BCD doet wax in de ban

De BCD, de oudste coffeeshopbond van Nederland, roept alle coffeeshops op te stoppen met de verkoop van wax en andere moderne cannabisconcentraten. ‘De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%’, aldus BCD voorzitter Jan Goos.

De BCD, de oudste coffeeshopbond van Nederland, roept alle coffeeshops op te stoppen met de verkoop van wax en andere moderne cannabisconcentraten. ‘De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%’, aldus BCD voorzitter Jan Goos.

Wax en andere moderne cannabis concentraten als budder, shatter en bho (butane honey oil), zijn al een tijdje in opkomst in Europa. Zoals zo ongeveer elke innovatie op het gebied van cannabis vinden deze concentraten hun oorsprong in de VS. Daar is wax gewoon te koop bij de duizenden dispensaries in de 23 staten die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd. Wax rook je niet in een joint, maar ‘dab’ je. Je verhit een stukje titanium of glas waarop je een kleine hoeveelheid concentraat laat vallen; de rook inhaleer je met een speciale pijp of ‘rig’. De meeste moderne vaporizers hebben een ‘dab tray’, zodat je er concentraten mee kunt verdampen.

Om wax te maken wordt in een glazen buis butaangas door een hoeveelheid droge cannabis of knipafval geperst. De aldus verkregen dikke olieachtige substantie wordt daarna gezuiverd van gasresten. Door verwarming, verdere zuivering en afkoeling krijgt het eindproduct vorm. Omdat butaangas zeer brandbaar is, kunnen er bij de productie makkelijk onveilige situaties ontstaan. Goed geproduceerde concentraten kunnen zeer hoge percentages thc, terpenen en andere werkzame stoffen bevatten; zeker voor medicinale cannabisgebruikers kan dat een groot voordeel zijn.

In Spanje heb ik de grootste variatie aan wax, shatter en bho gezien en geproefd. Veel Spaanse Cannabis Social Clubs bieden moderne concentraten aan hun leden. In Nederland heb ik alleen in Amsterdamse coffeeshops concentraten -voor zeer hoge prijzen- op het menu zien staan. De vraag is hoe lang dat nog duurt, nu de BCD (Bond van Cannabis Detaillisten) wax in de ban heeft gedaan. Eind augustus ontvingen alle Amsterdamse coffeeshops een brief van BCD voorzitter Jan Goos. Fragment: 

‘Steeds meer coffeeshops in Amsterdam verkopen naast de reguliere soorten hasj en wiet een concentraat van cannabis met een zeer hoog gehalte aan THC. Dit concentraat aangeprezen als WAX is te vergelijken met hasjolie. Het (te) hoge gehalte aan THC zou de discussie rond het plaatsen van dergelijke cannabis producten op lijst 1 van de Opiumwet kunnen aansterken. Dit betekend dat met de verkoop van WAX de coffeeshop in overtreding komt met de AJOH-G gedoogcriteria.

Wij raden u dan ook ten zeerste aan om, ter voorkoming van het sluiten van uw coffeeshop, te stoppen met de verkoop van WAX.

De verkoop van WAX levert voor de overheid een extra argument op voor het invoeren van het verbod op cannabis met een hoger THC gehalte dan 15%. Deze maatregel is een volgende stap in de afbraak van het Nederlandse softdrugs- en coffeeshopbeleid. Het kan toch niet zo zijn dat met de verkoop van WAX, de branche een eigen bijdrage levert in dit afbraakbeleid.’

Je kunt je afvragen of dit zelf opgelegde verbod niet juist zal leiden tot méér onveilige situaties bij de productie van wax. En gezien de hoge prijzen lijkt het onwaarschijnlijk dat kwetsbare groepen, met name jongeren, enig extra risico lopen als er cannabisconcentraten op het coffeeshopmenu staan. Bovendien heeft de zwarte markt er nu een uniek product bij; alleen verkrijgbaar bij de dealer, niet in de coffeeshop. Wax als verboden vrucht.

Advocaat Maurice Veldman, adviseur van de BCD, concludeert in een recente column op de website RollingStoned.nl dat ‘Wax juridisch gezien als een gevaarlijke drug moet worden beschouwd omdat in Wax geen botanische delen voorkomen, het een extreem hoge dosis THC bevat en daarom als hasjolie wordt aangemerkt. Daardoor hoort Wax thuis op lijst 1.’ Het hoge thc percentage op zich is niet het probleem; de Hoge Raad bepaalde in haar ‘Ice-o-Lator’ arrest van 2010 dat met een Ice-o-Lator gemaakte hasj met zeer veel thc gewoon onder Lijst 2 van de Opiumwet valt. Deze hasj bevat immers ‘plantdelen’ en is daardoor niet hetzelfde als hasjolie, dat al sinds 1976 op Lijst 1 staat.

Het wachten is op jurisprudentie van een eigenwijze coffeeshop die tóch wax blijft verkopen en daarvoor vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie. Dan zal de rechter moeten bepalen of een modern cannabisconcentraat juridisch hetzelfde is als het traditioneel geproduceerde concentraat hasj. Feitelijk draait de discussie dus om extractiemethoden. Zo bezien biedt het Ice-o-Lator arrest best kansen op een goede afloop. Hoe dan ook: mochten er bij het Openbaar Ministerie nog slapende honden zijn, dan zijn die na deze brief wakker…

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht