België zet kleine stappen richting mediwiet

“Het debat is nog maar net begonnen” 

Maggie de Block

En plots was wiet weer een thema in de Belgische media. Met dank aan minister van volksgezondheid Maggie 'Maggihuana' De Block, omdat ze het gebruik van Sativex heeft goedgekeurd. “Ik verwacht dan ook dat er de komende maanden nog een en ander beweegt rond medicinaal cannabisgebruik in ons land,” zegt cannabinoloog Dominique van Gruisen. “Het debat is nog maar net begonnen.”

Amper had de (liberale) minister haar besluit bekend gemaakt, of daar doken al de eerste ouders van epilepsiepatiëntjes op die smeekten om ook cannabisolie te erkennen als medicijn. Voor Sofie Voncken (6) uit Maasmechelen volstaat één druppeltje per dag om haar aanvallen terug te brengen van 50 tot één of twee, meldde de krant De Morgen. Ze slaapt weer rustig, kan zichzelf aankleden en urenlang met de poppen spelen. En zo lezen we steeds meer wonderlijke verhalen over mensen die hun lijden verlichten en soms zelfs compleet opheffen met behulp van het juiste cannabismedicijn.

Charlotte’s Web

Ik heb de voorbije maanden zelf ettelijke telefoontjes gehad van radeloze patiënten die op zoek zijn naar Charlotte's Web (de nieuwe, speciaal ontwikkelde soort voor epilepsie) en andere varianten om hun pijnen en kwalen te bestrijden. De meeste artsen tonen zich verbaasd over de resultaten en moedigen hun patiënten aan om vooral zo voort te doen, ook al laten ze hen daarna wel vaak aan hun lot over. Waar en hoe de mensen aan hun medicijnen kunnen geraken, moeten ze zelf maar uitzoeken. Een enkele dokter maakt een voorschrift en verwijst hen door naar een Nederlandse apotheker.

Bloedziekte

Een van mijn beste vrienden had een bloedziekte die de dokters nooit goed hebben kunnen thuisbrengen. Iedere maand liet hij zich onderzoeken en iedere maand kreeg hij dezelfde boodschap: “Paul, ik weet niet wat je doet om de ziekte onder controle te houden, en ik wil het ook niet weten. Maar blijf het vooral doen.” Natuurlijk wist die dokter maar al te goed dat Paul elke dag een paar spliffs rookte, maar daar wilde hij liever niets mee te maken hebben. Op die hypocriete, stiefmoederlijke wijze gaan de Belgische medici en politici ook al sinds mensenheugenis om met alternatieve geneeswijzen als acupunctuur. Hopelijk duurt het minder lang voor cannabis aanvaard zal worden als medicijn, en niet alleen een industriële neusspray met enkele componenten van de plant.

Er is hoop

En er is hoop. De ouders van Sofie hebben van een dokter een voorschrift gekregen waarmee ze een plant kunnen laten groeien bij de recent opgerichte Medicinale Cannabis Club in Lier, een stichting die samenwerkt met de patiëntenbelangenvereniging Medcan. Terwijl de mensen van de Limburgse Mambo Social Club nog voor de rechter moeten verschijnen (proces uitgesteld tot oktober), verkennen die medische social clubs alweer nieuw terrein in de wetgeving. Je kunt er alleen lid worden met een doktersvoorschrift, wat het voor de overheid toch weer een stuk lastiger maakt om in te grijpen. Er zouden meteen tientallen patiënten in de kou komen te staan. En dat zou zelfs de kille rechtse regering zich niet kunnen veroorloven.

Koppen

De geloofwaardigheid van Medcan en aanverwante organisaties werd nog versterkt door een mooie reportage in het populaire nieuwsmagazine 'Koppen' op Eén. Een dikke tien jaar geleden heeft dat programma ook eens bij mij aangeklopt voor een reportage, toen nog met een heel ander team. Twee uur lang hebben ze hier gefilmd en interviews afgenomen. Toen het programma werd uitgezonden, bleek ik er totaal niet in voor te komen en kwam alleen de licht hysterische voorzitster van Ouders Tegen Drugs aan het woord, een stichting die gesponsord werd door het extreemrechtse Vlaams Blok (nu Belang) en in de praktijk nauwelijks enige aanhang had. Je zou dus kunnen zeggen dat de tijden veranderen, dat er nu eindelijk toch een generatie journalisten opstaat die de leugens over wiet helpt doorprikken.

Diepe buiging

Ze kunnen daarvoor terecht bij een groeiend aantal cannabinologen. Ja, ik noem ze maar even zo, met een diepe buiging zelfs. Die mensen weten honderd keer meer van wiet dan ik en helpen met hun kennis talloze patiënten uit hun lijden. Het boegbeeld van die jonge wolven heb ik jullie eerder al voorgesteld in dit blad: Dominique van Gruisen. Hij heeft Medcan mee in de steigers gezet en wordt in de media steeds vaker opgevoerd als deskundige. Dank zij Van Gruisen komen er in de media ideeën aan bod die veel Vlamingen nu nog amper kunnen vatten of zelfs abject vinden, maar die in de nabije toekomst wel eens bewaarheid zouden kunnen worden. Hij pleit ervoor om apothekers zelf aan de slag te laten gaan met medicinale cannabisbereidingen (voor zover ze dat nog kunnen – de meeste apothekers zijn tegenwoordig uiteindelijk maar veredelde verkopers), om uitgebreid onderzoek te doen naar alle medische toepassingen èn om de kweek toe te vertrouwen aan kleinschalige, non-profit organisaties als Trekt Uw Plant en medicinale cannabisclubs.

En nu maar hopen dat de Grote Leider al die idealisten, patiënten en goedbedoelende mensen met rust laat.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht