Cruciale test case voor de Cannabis Social Club in België

Mambo Social Club, de tweede Cannabis Social Club van België, stond op 9 september in Hasselt voor de rechter. De zaak is cruciaal voor de toekomst van het clubmodel bij onze Zuiderburen.

Het Mambo proces vloeit voort uit een politie-inval op 18 december 2013. Onderweg naar de ruilbeurs van de club werd voorzitter Michel Degens door de politie aangehouden met de opbrengst van 27 legaal geteelde cannabisplantjes, bestemd voor zestig leden, in totaal 1100 gram. Bij huiszoekingen bij twee kweekplaatsen van Mambo werden later nog eens 36 planten in beslag genomen. Bijna negen maanden later staat het bestuur van Mambo voor de rechter in Hasselt, bijgestaan door zo’n vijftien leden en sympathisanten. 

Degens is ontspannen en vertelt de aanwezige journalisten dat hij het proces met vertrouwen tegemoet ziet.  “Wij houden ons perfect aan de ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat een volwassene maximaal drie gram cannabis en/of één cannabisplant mag hebben zonder te worden vervolgd. Tenzij er sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. Van overlast is er bij ons nooit sprake geweest en toch probeert men ons te criminaliseren.” Degens startte in 2012 een regionale afdeling van Trekt Uw Plant, de eerste Belgische Cannabis Social Club, gevestigd in Antwerpen. Een jaar later werd de afdeling zelfstandig en werd Mambo Social Club geboren, vernoemd naar Degens’ hondje.  

Mambo houdt zich strikt aan de basisprincipes van de Cannabis Social Club: een niet-commercieel model, waarbij het aanbod de vraag volgt en transparantie,  volksgezondheid en bereidheid om de dialoog aan te gaan met de overheid centraal staan. Geen van deze aspecten kwam aan de orde in de rechtszaal: de behandeling duurde nog geen twee minuten. De civiele procedure werd door de rechter naar de rol verwezen, in afwachting van de strafrechtelijke procedure. De procureur -equivalent van onze officier van justitie- liet op de zitting weten dat het strafdossier bijna klaar is, maar een datum voor de strafrechtzaak is nog niet vastgesteld. De procureur eist ontbinding van de club, omdat alleen al het bestaan van Mambo ernstig in strijd zou zijn met de openbare orde.

Die tactiek is nieuw: bij de vervolging van Trekt Uw Plant ging het om het al dan niet aanzetten tot drugsgebruik. Daarvan werd Trekt Uw Plant tot twee keer toe in hoger beroep vrij gesproken. Sindsdien laat de Belgische justitie de Antwerpse club met rust. Maar dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen als Mambo wordt veroordeeld. De nieuwe Antwerpse burgemeester Bart de Wever, tevens voorman van de rechtse NVA, staat nou niet bepaald bekend als liefhebber van cannabis. De andere kant van de medaille ziet er beter uit: als Mambo wordt vrijgesproken, betekent dat een grote sprong voorwaarts voor het Cannabis Social Club model.

Dat zou ook voor Nederland goed nieuws zijn. In Utrecht wordt immers ook gewerkt aan de oprichting van een Cannabis Social Club en in Amsterdam is CSC The Tree of Life al een paar maanden actief. ‘In Colorado, in Washington State en in Uruguay is er al drugsvrede’, aldus Michel Degens na de zitting in het gerechtshof van Hasselt, ‘nu is het tijd voor Hasselt.’

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht