Begin juli bracht het Trimbos-instituut in een persbericht naar buiten dat het THC-gehalte van cannabis in coffeeshops al vele jaren stabiel is. Dat zou blijken uit de THC-monitor waarmee het instituut sinds 1999 het THC-gehalte van cannabis in coffeeshops onderzoekt. Het bericht is niet opgepikt door de media. Geen verandering is in de ogen van de journalistiek kennelijk geen nieuws.

Begin juli bracht het Trimbos-instituut in een persbericht naar buiten dat het THC-gehalte van cannabis in coffeeshops al vele jaren stabiel is. Dat zou blijken uit de THC-monitor waarmee het instituut sinds 1999 het THC-gehalte van cannabis in coffeeshops onderzoekt. Het bericht is niet opgepikt door de media. Geen verandering is in de ogen van de journalistiek kennelijk geen nieuws.

In de beeldvorming is het THC-gehalte van Nederwiet hoog.

In het persbericht is ook te lezen dat het percentage THC in Nederwiet vanaf 2004 – ja, je leest het goed – geleidelijk gedaald is (toen was het gemiddelde THC-percentage 20%). De afgelopen jaren beweegt dat percentage zich tussen 13 en 17%. In 2014 was het gemiddelde THC-gehalte in de meest populaire (=meest verkochte) Nederwiet 15,3%. Dit zijn harde feiten. Het onderzoek wordt al sinds 1999 op dezelfde wijze uitgevoerd. Jaarlijks worden er in 50 coffeeshops cannabismonsters gekocht die vervolgens in een laboratorium worden geanalyseerd op werkzame stoffen. Naast het THC-gehalte wordt ook het percentage CBD en CBN in wiet en hasjmonsters gemeten.

Beeldvorming

Uit onderzoek dat Motivaction onlangs uitvoerde blijkt dat 45% van de Nederlanders denkt dat cannabis de afgelopen jaren steeds sterker is geworden. Het idee dat cannabis te sterk is komt ook steeds weer terug in politieke en maatschappelijke debatten. In de beeldvorming is het THC-gehalte van Nederwiet hoog. Zo hoog, dat het eigenlijk een harddrug is. Daarom is er vorig jaar nog in de Tweede Kamer gediscussieerd over het stellen van een maximum aan het THC-gehalte van 15%. In een hoorzitting lieten vrijwel alle opgetrommelde experts de Tweede Kamerleden weten dat een verbod op sterke wiet en hasj niet nodig en bovendien onhaalbaar is. Desondanks liet minister Ivo Opstelten in oktober 2014 nog weten dat hij zijn plannen voor een verbod van wiet en hasj met een THC-gehalte boven de 15% wilde doorzetten.

Onzalig plan

Met het aftreden van de minister lijkt dit onzalige plan in de ijskast te zijn beland. Het idee voor een verbod op sterke wiet en hasj komt trouwens uit de koker van de commissie Garretsen die de overheid in 2011 adviseerde, zeven jaar nadat de daling van het THC-gehalte was ingezet. Uit onderzoek van het Bonger-instituut (2004) was bovendien gebleken dat de meeste blowers in hun rookgedrag rekening houden met de sterkte van het product. Naarmate de wiet of hasj sterker is, nemen ze er minder van. In dat opzicht gedragen blowers zich hetzelfde als alcoholconsumenten. Die slaan een glas sterke drank normaal gesproken ook niet in een keer achterover.

Wetenschappelijke feiten negeren

Hoe kan het dat een commissie van wijze mannen en vrouwen deze wetenschappelijke feiten negeerde? Waarom kwamen zij met een maatregel voor een probleem dat in de praktijk niet (meer) bestond? En waarom heeft het Trimbos-instituut zelf niet een keer wat harder van de daken geschreeuwd dat er al een tijdje geen sprake meer is van te sterke wiet? In dat geval zouden journalisten het nieuws waarschijnlijk wel hebben opgepikt.
Ik begrijp dat het een stuk spannender is om te kunnen schrijven dat de wiet zo sterk is geworden dat het eigenlijk een harddrug is geworden en dat een stabiel THC-gehalte weinig nieuwswaarde heeft. In dit geval is het echter wel vermeldenswaardig, omdat veel Nederlanders een heel ander idee hebben over de sterkte van cannabis. Wanneer dat beeld niet wordt gecorrigeerd, dan zal de mythe dat het THC-gehalte in Nederwiet te hoog is nog jarenlang blijven voortbestaan.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht