Stekken en stekken maken

Voorbereidingen voor het maken van stekken

Afgezien van het oogsten is het maken van stekken de meest traumatische gebeurtenis die cannabisplanten kunnen meemaken. Stekken maken een ongelooflijke transformatie door wanneer ze van een afgesneden groeischeut in een plant met wortesverandereen. Hun totale chemische

Voorbereidingen voor het maken van stekken

Afgezien van het oogsten is het maken van stekken de meest traumatische gebeurtenis die cannabisplanten kunnen meemaken. Stekken maken een ongelooflijke transformatie door wanneer ze van een afgesneden groeischeut in een plant met wortesverandereen. Hun totale chemische huishouding verandert; de stenegl waar eens bladeren aan groeiden moetn wortels vormen om te overleven. Vlak nadat ze zijn afgesneden zijn stekken op hun kwetsbaarst.

Terwijl ze wortelen hebben stekken een minimale hoeveelheid stikstof nodig, maar hogere gehaltes fosfor voor het stimuleren van de wortelgroei. Sproeien kan het best worden vermeden tijdens het wortelen, aangezien dat voor stress zorgt. Met de juiste aanwijzingen en een beetje ervaring kunnen de meeste kwekers een consistent 100 procent succespercentage bereiken. 

Op grote stekken waarvan de stelen vol zitten met zetmeel zullen trager wortels tot ontwikkeling komen dan op kleine stekken met kleine stengels. 

De overmaat aan zetmeel trekt in vochtig substraat ook ziekteverwekkers aan. Dunstelige stekken beschikken over minder reserves (opgeslagen zetmeel), maar ze hebben allen voldoende reserves nodig om de wortelgroei in gang te zetten.

Kleine stekken met minder blad hebben minder vocht nodig en zullen sneller wortelen dat grote stekken met veel blad. 

Aanvankelijk bevatten bladeren vocht, maar na enkele dagen is de steel niet langer in staat voldoende vocht aan de bladeren te leveren, waardoor de stek stress ondervindt. 

Een kleine hoeveelheid blad is alles wat nodig is voor de fotosynthese, waardoor genoeg energie wordt geleverd voor de wortelgroei. 

Gezonde moederplanten

  1. Handhaaf de 18-24 uur per dag fotoperiode 
  2. Zorg dat de planten gezond zijn
  3. Laat ze 6 tot 12 maanden groeien 
  4. Verpot naar behoefte 

Gemiddelde wortelgroei van een cannabisstek 

Ontwikkelingsfase Gemaakt van jonge plant Gemaakt van oude plant

Celdeling begint Dag 4 Dag 6

Vorming eerste groeipunten Dag 6 Dag 10

Begin wortelgroei Dag 7 Dag 20

Genoeg wortels om te verplanten Dag 14 Dag 28

Deze tabel laat de gemiddelde tijden zien die wortels nodig hebben om uit de steel te groeien. 

Let wel: Stekken van jongere scheuten wortelen sneller dan stekken van oudere scheuten. 

Makkelijk stekbare planten

Kies planten die kleine wortelbeginsels (primordia) vertonen nabij de basis van de stam. dergelijke planten ontwikkelen gewoonlijkrazendsnel wortels.

De meeste  Skunk en indica variëteiten wortelen makkelijk.

Moeilijk stekbare planten

Met indica of sativa variëteiten gekruiste Ruderalis zijn autoflowering en zijn niet geschikt als moederplanten.

Buitensoorten met een lichte neiging tot voorbloei tijdens een 18-urige fotoperiode zijn o.a. Early Girl, Early Skunk en vele andere. Kijk bij zaadbedrijven voor informatie. Vroege bloei maakt deze soorten echter niet ongeschikt om stekken van te maken. 

Stekken van zwakke, doorgeschoten moeders produceren meestal zwakke, doorgeschoten stekken. Geoogste planten die terug in groei werden gedwongen kunnen eveneens zwakke stekken produceren als ze niet volledig tot het vegetatieve stadium zijn teruggebracht.

Voorzorgsmaatregelen

Stekken wortelen goed in een licht zuur pH bereik van 5.5 tot 6.6. Op Aeroponische systemen werkt een pH van 5.4-5.6 het beste. De meeste ziekteverwekkers groeien slecht onder dergelijke omstandigheden. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof aanwezig is in het stekmedium om de wortelgroei te stimuleren. 

Knuffel je stekken niet dood met teveel zorg en meststoffen. Op z’n best kan een overbemesting voor een vertraagde wortelvorming zorgen. Door een dosis ammoniumnitraat, een algemene zoute meststof, stopt de groei van wortelharen zelfs.

Onervaren kwekers en zieke planten veroorzaken de meeste bewortelinsgproblemen met stekken. Zwakke planten zonder groeikracht leveren traag wortelende, zwakke stekken. Ook slechte kweekcondities verzwakken stekken. 

 Zie ‘Stekken in miticide dompelen’ in Hoofdstuk 7, Klonen en klonen maken. Pas op met dompelvloeistoffen die de bladeren te dik bedekken. De dompeling moet voldoende zijn om de planten met insecten- en schimmelwerende eigenschappen te beschermen, maar moet het wel mogelijk maken dat de stomata (huidmondjes) kunnen blijven ademen. 

De wortels van deze stek draaien rond in de pot rond het centrum en beginnen al donker te verkleuren, wat wijst op overbewateren en spoedig afsterven. 

Geef stekken niet teveel water. 

Zorg dat het medium gelijkmatig vochtig blijft, maar voorkom dat het drassig wordt. Elke soort stress verstoort planten en vertraagt snelle groei. 

Verschillende media vragen om verschillende bewateringsschema’s. 

Steenwol houdt water lange tijd vast, terwijl turfpellets vaker water nodig hebben. Stekken zijn kwetsbaar; ze hebben een fragiel, zich ontwikkelend wortelstelsel en vragen nu om extra oplettendheid. 

Hou de stekkenruimte schoon. 

Maak geen stekken op plaatsen waar schimmelsporen en ziektes zich verschuilen! Pythium floreert bij hoge temperaturen en een overmaat aan vocht. Spint, witte vlieg en trips zijn gek op kwetsbare stekken. Verwijders aangetaste stekken uit de stekkenruimte. Koelere, vochtige omstandigheden voorkomen de meeste voortplanting van spint en weren besmetingen af.

Door koele, vochtige omstandigheden, 18°C–25°C, kan de kans op specifieke schimmelaantastingen echter toenemen. 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht