Duizenden bijeen voor legaal growen en blowen

verslag van de zevende editie van de Cannabis Bevrijdingsdag

Opnieuw kwamen op de zevende editie van de Cannabis Bevrijdingsdag duizenden bijeen voor het recht om te growen en te blowen. De bezoekers kwamen niet alleen uit Nederland, velen kwamen ook uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en andere landen. Daarmee zorgden ze voor een internationaal getinte bijeenkomst, met als doel de cannabisplant uit het verdomhoekje te halen.

Wie had immers ooit kunnen voorspellen dat we anno 2015 in Nederland te maken zouden hebben met een Reefer Madness, die bijna alleen te vergelijken valt met die stompzinnige jaren van de War on Drugs in de VS, of zelfs de drooglegging daar in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Klare taal

De situatie in Nederland is amper nog uit te leggen aan die buitenlandse bezoekers van het Cannabis Bevrijdingsfestival. Annie Machon, in een vorig leven een heuse spion van het Britse MI5 en nu Europees voorzitter van LEAP (Law Enforcement Against Prohibition), zei het al in haar toespraak. Machon: “The Netherlands used to be a beacon of hope, but now it is going backwards.” Derrick Bergman, woordvoerder van het VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) dat het evenement organiseert, kan daarover meepraten. Twee weken eerder vond er een inval in zijn woning plaats, waarbij de heldhaftige politie in zijn tuin maar liefst zeven mini-hennepplantjes van amper 15 cm hoog in beslag nam. Dat is Nederland anno 2015, waarbij de politie onder de paraplu van de growshopwet straffeloos ondernemers van hun inventaris mag beroven. En dat terwijl een meerderheid van de bevolking (70 procent) voorstander is van gereguleerde hennepteelt. Politici zouden zich moeten schamen!

800.000 cannabis-genieters

Doede de Jong, Nederlands bekendste wietkweker, ging in zijn toespraak ook in op de huidige Hollandse hennepoorlog. Op 26 augustus dient zijn hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden. Verliest hij dat, dan is hij zijn woning kwijt. Ja, dat kan tegenwoordig, zo gaat de Nederlandse overheid om met haar burgers, die er openlijk voor uitkomen dat zij wiet kweken. Doede: “Er is geen enkele reden om ons, 800.000 cannabisgenieters, zo onrechtvaardig te behandelen. We mogen het zo langzamerhand over wietkruistochten hebben. We worden gestigmatiseerd en gecriminaliseerd. De VVD is de partij van de betutteling en repressie. Ware vrijheid is dat jezelf bepaalt wat je doet, met respect voor de medemens. Ik zeg: baas in eigen brein!”

Emotioneel

Derrick Bergman las een brief van Johan van Laarhoven, de oprichter van The Grass Company, voor en verliet geëmotioneerd het podium. Gelukkig was het grootste deel van de dag gevuld met meer happy moments en dansbare klanken van verschillende bands, waarbij met name de optredens van Rupelsoldaten en Natty voor veel enthousiasme zorgden. In de filmtent vonden diverse interessante discussies plaats, uiteraard werden daar ook films vertoond. Op de hennepmarkt was het af en toe zo druk, dat je amper nog door kon lopen. Dat had ook te maken met vermakelijk pogingen tot wiet-wereldrecords, onder het toeziend oog van Nol van Schaik. En wat te denken van Covenent Sound System, dat op het kleinere veld bij het water de hele dag irie vibes (en heel veel wietdampen) verspreidde. En gelukkig was na al dat vrijheids-blowen de catering goed verzorgd, en kon iedereen de munchies te lijf gaan met een ruime sortering eettentjes, van wietpizza’s tot crêpes, of Grieks en andere keukens. Kortom, het was weer dik voor elkaar op deze zevende editie. We zien elkaar volgend jaar weer!

Koos Zwart Award' voor Ben Dronkers

Ieder jaar reikt het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) de Koos Zwart Award uit. De prijs is vernoemd naar de vorig jaar overleden radio-dj en cannabisactivist Koos Zwart, die tot aan het eind van zijn leven vocht voor de erkenning van de cannabisplant. Dit jaar ging de prijs naar Ben Dronkers, oprichter van Sensi Seeds, de man achter het Hash, Marijuana & Hemp Museum in Amsterdam, een nog veel fantastischer hennep museum in Barcelona, en ontelbare andere initiatieven. De prijs is dan ook terecht naar een van de pioniers en een van de grootste steunpilaren van de Nederlandse (en internationale) cannabiswereld gegaan. Bij deze ook onze welgemeende felicitaties.

Organisatie: “Tevreden en trots.”

Derrick Bergman van het VOC, dat de Cannabis Bevrijdingsdag organiseert: “Het was een zware editie, ook door de politie inval bij het VOC, nog geen twee weken voor Cannabis Bevrijdingsdag. Maar we zijn tevreden en trots. Met 10.000 bezoekers over de hele dag halen we het hoogste bezoekersaantal ooit, met opnieuw geen enkel incident en louter positieve reacties. Op naar de volgende editie: zondag 12 juni 2016, in het Flevopark in Amsterdam.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht