‘We hebben opnieuw geschiedenis geschreven

In een overvolle Hemp Gallery in Amsterdam kwam op 27 november een uniek gezelschap bijeen voor de uitreiking van de Cannabis Culture Awards 2014.

In een overvolle Hemp Gallery in Amsterdam kwam op 27 november een uniek gezelschap bijeen voor de uitreiking van de Cannabis Culture Awards 2014. Voormalig supersmokkelaar Howard Marks, alias ‘Mister Nice’, en Marc en Jodie Emery, de Canadese ‘Prince and Princess of Pot’ ontvingen de prijs, tijdens een ceremonie die de vieze smaak wegspoelde van de problemen rond de High Times Cup.

De Cannabis Culture Awards worden sinds 2004 uitgereikt aan personen of organisaties die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de wereld van cannabis. De komst van Howard Marks naar de prijsuitreiking in Amsterdam had heel wat voeten in de aarde. Na een gemiste vlucht werd Mister Nice uiteindelijk per privé jet ingevlogen vanuit Manchester. De middag begon met een emotionele bijdrage van Dan Skye, hoofdredacteur van High Times. Hij vertelde over de problemen die de High Times Cup dit jaar heeft ondervonden. Zo moest de expo op het allerlaatste moment worden afgelast, onder dreiging van een politieinval.

De rest van de middag was vrolijker, zeker toen Howard Marks eenmaal was aangeschoven. Zijn ziekte heeft duidelijk geen invloed op zijn onderkoelde Britse humor. Jodie Emery maakte veel indruk met een emotionele oproep voor samenwerking om cannabis en hennep wereldwijd te legaliseren. Emery: ‘Keer de mensen die het niet met je eens zijn nooit de rug toe. Wij moeten degenen zijn die naar de onderdrukkers gaan, naar de mensen met macht en zeggen: doe het op deze manier, doe het op de juiste manier. Doe het met oog voor medicinale cannabis, voor hennep, voor de industriële toepassingen en de banen die je kunt creëren. Doe het vanuit al die perspectieven.’

CCA winnaar Todd McCormick reikte de prijs uit aan Marc en Jodie Emery. McCormick: ‘Ik weet, misschien omdat ik veel achter de schermen werk en de mensen ken die je hebt gesteund en de initiatieven waar je achter bent gaan staan, dat de verandering die we meemaken in de Verenigde Staten komt van genereuze mensen zoals jij. Uit de grond van mijn hart: heel erg bedankt, Marc.’ Howard Marks ontving zijn prijs uit handen van Ben Dronkers. Een hoogtepunt was de onthulling van een geschilderd portret van Howard Marks, gemaakt door drum & bass ster Goldie. Het werk is deze maand aangekocht door het Hash, Marijuana & Hemp Museum en Marks was zichtbaar ontroerd door de onthulling.

Mister Nice vatte zijn vroegere werkzaamheden met kenmerkende bescheidenheid samen: ‘Ik smokkelde, weet je. Van waar het was naar waar het niet was.’ De uitreiking werd gepresenteerd door Michael Schaap, bekend als presentator van het Cannabis Tribunaal en van zijn VPRO serie ‘De Hokjesman’. Een groot aantal prominenten uit de internationale cannabiswereld woonden de Awards bij, onder wie CCA winnaar Freek Polak, ‘Hash Queen of Amsterdam’ Mila Jansen, Doede de Jong, John Sinclair en cannabisauteur Robert C. Clarke. Groene wietpieten, fraaie video’s over de prijswinnaars en cannabis van superieure kwaliteit maakten het feest in de Hemp Gallery compleet. 

‘We hebben vandaag opnieuw geschiedenis geschreven’, aldus Ben Dronkers, initiatiefnemer van de Cannabis Culture Awards. ‘Deze mensen zijn van enorme waarde voor de internationale cannabiscultuur. 

En ze hebben allebei een hoge prijs betaald voor hun inzet; jarenlange gevangenisstraf. Voor mij zijn het vrijheidsstrijders.’

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht