Amsterdam jaagt High Times Cannabis Cup weg

De 27e editie van de High Times Cannabis Cup gaat de geschiedenis in als de protestcup. De expo moest op het allerlaatste moment worden afgelast en de gemeente Amsterdam lijkt er alles aan gelegen om de Cup uit de stad te verjagen. Typerende reactie van een deelnemer: ‘Fuck it, let’s go to a coffeeshop and get blazed.’

De 27e editie van de High Times Cannabis Cup gaat de geschiedenis in als de protestcup. De expo moest op het allerlaatste moment worden afgelast en de gemeente Amsterdam lijkt er alles aan gelegen om de Cup uit de stad te verjagen. Typerende reactie van een deelnemer: ‘Fuck it, let’s go to a coffeeshop and get blazed.’

Zondag 23 november, twaalf uur. In de Melkweg in Amsterdam heeft een flink deel van de 44 kraamhouders zo goed en zo kwaad als het gaat een geïmproviseerde stand ingericht. Over een uur gaan de deuren open. Nauwelijks twaalf uur eerder hebben alle kraamhouders een mail van High Times ontvangen dat er weer een nieuwe locatie voor de expo is gevonden, de derde op rij. Radion heeft zijn vergunning niet op orde en is afgevallen en ook partycentrum Kristal is geschrapt als locatie. In de mail schrijft de organisatie van de Cup:

Hi Vendors,
Fuck the man, we’ve been beaten but are unbroken. This is the 27th Cannabis Cup, but the first ever Protest Cup. The HIGH TIMES Cannabis Cup will be hosting the Vendors’ expo at the Melkweg. We are dedicated to the success of the event no matter the struggle.

Even na twaalf uur is de verwarring in De Melkweg compleet. High Times hoofdredacteur Dan Skye en regelneef van de expo Matt overleggen driftig en benen gehaast door de Melkweg. De eerste kraamhouders beginnen hun stand af te breken en pakken hun spullen weer in. Een half uur later vertelt Skye bij de ingang van de Melkweg aan de menigte judges die klaar staat om naar binnen te gaan dat de expo helaas is afgelast. ‘Dit is gewoon nog een horde die we moeten nemen in onze strijd voor cannabis. Dit is voor ons ook ongelofelijk frustrerend. Het is de eerste dag, het spijt ons enorm wat er nu gebeurt. Nogmaals onze excuses, maar dit is echt overmacht. Voor ieders veiligheid, niemand wil opgepakt worden. Deze dag is naar de kloten.’

Advocaat Maurice Veldman onderhoudt met zijn collega Ilonka Kamans de contacten tussen High Times en de gemeente Amsterdam. In een column op internet schrijft Veldman dat het stadsbestuur er ‘werkelijk alles aan heeft gedaan om te verhinderen dat de Cannabis Cup van start zou gaan.’ ‘Zo werd exploitanten van uitgaansgelegenheden die waren benaderd om de Expo te huisvesten, op ondubbelzinnige wijze te verstaan gegeven dat, als zij de Expo van de Cannabis Cup zouden organiseren, hun vergunningen op de tocht komen te staan. Als er iemand tijdens het evenement met meer dan vijf gram cannabis zou worden aangetroffen, dan had dit voor de exploitant van het partycentrum onverbiddelijk geleid tot intrekking van de vergunning voor nu en altijd. Met deze en andere dreigementen had de organisatie van het evenement, High Times, te kampen. Evenementencentra haakten af. Het begon erop te lijken dat de burgemeester zou triomferen met zijn war on drugs.’

Natuurlijk: Veldman verdedigt de belangen van zijn cliënt, maar zijn versie sluit aan bij informatie uit andere bronnen. Het lijkt er sterk op dat ook De Melkweg onder druk is gezet door de gemeente om de expo te weigeren. Zelf meldt High Times op zondagmiddag via hun website: ‘Vanochtend zijn we geïnformeerd dat als we door zouden gaan met de Cannabis Cup Expo, het evenement gesloten zou worden en alle deelnemers gearresteerd.’ In een later aangepast artikel op de website van het Parool schrijft verslaggever Maarten van Dun op maandag: ‘De Melkweg had wel een vergunning voor het evenement, laat de gemeente weten. Waarom de Melkweg besloot de beurs niet door te laten gaan, is niet bekend. Wel laat de gemeente weten dat horecaexploitanten die mogelijk door High Times zouden worden benaderd door de gemeente op de hoogte zijn gesteld van de ‘geschiedenis van de Cannabis Cup’, en dat er mogelijk politiecontroles gehouden zouden worden.’

De teleurstelling bij de judges, de grotendeels Amerikaanse deelnemers aan de High Times Cup en de frustratie bij de kraamhouders zijn groot. Ik spreek een ondernemer die vanuit Manchester de hele nacht heeft gereisd om op tijd te zijn voor de expo. Hij kan meteen weer naar huis. Voor Amerikaanse kraamhouders zijn de druiven nog zuurder. Niet zelden hebben zij voor duizenden dollars merchandise naar Amsterdam gestuurd. De judges weten na de aflasting van de expo al snel wat hen te doen stond. ‘Fuck it’, hoor ik er een zeggen bij De Melkweg, ‘let’s go to a coffeeshop and get blazed.’ 

En zo werd de 27e High Times Cannabis Cup een Protestcup, versplinterd en  verspreid over de hele stad. Het VOC kreeg het voor elkaar om op de afsluitende ceremonies night een proteststand in De Melkweg neer te zetten, pal voor de garderobe. De VOC slogan ‘Save Our Cannabis Culture’ bleek actueler dan ooit. De vraag of dit de laatste High Times Cup in Amsterdam is geweest zoemde de hele week rond in Amsterdam. Toch konden de meeste deelnemers donderdagavond terug kijken op een geslaagde week: er waren boeiende seminars, het feest voor Mila’s 70e verjaardag in de Melkweg was geweldig en mede dankzij de uitreiking van de Cannabis Culture Awards in de Hemp Gallery wemelde het in de stad van de cannabis VIP’s. 

En als we Dan Skye mogen geloven, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken over het einde van de Amsterdamse High Times Cup. ‘Amsterdam is waar het allemaal begonnen is voor ons’, zei Skye. ‘We gaan zeker proberen volgend jaar gewoon terug te komen.’

En zo werd de 27e High Times Cannabis Cup een Protestcup, versplinterd en verspreid over de hele stad.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht