Column Nicole Maalsté

Twee maanden geleden schreef ik over de drie Nicole-hennepzaadjes die ik in de grond heb gestopt. Ik zei al dat ik geen groene vingers heb. De potjes stonden in de tuin. In een van de potjes stond op een gegeven moment een enorme laag water. Dat zaadje is nooit uitgekomen. De andere twee zaadjes zijn wel uitgekomen. Maar een daarvan heeft het overplanten van de pot naar de grond niet overleefd. Er staat nu nog één miezerig hennepplantje in mijn tuin dat half aangevreten is door slakken. Het is inmiddels half augustus. Het plantje is zo’n 25 cm hoog. Veel zal het wel niet meer worden…

De hennepplant is ´de perfecte plant voor het veranderende klimaat´.
 

Toch koester ik nog een beetje hoop dat het goed komt. We noemen dit niet voor niets weed (wat Engels is voor onkruid). In een artikel van de Amerikaanse verslaggever Brian Merchant las ik laatst dat hennepplanten die het zwaar hebben gehad het beste gedijen. Het artikel gaat over de reactie van planten op de klimaatverandering. Veel planten zullen dat niet of nauwelijks overleven. Maar de hennepplant is ´de perfecte plant voor het veranderende klimaat. Hoe warmer het hier wordt, hoe groter en sterker de plant wordt´, schrijft Merchant.

 

CO2

 

De auteur schrijft niet zomaar wat. Hij baseert zijn uitspraken op verschillende wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat marihuana beter groeit wanneer er meer CO2 in de lucht zit. Henneptelers weten natuurlijk al lang hoe belangrijk CO2 is. Sommige kwekers experimenteren met extra CO2 toevoeging aan de lucht in de kweekruimte. Door toename van de CO2 in de atmosfeer (uitlaatgassen en fabrieken) is dat dus buiten eigenlijk helemaal niet meer nodig. Eindelijk eens een positief nieuwtje in het kader van de industriële revolutie.

 

Medicinale werking

 

Wetenschappelijk onderzoek wijst ook uit dat de medicinale werking van de plant verhoogt door andere stress factoren. Ethnobotanicus James Duke stelt in The Daily Climate: ´Hoe zwaarder de plant het heeft, bijvoorbeeld door droogte, ziekte of door het een paar keer goed te slaan, hoe medicinaler hij wordt.´ Wellicht hebben de martelingen die het plantje in mijn tuin heeft doorstaan uiteindelijk toch nog een positieve uitwerking. Dat roept trouwens wel vragen op over telers die hun planten met veel liefde verzorgen en er zelfs tegen praten. Voor een echte goede opbrengst kun je je planten misschien beter een keer flink uitkafferen, als ik het goed begrijp. Door veel uit te ademen in de richting van de planten ontvangen ze een extra portie CO2. En water geven is dus ook niet echt een must. De plant doet het juist beter als het water schaars is. Dat de plant goed gedijt bij droogte, weten ze in de VS al lang. Tijdens droge periodes schiet de cannabis in de staat Ohio als onkruid uit de grond. Vandaar dat de boeren het daar ook wel ‘greppelwiet’ noemen.

 

Wintervaste variëteit

 

Greppelwiet lijkt me wel wat voor Nederland. In grote delen van ons land worden in woonwijken langs snelwegen alle fijnstof-normen met voeten getreden. Als we nou eens een stevige strook greppelwiet langs de A4, A10, A2, A16, A2 en nog zowat A’s zetten, dan is het fijnstof-probleem misschien wel snel opgelost. De planten groeien als kool vanwege de extra uitlaatgassen. In Wageningen weten ze vast een wintervaste variëteit te creëren.

 

Klimaatverandering is een probleem, maar wellicht ook een voedingsbodem voor een andere manier van denken over planten en hun nut. Laten we het eens een jaartje proberen met greppelwiet.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht