High on wheels

Medical Bike Ride goes Benelux

Bike Tour initiatiefnemer Luc, die als een ware cannabis-martelaar aan een valpartij bloedende stigmata aan beide handen overhield

Klapbanden, verschroeiende demarrages, waaiervorming, bloedstollende valpartijen, zelfopoffering en kameraadschap. De derde Medical Cannabis Bike Tour leek ook dit jaar weer net een echte wielertour, met één belangrijk verschil: over doping deed dit peloton idealistische wielervrienden niet moeilijk – zolang die in de vorm van goedgevulde vaporizers en joints werd toegediend. Onlangs werd bewezen dat cannabis wel degelijk de sportieve prestaties verbetert doordat het de bronchiën verwijdt en de pijngrens oprekt. En dat was soms hard nodig ook…

Dankzij de vele sponsoren en de tomeloze inzet van vrijwilligers en renners kan aankomende herfst in Spanje een baanbrekend onderzoek naar de medische effecten van cannabis bij kankerpatiënten van start gaan.

Soft Secrets/Highlife manager Daisy en trotse vader Jeroen

Ook deze derde editie was er een van vele individuele heldenverhalen. Een van de grootste helden was ongetwijfeld de 70-jarige Mila 'Pollinator' Jansen uit Amsterdam, die op een degelijke stadfiets haar eerste tour volbracht. De zelfs in de stromende regen goedgemutste cannabisveteraan moest bij elk bordje de leesbril op de neus hijsen, wat haar prestatie nog meer glans verleende. Minstens zoveel bewondering oogstte Tonia, die het advies van haar arts in de wind sloeg om met een ontsteking in haar lijf aan de tour te kunnen deelnemen. De Volendamse meditwietgebruikster, bij wie een been is geamputeerd, reed op een met de armen voorbewogen race-driewieler en maakte behalve door haar verbeten inzet ook veel indruk met haar onverwoestbaar goede humeur.

“Welke heuvels?”

Trappelend van enthousiasme verschijnen de 55 rijders na de eerste nacht in Valkenburg aan de start. Tijd om rustig op te warmen is er niet: de beentjes worden direct zwaar op de proef gesteld met een 5 kilometer lange beklimming. Een groep echte bikkels scheidt in de eerste kilometers de bokken van de schapen. Wie de aansluiting mist zit al snel hopeloos geïsoleerd en kan zijn stiekeme droom met de besten mee te kunnen wel vergeten. Met snelheden die oplopen tot 45 km per uur doen onze koplopers nauwelijks onder voor 'echte' wielrenners. Ver daarachter versplintert het veld tot kleine groepjes, die naarmate de kilometers hun tol eisen steeds vaker uiteenvallen tot heroïsch voortploeterende eenlingen. Het parcours voert de rijders langs aspergevelden en idyllische Limburgse dorpjes. Buitenlanders die dachten dat Nederland één grote grasvlakte vol molens en koeien is, komen bedrogen uit wanneer we de heuvels inrijden. De Slovenen, Duitsers, Oostenrijkers en Noren onder ons in koor: “Welke heuvels?”

Motivatieverlies?

Cannabisveteraan Mila Jansen

Al oogt het cannabispeloton in de met sponsornamen volgedrukte tenues even uniform als professionele wielerteams, de verschillen tussen de deelnemers zijn groot. We zien piepjonge knapen en weldoorvoede middelbare heren van het goede bourgondische leven, maar ook messcherp getrainde raspaardjes die de dagelijkse 140 kilometer met de vingers in de neus afleggen. Het schone geslacht is behalve door Mila en Tonia door zes meiden vertegenwoordigd die menig ambitieus fietshaantje een lesje nederigheid bijbrachten. Het deelnemersveld was afkomstig uit Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk, Slovenië, Duitsland, Noorwegen en Nederland, terwijl de nieuwe wereld rijders uit de VS, Canada en Mexico leverde.

Cannabisheroïek ten top: mediwietpatiënt Tonia lust de volgende 140 kilometer rauw

Na twee zonovergoten tourdagen slaat het weer op de ochtend van de derde etappe dramatisch om. Nog voor de groep de veerboot over de Rijn bereikt begint het te plenzen, en al snel wakkert de westenwind aan tot windkracht 5. Geen leuk vooruitzicht met nog 100 kilometer in westelijke richting voor de boeg, maar zwoegend in fladderende plastic regencapejes laten de rijders zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Zo haalt iedereen die niet door materiaalpech of een crash is uitgeschakeld de finish op eigen kracht. Hoezo motivatieverlies door cannabis?

Beurse derrières

Terwijl de fietsers langzaam met beurse derrières over de finish binnendruppelen, wordt de goede afloop met een door het Paradise Seeds team georganiseerde barbecue in hartje Amsterdam gevierd. Een dag later verzamelen de renners zich nog eenmaal voor een glorieuze entree op Cannabis Bevrijdingsdag in het Amsterdamse Flevopark. Het is voor de derde maal volbracht.

Dankzij de vele sponsoren en de tomeloze inzet van vrijwilligers en renners kan aankomende herfst in Spanje een baanbrekend onderzoek naar de medische effecten van cannabis bij kankerpatiënten van start gaan. Via crowdfunding organisatie Walacea (www.walacea.com) kunnen ook individuele supporters van de medische cannabiszaak bijdragen aan dit historische onderzoek.

www.medicalcannabis-biketour.com

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht