“We zijn een pact van de wolf die de maan opat”

Interview met Blue Crime

Het is geen straf om een interview te doen met Blue Crime: drie Amsterdamse meiden (drummer Bart is er niet bij) die de hele tijd lachen, met elkaar dollen en veel te vertellen hebben. Ze zijn net terug van een tour door het Oostblok en er is een EP uit, dus stof tot praten is er sowieso genoeg.

Muziek is voor ons een gave manier om verschillende kanten van jezelf te zoeken, net zoals blowen of andere geestverruimende middelen dat zijn.

BLUE CRIME

Het zal een open deur zijn, maar vragen hoe zulke verschillende types als Alexandra Duvekot (zang), Floor van Dijck (bas) en Liu Mottes (gitaar) ooit met elkaar aan de slag gingen en op psychedelische moonpop zijn uitgekomen, blijft interessant. Zangeres Alex neemt het voortouw: “We zijn elkaar tegengekomen op een bijzonder moment in ons leven, toen veel dingen stopten. Elk bandlid zat eigenlijk in een soort tussenfase. Zelf stond ik na lange tijd weer alleen omdat mijn andere band plotseling stopte. Ik wist niet goed wat te doen, maar ben weer gewoon muziek gaan maken en op zoek gegaan naar andere muzikanten. Op een dag heb ik een foto door de stad verspreid van een blonde gitariste, met daaronder ‘bassist gezocht’. Floor: “Ik dacht, dat ben ik!”

Actief

“Ik zing al heel lang in neo-exotica retropopband The Spinshots, maar vanaf mijn veertiende heb ik altijd basgitaar gespeeld, tot een jaar of zes geleden. Maar voor ik het wist stonden we samen in een bunker te oefenen.” Alex: “Ongeveer dezelfde tijd leerde ik een drummer kennen, die nu niet meer bij ons is trouwens. Hij kon de band niet langer combineren met zijn gezinsleven. Wij zijn heel actief, gaan vaak op tour, we zijn avontuurlijk en offeren ons op voor onze muziek. Dat neemt veel tijd in beslag.” Floor: “We hebben er allemaal voor gekozen om de volle prioriteit bij de band te leggen.”

Verhalen

We laten elkaar toe om te experimenteren, en dat gaat niet altijd zonder botsingen.

Alex: “In het begin speelden we zonder veel structuur of nummers, we waren muziek aan het maken vanuit een levensbehoefte. We deden niet echt aan jammen, iedereen nam mee wat-ie had, we speelden op elkaar in, het waren eigenlijk vooral verhalen. We voelden dat het belangrijk was om die verhalen vast te leggen. Het kreeg steeds meer vorm en na een korte tijd zijn we met de band naar Zuid-Frankrijk gegaan, naar een oude watermolen in een dorp. Producer Brent Arnold uit New York was op tour in Europa en met hem hebben we opnames voor de plaat gemaakt.”

Tussenwereld

En zo ontstond de zes nummers lange EP Tyr. Het titelnummer heeft z’n oorsprong in de Noorse mythologie en gaat over halfgod Tyr en de wolf Fenrir, zijn beste vriend. Een verhaal over vriendschap en verraad, waarbij Fenrir uiteindelijk de zon opeet en daarna de maan, waardoor de nacht altijd blauw leek. Alex: “Een tussenwereld tussen dag en nacht. En dat noem je Blue Crime. Tyr kan iedereen zijn. Je bent vast wel eens in een situatie geweest waarin je tegelijkertijd vriend en verrader was, of geliefde en vijand. Net zoals die verhalen heeft het intieme en persoonlijke van muziek iets universeels. Van iets donkers kun je iets lichts maken, van een gebeurtenis een mooi verhaal.”

Beschaafd

Zo maakten ze voor het underground platform Subbacultcha een tourverslag met wegwerpcamera’s. Alex: “We hebben allemaal onze eigen momenten kunnen vastleggen, iedereen heeft heel andere momenten waar zij of hij verbinding mee heeft. Ik heb een tijdlang onderzoek gedaan naar het geluid van bomen, dus voor mij was de oude boom waaronder we een keer optraden heel bijzonder. We hebben sowieso onze nachtelijke avonturen vastgelegd, we lijken wel allemaal heel beschaafd maar we zijn natuurlijk ook gewoon een band. En het Oostblok, daar… Ehm, het was leuk, laten we het daar op houden.”

Opboksen

Hun muzikale kennis hebben de bandleden zelf opgedaan. Zo komt die van Alexandra uit een poëtische en intuïtieve manier van muziek maken, naar aanleiding van experimenten met planten. Floor: ”Ik kom uit een meer op groove gebaseerde manier van muziek maken, en Liu hoort iets en probeert er vervolgens wat bij te bedenken. Het komt meer vanuit gevoel dan vanuit een rationeel denken van dit zou nou moeten of dat stukje moeten we hebben.” Alexandra: “We laten elkaar toe om te experimenteren, en dat gaat niet altijd zonder botsingen. Dat vind ik een van de leukste dingen van deze band, dat iedereen zo z’n eigen stem heeft dat we regelmatig op een liefdevolle manier tegen elkaar aan het opboksen zijn.”

Sterker

“Het is duwen en trekken maar er rollen mooie dingen uit. Ik vind spanning voor mezelf een van de mooiste elementen om tot nieuwe dingen te komen. Dat doet soms best pijn, soms zeggen we eerlijk en bot tegen elkaar ‘ja’, of ‘nee’. Maar het grondbeginsel is wel dat we openstaan voor elkaars stem, omdat we weten dat die nodig is.” Liu: “Wat de muziek sterker maakt zijn alle verschillende mensen en componenten in de band, iedereen heeft z’n eigen persoonlijke stijl, maar bij elkaar kan het net dat wringende opleveren waardoor het juist beter wordt.” Alex: “En dat je weet dat je samen sterker staat dan alleen.” Floor: “Blue Crime is een soort pact.” Alex: “Een pact van de wolf die de maan opat. Wat we doen als de nacht voor altijd blauw is…”

Andere wereld

Van blauw naar blowen – Alex had er haar gedachten al over laten gaan. “Meer nog dan over mijn eigen drugsgebruik dacht ik na over de vergelijking tussen muziek en roken, het ritueel waar je in verdwijnt of opgaat, en dat ik dat heel mooi vind. Er zijn veel manieren om jezelf te helen, en muziek komt daarin overeen met rituelen die van oudsher al gedaan worden, onder andere met plantjes. Dat je drugs of verdovende middelen – hoe je het ook wilt noemen – tot je neemt, dat die wereld, die andere werkelijkheid, iets is waarin ik me kan vinden. Het is mooi dat er manieren zijn, door wat dan ook, dat er een wereld of een andere dimensie is waar je in kan stappen.”

Psychedelisch

“Drugs kunnen bij mij verschillende uitwerkingen hebben. Het is wel iets dat de innerlijke wereld echt versterkt. We hebben bijvoorbeeld het nummer Sorcerer, we gebruiken niks als we dat nummer spelen, maar we komen er alle vier altijd heel stoned uit – dat gevoel heb ik tenminste.” Floor: “Het is traag en hypnotiserend, we staan daar dan echt op uit te spacen. Als het publiek die vibe ook voelt, merk je dat je met de hele zaal staat uit je bol staat te gaan op dat nummer. Het is van dezelfde categorie dat iedereen een joint zou opsteken. Het heeft een psychedelische uitwerking.”

Toffe aanvulling

Een joint en het witte vinyl van de EP op een platenspeler lijkt Floor een perfecte combinatie. Alex: “Niet vergeten om de plaat om te draaien!” Floor: “Een mooie manier om een ander level op te zoeken. Maar muziek is voor ons ook een gave manier om verschillende kanten van jezelf te zoeken, net zoals blowen of andere geestverruimende middelen dat zijn. Zelf blow ik af en toe, niet elke dag. Op iedereen heeft het een andere uitwerking, bij mij is het de ene keer een toffe aanvulling, de andere keer moet ik meteen naar bed, dan is mijn dag gewoon voorbij. Het wisselt wat het met je doet.”

Dienende functie

Alex heeft een ritualistisch gebruik van drugs: “Ik vind het belangrijk dat het een dienende functie heeft. Het is ook ontspanning, maar ik vind het daarnaast mooi hoe drugs worden gebruikt in rituelen, om in een andere wereld te komen.” Floor: “Ik haal wel eens geestverruimende middelen bij een handelaar, en die heeft een hekel aan het woord drugs. Dat is de term die de overheid er aan geeft om het te criminaliseren. Hij noemt het geestverruimende middelen, van hem mag ik het woord drugs niet gebruiken en sindsdien kan ik het ook niet meer. Drugs zijn geestvernauwende middelen zoals cocaïne, en die verkoopt hij niet.”

Inner ouwe hippie

Liu: “Ik vind deze persoon nu al amazing!” Floor: “Het is echt een hippie, hij ziet het als een missie om mensen te helpen om wat verkennende bewegingen aan die kant te zetten.” Alex: “In iedereen schuilt een oude hippie. Get in touch with your inner, ouwe hippie!” Floor: “Het is interessant om dat soort dingen te verkennen, en wat verder te reizen in je mind dan dat de realiteit lang is.” Alex: “Dat was de ouwe hippie in Floor.”

www.bluecrime.net

 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht