Indica, Sativa en Ruderalis

Zet indica- en sativa-variëteiten en kruisingen daarvan in kassen en binnenshuis in bloei door de planten meer uren duister te geven dan uren licht. Buiten begint cannabis te bloeien bij 12 of meer uren donker per dag. Geef cannabis 12 uur ononderbroken donker en 12 uur licht om binnen twee weken of minder zichtbare tekenen van bloei te forceren. Dit schema is effectief bij alle soorten, behalve bij extreem laatbloeiende zuivere sativa-variëteiten.

Zet indica- en sativa-variëteiten en kruisingen daarvan in kassen en binnenshuis in bloei door de planten meer uren duister te geven dan uren licht. Buiten begint cannabis te bloeien bij 12 of meer uren donker per dag. Geef cannabis 12 uur ononderbroken donker en 12 uur licht om binnen twee weken of minder zichtbare tekenen van bloei te forceren. Dit schema is effectief bij alle soorten, behalve bij extreem laatbloeiende zuivere sativa-variëteiten. 

Medicinale cannabiskwekers met een groeiruimte die 18-24 uur per dag licht krijgt en een bloeiruimte of kas met dagen van 12 uur en nachten van12 uur creëren de  lichtomstandigheden waarmee de fotoperiode van het voorjaar en de herfst worden nagebootst. Met deze eenvoudige combinatie kunnen planten elke zes tot tien weken worden geoogst. In warme zuidelijke klimaten of met behulp van kunstlicht kan de oogst het hele jaar doorgaan. 

Planten verraden hun geslacht – mannelijke of vrouwelijke bloemen – tijdens de voorbloei, die in feite tijdens de vegetatieve (groei)fase plaatsvindt, maar verderop wordt beschreven. Als het geslacht van een plant eenmaal vaststaat, worden de mannetjes weggehaald voordat ze stuifmeel loslaten (tenzij ze worden gebruikt voor bestuiving), waardoor vrouwtjes worden gedwongen grotere opbrengsten te produceren. Als eenmaal de fotoperiode is ingesteld kan verstoring van het lichtschema stress veroorzaken bij planten. Als ze maar genoeg stress ondervinden, neemt het aantal interseksuele (hermafrodiete) verschijnselen  toe. De wateropname van bloeiende planten is gewoonlijk iets lager dan in de groeifase. Toch is voldoende water tijdens de bloei belangrijk voor planten om de interne chemie en de cannabinoïdenproductie aan de gang te houden. Geen water geven om een plant te stressen zal tot een verstoorde groei en een lagere opbrengst leiden.

Pure sativa cannabis heeft zijn oorsprong in tropische gebieden. Deze variëteiten zijn gewend om het hele jaar door 12 uur zonlicht en 12 uur donker te krijgen. Het klimaat is zodanig dat ze een lang en gematigd groeiseizoen kennen met een langzame maar consistente groei. Superintens zonlicht kan lastig zijn te assimileren voor deze soorten. Veel tropische sativasoorten groeien in de schaduw van junglegewassen. Binnen geven kwekers zuivere tropische sativa’s vaak teveel licht. Het resultaat is nog kleinere en lichtere toppen. Hang lampen verder van de planten af of gebruik een lager wattage dat minder intensiteit en hitte produceert. De planten worden nu niet meer zo heet en ontvangen de juiste hoeveelheid licht voor het produceren van grote toppen.   

Geef zuivere sativa’s meer uren donker en minder lichturen om ze in bloei te zetten. Geef zuivere tropische sativa’s 11 tot 12 uur licht en 13 tot 12 uur donker om ze in bloei te zetten. Sommige kwekers gaan zelfs zover dat ze het aantal daglichturen geleidelijk tot 10 uur verminderen met 14 uur of langer donker. Dergelijke praktijken simuleren inheemse klimaten waardoor planten de kans krijgen hun genetica tot uitdrukking te brengen. Deze techniek stimuleert ook de productie van grotere toppen. 

Auto-flowering Cannabis ruderalis varietëiten hebben om te beginnen met bloeien geen lange nachten nodig. C. ruderalis begint een maand na het ontkiemen te bloeien. Veel auto-flowering Cannabis ruderalis soorten zijn 70 dagen na het zaaien oogstklaar en produceren onder de juiste omstandigheden tot 112 gram gedroogde medicinale toppen. Europese veredelaars hebben vele auto-flowering soorten gefeminiseerd. Tegenwoordig produceren de beste soorten 80-100 gram in 70-80 dagen.  

Verschillende licht/donker schema’s voor de bloei

  1. 12/12 – Standaard dag/nacht schema voor de meeste planten.
  2. 12/12 – Schakel na een week over op 11/13 en na twee weken op 10/14. Dit is het lichtschema voor tropische variëteiten zoals Haze. 
  3. 12/12 – Bloei drie weken en verleng de lichtduur dan tot 11/13. De bloeiduur wordt verlengd en de opbrengst neemt toe. Noot: vaak bloeien indica-dominante variëteiten ongeveer hetzelfde. 
  4. 24 uur – Bloeiduur voor daglichtneutrale C. ruderalis kruisingen met C. indica en C. sativa.

Stress en geslacht 

Als de fotopriode niet stabiel is of de temperaturen dramatisch stijgen of dalen is het resultaat meer mannelijke planten. Ik sprak onlangs met een kweker die mannelijke bloemen forceerde door de nachttemperatuur (normaal 21º C) twee weken lang tot 15º C te laten dalen. 

Noot: Elke stimulus – temperatuur, fotoperiode etc. – creëert een klimaat dat planten stress bezorgt. Door een stressvol klimaat wordt niet noodzakelijkerwijs elke plant mannelijk. Meestal ontstaan er maar enkele lastig te vinden stuifmeelzakjes op enkele takken. De meest vatbare planten hebben van nature de neiging hermafrodiet te worden. 

Er bestaan verschillende manieren om tijdens de groei van zaailingen het ontstaan van mannelijke of vrouwelijke planten te stimuleren  De meest betrouwbare manier om het geslacht te sturen is klonen op geslacht. 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht