Rijk biedt zelf kweekbenodigdheden aan op veiling….

Foto: ANP / Remko de Waal

Vandaag op nrc.nl, het moet niet gekker worden:

In beslag genomen kweekbenodigdheden voor hennepteelt zijn door de overheid zelf te koop aangeboden op een veiling. Koolstoffilters, afzuiginstallaties en een kweektent, artikelen die growshops sinds 1 maart niet mogen verkopen, heeft Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën eind april aangeboden via veilinghuis BVA Auctions. Dat lijkt in strijd met de nieuwe Opiumwet, die “handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt” verbiedt.

Volgens Domeinen berust de bieding op een misverstand en is het uiteindelijk teruggetrokken. Dat juist nu, vlak na de inwerkingtreding van de nieuwe wet, zoiets op een veilingsite verschijnt is “een grote misser”, zegt Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan Rijksuniversiteit Groningen. “Hier maakt de overheid geen goeie beurt mee.” Het toont volgens hem de onduidelijkheid die het nieuwe wetsartikel met zich meebrengt. Want wanneer is de verkoop van een afzuiginstallatie strafbaar? “Dat is nog een schimmig gebied.”

GROOTHANDEL

De aangeboden afzuiger is herkend door een Brabantse groothandel in kweekartikelen. Identieke spullen – niet dezelfde – zijn afgelopen maand bij een grote politie-inval bij het bedrijf in beslag genomen en waarschijnlijk vernietigd. “Zonder dat een onderzoek naar de bestemming van de artikelen heeft plaatsgevonden”, zegt advocaat Frank van Ardenne die de groothandel binnenkort verdedigt:

“Dat nu identieke afzuiginstallaties ter veiling zijn gebracht bevestigt ons beeld dat over de inbeslagname van zulke artikelen nog niet goed wordt nagedacht”.

Volgens het nieuwe wetsartikel moet er een vermoeden zijn dat spullen worden gebruikt voor grootschalige georganiseerde hennepteelt. Maar het is nu nog volstrekt niet duidelijk wanneer daar bij verkoop van deze spullen sprake van is.

Afgelopen zondag zijn door de Dienst Domeinen opnieuw artikelen geveild die je als growshopartikelen kunt beschouwen. Twee ‘dompelpompen’, ideaal voor het bewateren van flinke hoeveelheden wiet. Apparatuur van hetzelfde type is vorige maand bij het Brabants bedrijf nog in beslag is genomen. Maar ditmaal is het kavel wel gewoon verkocht, zegt de woordvoerder van Domeinen. Een dompelpomp als growshopartikel? Nee, gewoon “een vijverpomp”.

 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht