Amnesia Haze

Hoewel zowel Amnesia Haze als Amnesia wereldwijd cannabiscompetities hebben gedomineerd, zijn beide soorten in feite helemaal niet aan elkaar verwant.  

Hoewel zowel Amnesia Haze als Amnesia wereldwijd cannabiscompetities hebben gedomineerd, zijn beide soorten in feite helemaal niet aan elkaar verwant. 

Soort: Amnesia Haze
Veredelaar: Soma Seeds (tegenwoordig Soma’s Sacred Seeds)
Genetica
: 70% sativa / 30% indica
Origine
: Zuidoost-Aziatisch (Laotiaans) x Jamaicaans x Afghani-Hawaiiaans
Bloeiduur: 10 tot 13 weken (binnen); 80 tot 95 dagen (buiten)
Oogsttijd buiten: november

Soort: Amnesia
Veredelaar
: Hy-Pro (tegenwoordig Super Strains)
Genetica
: 80% sativa / 20% indica
Origine
: Afghani (Enemy of the State) x Neville’s Haze
Bloeiduur
: 9 tot 12 weken (binnen); 65 tot 84 dagen (buiten)
Oogsttijd buiten
: eind oktober-november

Genetische achtergrond van Amnesia Haze

Vanaf ongeveer 2003 is Soma´s Amnesia Haze een veelvuldig onderscheiden soort waarin voor een trippy high Laotiaanse, Jamaicaanse en Hawaiiaanse sativa’s zijn gecombineerd, met het oog op de bloeiduur verdund met Afghaanse indica-genetica. Was dat niet gebeurd, dan zou het op veel plaatsen vrijwel onmogelijk zijn geweest deze soort buiten te kweken. De Zuidoost-Aziatische genetica zorgt voor een oncontroleerbare high; andere begerenswaardige sativa-genetica uit de regio zijn o.a. Thaise en Cambodjaanse soorten. De genetische lijn is in de loop der jaren veranderd – de oorspronkelijke Thaise genetica werd vervangen door de huidige Laotiaanse voorouders, waaraan nu eveneens Jamaicaanse invloed is toegevoegd – hoewel Amnesia Haze nog steeds rokers van de sokken blaast en overal ter wereld cannabiscups en prijzen in de wacht sleept. Het is ook nog eens een beest van een hash-leverancier. 

Amnesia Haze moet niet verward worden met een old school variëteit die kortweg Amnesia wordt genoemd, en al in 1996 populair werd gemaakt door het Nederlandse voedingsbedrijf Hy-pro en menige cannabiscompetitie in Nederland domineerde. De originele Amnesia vertoont vaak meer indica-dominante fenotypes dan Amnesia Haze – zeker wat betreft haar enorme schutbladeren – hoewel het effect sterk sativa-achtig is, met een citroenachtige mangosmaak en een hogere opbrengst dan Amnesia Haze. Sommige in coffeeshops verkrijgbare originele Amnesia is uitsluitend van klonen afkomstig. 

Amnesia Haze kweken, fenotypes en effecten

Deze lang bloeiende sativahybride biedt een breed spectrum aan fenotypes, dus voor het selecteren van de perfecte moederplant moet nauwkeurig worden bijgehouden wat wat is. Amnesia Haze is een lange, gestrekte plant, dus kwekers die over een beperkte hoogte beschikken kunnen wellicht beter goed  gewortelde stekken gelijk in bloei zetten om hoogteproblemen te voorkomen. Kwekers die deze beperkingen niet hebben, kunnen makkelijk zo’n zestien planten per vierkante meter neerzetten, met enige ruimte ertussen om de vorming van de dikke centrale stengel en dunne zijtakken te stimuleren die voor deze soort zo kenmerkend zijn. Amnesia Haze reageert goed op bonsaitechnieken en toppen. 

Buitenkwekers moeten er rekening mee houden dat koudere, noordelijke klimaten niet echt geschikt zijn voor de benodigde lange bloeitijd; de kans is groot dat de planten niet goed afrijpen in gebieden waar skunk-achtige soorten de buitenstandaard zijn.

Hoewel Amnesia Haze op hydrosystemen kan worden gekweekt, iets wat ook vaak gebeurt, ontwikkelen de delicate smaak en geur zich het best op organische kweekaarde. Grootschalige commerciële teelt is absoluut mogelijk, maar deze soort wordt vaker in kleinere met meer zorg omringde ruimtes gekweekt waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. Amnesia Haze wordt maar zelden om z’n gewicht gekweekt, maar eerder vanwege z’n bijzondere smaak en effecten, een meeslepende en overweldigende hazy high die in balans wordt gebracht door stonede indica-effecten, wat voorkomt dat z’n gebruikers helemaal de weg kwijt raken.

De internodiën staan ver uit elkaar, wat een goede luchtcirculatie mogelijk maakt; Amnesia Haze verraadt z’n sativa genen met dichte toppen die de doorsnee van een golfbal bereiken en tot 10 centimeter van elkaar groeien, en hoger op de stengels abrupt in dikke centrale cola’s exploderen. Enkele hoofdtoppen bevatten naar buiten gerichte calyxen die eruit zien als tarwe, het sterkste haze-achtige aspect van deze soort. Omdat er meer calyxen dan bladeren zijn, is de soort makkelijk te knippen. Veel fenotypes zien eruit als sativa’s maar groeien als indica’s, waardoor de opbrengst mogelijk bescheiden is. 

In een vroeger stadium verschijnen de bredere, donkergroene bladeren die kenmerkend zijn voor indica-planten, maar later maken die plaats voor smallere sativa-dominante bladeren. De toppen zelf glanzen met een zilverige weerschijn, terwijl tussen de met kristallen bedekte topblaadjes perzikkleurige klierhaartjes groeien, die later tot oranje oxideren; rijpe toppen vertonen vaak een paarsige gloed. Pas de temperatuur in de kweekruimte niet aan, want het gaat hier om een natuurlijke kleurverandering die normaal is bij vele Amnesia Haze fenotypes.  

De ongewone en complexe melange van een krachtige sativa en Afghaanse genetica creëert een nogal overweldigend psychedelisch effect bij rokers die weinig ervaring hebben met Amnesia Haze. Het effect is direct merkbaar en de smaak combineert een pikante, Thiase kruidensmaak met een licht citroenachtige bloemige noot. Teveel ervan roken bewijst dat de soort z’n naam niet ten onrechte heeft gekregen, hoewel er ook ervaren rokers zijn die Amnesia Haze het liefst de hele dag door roken. 

Met Amnesia Haze verwante hybrides

Er bestaan verschillende Amnesia Haze fenotypes met zilverkleurige, calyx-dominante en relatief bladarme toppen die sterk doen denken aan Super Silver Haze. De kweekomstandigheden voor deze planten zijn ook vergelijkbaar met die voor Super Silver Haze. Hetzelfde geldt voor de smaak en het effect – hoewel eersteklas Amnesia Haze een krachtiger effect kan hebben dan Super Silver Haze en wat meer kan strekken. Echte uit speciaal geselecteerde stekken gekweekte Amnesia Haze is vaak lastig te vinden, hoewel er wel zaden van zijn te krijgen. Daarom wemelt het van de verwante hybrides in Engeland, Spanje, de Verenigde Staten, Canada, Oost-Europa en Scandinavië. 

Door de jaren heen is enige verwarring ontstaan door een specifieke stek die extreem populair was in de beroemde coffeeshops van Amsterdam. Hoewel veel mensen beweren tussen 2006 en 2012 de echte Amnesia Haze te hebben gerookt, ging het hier in feite om wiet die afkomstig was van een krachtige, zoet-pikante Super Silver Haze kloon. Echte Amnesia Haze ruikt anders dan Super Silver Haze, maar  fijnproevers die nog nooit de echte Amnesia Haze hebben geproefd, hebben geen vergelijkingsmateriaal en kunnen makkelijk ten onrechte denken dat die fantastische Super Silver Haze top Amnesia Haze was. 

Gangbare verwante soorten zijn o.a. Amnesia Haze x G13 Haze, Amazing Haze, Kronocaine, Moonshine Haze, Memory Loss, Somango Haze, Zion, Daze en Amnesia 99. Green Goddess is een indica-dominante soort die ook de Afghani-Hawaiiaanse genetica-mix biedt.

Verwant aan Hy-Pro’s Amnesia zijn o.a. Royal Haze Automatic, Lala Haze, Free World, Happy Amnesia, Orangenesia, Public Enemy en Alta.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht