Colorado: een jaar later

Het is nu ruim een jaar geleden dat Colorado als eerste staat in de VS marijuana legaliseerde en de effecten op gezondheid, misdaad, werkgelegenheid en andere factoren kunnen nu onderbouwd worden gemeten.

Het is nu ruim een jaar geleden dat Colorado als eerste staat in de VS marijuana legaliseerde en de effecten op gezondheid, misdaad, werkgelegenheid en andere factoren kunnen nu onderbouwd worden gemeten.

Ontstond er een menselijke lawine aan werkeloze verslaafden, zoals sommigen vreesden? Liggen de goten in Colorado nu vol met hopeloze wiet-junkies? Is het dagelijkse leven tot stilstand gekomen door al die blowende inwoners? En de misdaad en georganiseerde criminaliteit, die zullen nu zeker wel de spuigaten uitlopen?

“We stellen vast dat er eigenlijk niet zo veel veranderd is,” vertelde een woordvoerder van de politie in Denver onlangs tegen CBC.

“In principe zien de autoriteiten dat het politiewerk hetzelfde is gebleven.”

De legalisatie is niet gepaard gegaan met een toename van de criminaliteit, maar heeft wel geleid tot duizenden banen aangezien er een zwerm toeristen op gang is gekomen naar de meer dan 60 verkooppunten in Colorado.

Een regionale krant heeft vorig
jaar april zelfs de eerste cannabis review geplaatst.

“Dus de hemel is niet van boven gekomen?” vroeg een CBC reporter aan de politievertegenwoordiger. “Nee, hoor, hij is niet van zijn plaats gekomen,” was het antwoord.

Rijden onder invloed, diefstal en geweldsmisdrijven daalden in Denver al vóór de legalisatie en die trend heeft zich alleen maar voortgezet. Het drugsgebruik onder jongeren is volgens de rapporten zelfs afgenomen.

De overheid heeft intussen ruim 60 miljoen dollar verdiend aan de belasting op marijuana en verwante producten. Daarvan is vier miljoen door de burgemeester (die nog steeds tégen legalisatie is) teruggepompt in de stad, in de vorm van nieuwe preventie programma’s.

Het feit dat de stap van Colorado zonder gevolgen is gebleven, heeft ertoe geleid dat Washington, Alaska en Oregon ook vóór legalisatie stemden en een ontwerpwet voor New York zit eraan te komen. Naar verwachting zal over tien jaar meer dan de helft van de Amerikaans staten marijuana hebben gelegaliseerd, zowel voor medicinaal als voor recreatief gebruik.

En nu maar wachten hoe de Nederlandse politiek hier op zal reageren.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht