik ben al geboekt voor 2016.”

Groot genoeg

Ze treedt op in discotheken en op festivals, in wisselende samenstellingen. “Het hangt er vanaf hoe groot de locatie is, van de capaciteit, of het podium groot genoeg is. Als het een kleine locatie is kom ik alleen met een DJ en een MC, en als het wat groter is neem ik ook dansers mee. Twee, soms vier, dat hangt er vanaf. Ik dans ook mee, ik ben niet echt de beste danseres maar ik kan wel bewegen. Ik krijg hulp van die meiden, zij zijn professionele danseressen. Mijn choreografe en ik gaan twee keer per week naar de danszaal en dan gaan we samen een choreo bedenken en oefenen voor shows.”

Toffe reacties

“De crew bestaat uit DJ’s, MC’s en dansers, jongens die Flokami heten. Tijdens live shows hebben we ook een stukje in de set dat zij opeens vanachter de DJ booth vandaan komen en mee beginnen te dansen in de show, en dat verwacht het publiek haast nooit. Dus dan krijgen we altijd wel toffe reacties, en het heeft veel energie. In de studio bouwen we alles vanaf nul. We spelen wat akkoorden, komen met wat ideetjes, van daaruit gaat de beat steeds meer leven, dan hoor ik een bepaalde melodie of krijg ik wat woorden en dan begin ik wat te schrijven. Het komt vaak vanzelf, maar soms ook niet. Als je echt moet forceren dan is het niet meer vanuit een bepaald gevoel, dan kap ik gewoon.”

Gangsta

De zes tracks op de Geisha EP stuiteren alle kanten op, en er zit zelfs een wat serieuzer nummer bij, namelijk Wtf. “Ik kwam bij producer Spanker en ik wilde iets gangsta maken, iets stoers. Hij begon een beat te bouwen, het was tof maar het was toch nog een beetje te vrouwelijk. Teveel akkoorden, te muzikaal. Ik wilde echt een beat, dus ik zei nee, laat me even je computer scrollen en kijken of ik iets vind dat in de buurt komt. Ik ging door die lijst en kwam die beat van Wtf tegen, een loopje waar hij ooit aan was begonnen. We gingen freestylen en neuriën in de microfoon en zo begon die track te leven.”

Pompen

“Ik was in de studio met Spanker en Zefanio, we hebben de basis gelegd en Jayh hoorde het liedje, hij vond het heel tof en vroeg of hij ook iets kon doen. Graag zelfs! Zo is hij er op gekomen en werd het liedje geboren. Gangsta is trouwens niet perse zoals in de movies, het is een vibe. Ik wou dat de beat stoer was, met niet teveel akkoorden, dat het lekker kan pompen in de club en de auto. Je hoort weinig vrouwen op zo’n soort beat, dat vond ik ook wel een uitdaging.”

Teamwork

Lekker zelf wetenVroeger werkte Aisha nog wel samen met haar zusjes, nu pakt ze het liever anders aan. “In een groep werken is wel moeilijk, je moet rekening houden met iedereen. En dat werkt niet altijd. Ik wil niet de baas zijn, maar aan mezelf denken. Het is teamwork, de producer heeft ook wat te zeggen, maar ik weet wel precies wat ik wil. Dat vinden de producers vaak heel fijn, vooral Spanker, als ik in de studio kom en ik weet al wat ik wil horen dan heeft hij ook een soort houvast, anders is het vinger in de lucht en ja, wat gaan we maken. Dat kan ook maar het is fijn als de artiest al een beetje een idee heeft van wat-ie wil horen.”
Blowen doet Aisha weinig meer. “Ik rook drie keer per jaar of zo. Een paar haaltjes, niet echt om over naar huis te schrijven. Ik rook soms wel mee met mijn vriend, hij vindt het fijn om ’s avonds als hij van zijn werk komt iets te draaien. Dat moet kunnen, hij werkt hard, dus… Als hij de hele dag thuis zou liggen en niks doen en jointjes roken, dan zou het wel een probleem zijn. Maar hij werkt keihard en als hij dan ’s avonds thuiskomt en wil smoken dan moet hij dat lekker zelf weten.”

Hartstikke gezellig

“Een joint opsteken komt echt weinig voor, het is meer als het moment daar is. Vroeger heb ik wel heel veel geblowd, maar op een gegeven moment viel het niet meer lekker. Ik werd er onrustig van, een soort hyperventilatie, ik trok het niet meer. Ik merkte dat ik dat niet had als ik niet blowde, dus dat was simpel. Het was klaar. Toen ik stopte was ik vijfentwintig, achttien toen ik begon. Dat was in de zomervakantie, met vrienden, die rookten al en toen… ja… nam ik ook een haaltje en werd helemaal… stoned. Daarna ging ik het steeds vaker zelf doen. In de coffeeshop was het altijd hartstikke gezellig, lekker tafelvoetballen, muziekjes draaien en Maza drinken.”

Het is geen hobby

“Als ik bij Spanker of bij andere producers werk kan ik dat nuchter doen, maar als ik thuis aan de slag ga dan vind ik het wel fijn om een haaltje te nemen. Maar ik werk de laatste tijd niet meer zo vaak thuis, dus…” Want Aisha zit vaak in de studio: “Het is belangrijk, het is ook werk, het is niet een keer per maand in de studio duiken, het is geen hobby.” Net was ze ook nog even bezig, op haar laptop, een show bij elkaar plakken in een muziekprogramma. “Op de EP klinkt het anders dan in een live show, dan begint het misschien acapella of met een andere break erin, dat vind ik tof, ik wil niet dat in een live show alles precies hetzelfde is als op de cd. Dan kan je net zo goed een cd opzetten.”

Interessant

Vandaag ziet Aisha er onopvallend uit in vergelijking met de uitbundige kleuren en kleding in haar clips en op foto’s. “Ik ben in een rustige bui, vandaag had ik even geen zin. Maar die ringen en nagels zijn altijd. Ik wil weer naar een nagelstudio, want ze moeten bijgewerkt worden. Het zijn mijn eigen nagels, behalve die van die duim, die is ooit gebroken. Er zit wel een extra laagje op voor versteviging, een kunstlaagje. Maar de lengte, dat is gewoon mijn nagel. Ik moet wel gewoon afwassen en zo, dus… Door het laagje wat er op zit kan dat gewoon. Als ik dat niet had zouden ze om de dag breken. Als ik de microfoon vastheb dan zie je nog een beetje iets interessants, van die stompjes zien er toch niet uit.“
www.iamaisha.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht