Straatdiscussie cannabis op radio

Samenvatting van gesprek op radio 1

 

Radiodiscussie 1 op Straat

 

Op 5 juni vond op Radio 1 een discussie over wietlegalisatie plaats in het programma ''1 op Straat''. Voor wie het niet gehoord heeft een korte samenvatting.

 

Willem is medicinaal wietgebruiker. Hij heeft rugklachten en zit in een scootmobiel. Hij heeft zelf wiet gekweekt en werd vanwege het telen van 6000 planten gepakt. Hij kreeg een gevangenisstraf van bijna 5 maanden en een taakstraf van 60 uur. ,,In de gevangenis word je alleen maar crimineel”. Nu heeft hij alleen nog 4 plantjes voor eigen gebruik. Willem is voor legalisatie, omdat hij vindt dat iedereen zijn eigen wiet moet kunnen telen en dat het telen van cannabis een inkomstenbron kan zijn voor uitkeringstrekkers. Wietteelt als armoedebestrijding.

 

Hulya Cigdem is schrijfster, ze schreef een boek over de wietteelt in Tilburg, De val van Mehmet. Ze maakte vaak mee dat Turken in Tilburg, in navolging van hun Nederlandse buren, overgingen tot het verhuren van hun zoldertje voor een hennepplantage. Ze beschreef niet alleen criminele groepen, maar ook de bijstandsmoeder voor wie het verleidelijk is om een centje bij te verdienen. En dat er in Tilburg geteeld wordt, mag wel blijken uit de omzet van 800 miljoen euro en het aantal telers (2500). Hulya is voor legalisatie om wiet uit de woningen weg te halen. Ze vindt dat wietteelt uit de buurt van kinderen moet. Ook wil ze dat wiet wordt gecontroleerd, omdat er nu vervuilde wiet in de handel is. Als het in Colorado kan, waarom dan hier niet? ,,Als wiet in de coffeeshop verkocht mag worden, dan moet je ook de achterdeur regelen”.

 

Dimitri Gilissen is VVD-fractievoorzitter in Utrecht. Hij vindt dat er geen drugs ZZPers moeten komen. Legalisatie werkt niet, omdat er vooral wordt geproduceerd voor de handel met het buitenland. Er is nu eenmaal veel geld mee te verdienen. Er zijn internationale verdragen op grond waarvan het niet kan en Nederland moet niet “de paria van West Europa worden”. Hij is voor het aanpakken van illegale teelt en van de overlast rond coffeeshops. Het ingezetenencriterium heeft ervoor gezorgd dat de drugsoverlast in Limburg is verminderd. Gilissen vindt de 40 jaar gedoogbeleid best goed gewerkt hebben.

 

De discussie spitste zich toe op de wenselijkheid van legalisatie. Vanzelfsprekend waren Willem en Hulya voor en Dimitri tegen en kwamen ze er niet met elkaar uit.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht