Beginnen met kweken:voorbereidingen stap-voor-stap

Zeker als je buiten gigantische planten wilt kweken is het nu de tijd om te beginnen, zodat je buitenplanten een vliegende start hebben in het voorjaar, van eind april tot juni, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Zelf begin ik als volgt.

Zeker als je buiten gigantische planten wilt kweken is het nu de tijd om te beginnen, zodat je buitenplanten een vliegende start hebben in het voorjaar, van eind april tot juni, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Zelf begin ik als volgt.

HET INRICHTEN VAN JE KWEEKKAST

Binnen de kweektent wordt een OG Growlite reflector gekoeld met behulp van een slang van 20 cm diameter. Een enkele Pineapple Kush plant wordt ge-supercropped zodat hij de volledige ruimte van de tent opvult

Groene planten leven, net als alle levende organismes, om hun metabolisme en groei op gang te houden.     Chlorofiel, het groene pigment en andere pigmenten die in alle bladcellen worden gevonden, vangen het licht op en zetten dat om in elektrische energie, die wordt gebruikt om energie te leveren voor de fotosynthese, het proces waarbij kooldioxide (CO2) en water (H2O) worden gecombineerd om suiker (C6H12O6) te maken en zuurstof af te geven aan de atmosfeer. Suiker wordt zowel gebruikt om de levensprocessen van energie te voorzien als voor de weefselgroei.

Marihuanaplanten floreren wanneer ze intens licht krijgen, CO2, water, voedingsstoffen en de juiste temperatuur. Als verzorger van de planten is het jouw verantwoordelijkheid om de leefomgeving van de planten te creëren. Je hebt het volgende nodig:

1. Kies een plek. We gaan een ruimte met een oppervlak van 120 cm bij 120 cm gebruiken om in te kweken. Je kunt een kast gebruiken of een kleine kamer, maar we gaan een eenvoudig op te zetten kweektent gebruiken die ongeveer 150 cm bij 150 cm groot is. De tent is meer dan 2 meter hoog, hoewel een ruimte van 120 cm hoog eigenlijk genoeg is. 

De airconditioner en CO2 fles worden buiten de kweektent geplaatst

2. Kies verlichting: er bestaan verschillende soorten lampen om uit te kiezen, maar we zullen de meest gebruikte verlichting voor de binnenteelt gebruiken, een 1000 watt hogedruk natriumlamp met een reflector en een voorschakelapparaat (vsa). Wanneer de hoogte beperkt is, gebruik dan acht 100 watt T-5 tl-buizen, aangezien die in de hoogte minder ruimte nodig hebben. 

A. Kies een reflector: er bestaan vele modellen. Ik raad een OG Growlite reflector aan die uitstekend geschikt is voor kleine systemen omdat deze het licht direct naar beneden richting de planten terugkaatst, in plaats van het licht te verspreiden. De reflector is voorzien van een glazen plaat op de bodem om te voorkomen dat hete lucht bij de planten kan komen. Een slang die wordt aangesloten op een ventilator blaast lucht van buiten het systeem door de reflector en er weer uit, waardoor wordt voorkomen dat de planten teveel warmte krijgen.  

B. Gebruik een digitale of nano ballast – ze gebruiken minder stroom dan een veel grotere magnetische ballast. 

Ons doel: een prachtige potente top

3. De apparatuur 

A. Kies een manier om het CO2-gehalte te verhogen: planten verbruiken de CO2 uit hun omgeving snel en stoppen in een kleine ruimte met de fotosynthese. Extra CO2 versnelt die. Gebruik een CO2 fles met regulator of Green Pads om de lucht te verrijken. 

B. Airconditioner: we gaan een kleine airco gebruiken om te voorkomen dat de kweekruimte te heet wordt. Een airco helpt ook met de luchtvochtigheid. Het model dat we gebruiken heeft een capaciteit van 12.000 BTU, een van de kleinste die bestaan.1000 BTU/uur is ongeveer 293 watt.  

C. Thermometer en hygrometer: je kunt het beste meters kiezen die minimum/maximum waardes aangeven.

D. Koolstoffilter: zuivert de lucht van geuren, zoals een keukenafzuigkap kookluchtjes verwijdert.  

De cotylen (zaadlobben of kiemblaadjes) openen zich en duwen daarbij de zaadhuls opzij

4. UV tl-buizen voor terraria – 2 x 120 cm tl-buizen: de hoeveelheid THC neemt toe als planten onder UV-B licht groeien. Terrariumlampen stralen tot 10 procent UV-B uit. 

5. Potten: deze keer gaan we twee planten in een met kokosvezel en voeding verrijkte potgrond kweken met lonten en twee planten in Diep Water Cultuur (DWC) dat gebruik maakt van een Current Culture systeem. 

A. 40 liter potten – 2 voor het lont systeem  

B. Aarde: 80 liter 

C. Lonten: 1 cm geweven nylon touw, 150 cm per pot 

D. Kweekbakken – twee, minimaal 15 cm diep bij 45 tot 60 cm vierkant om de potten met lonten in te zetten. 

6. pH- en EC-meters om te controleren wat er gebeurt in het wortelsysteem: de pH-meter meet de pH. De EC-meter meet het aantal deeltjes per miljoen deeltjes opgeloste vaste stoffen, oftewel de voedingsstoffen in de wateroplossing.  

De eerste blaadjes zijn verschenen. Het plantje strekt niet omdat het genoeg licht krijgt

7. Voeding: gebruik hydrovoeding voor de DWC en stikstof-fosfor guano in het lontsysteem. 

MARIHUANA – ZADEN OF STEKKEN?

Voor de meeste kwekers is het sneller en eenvoudiger om met stekken dan met zaden te werken. Denk maar eens aan je kamerplanten. Het is veel waarschijnlijker dat je met jonge planten bent begonnen dan met zaad. Het is een makkelijkere en snellere manier om te beginnen dan om zaden te laten ontkiemen. Bovendien kunnen planten van dezelfde soort die uit zaad komen verschillend van kwaliteit zijn, terwijl stekken al werden geselecteerd en uniform zijn.

In veel Amerikaanse staten waar marihuana legaal is mogen medische dispensaries stekken verkopen. In ieder geval in Noord-Californië produceren stekkenmakers ongedierte- en ziektevrije stekken. Als je aan gezonde stekken kunt komen, begin daar dan mee.

Om te ontkiemen hebben zaden vochtigheid nodig en een temperatuur tussen 21ºC en 27ºC. Ze kunnen tussen lagen textiel of tissuepapier worden gelegd tot ze openbarsten en de piepkleine penwortel uit de zaadhuls steekt, waarna ze gezaaid kunnen worden. Mijn favoriete manier is om de zaden direct in de grond te zaaien. Deze planten, Juicy Fruits, zullen in de kas van een vriend worden geplaatst. 

Elke zaailing is gelabeld en houdt zijn identiteitskaart bij zich tot de oogst Deze zaailingen strekken een tikje maar zullen steviger steeltjes krijgen alsze meer licht krijgen en misschien een iets lagere temperatuur

Ik plaats de zaden ca. 3 mm onder het oppervlak van het medium, waarna ik het medium vochtig en warm houd, rond 24ºC. Om ze vochtig te houden plaats ik soms een kap over de bak tot de zaden uitkomen. Zorg voor een heldere verlichting boven de bak, of de zaailingen zullen gaan strekken.

Ditmaal begin ik een deel van de zaden in een door een vriend gemaakte verrijkte plantmix, en de rest in Oasis®. De zaden die in de verrijkte aarde werden gestart hebben geen voeding nodig tot ze naar grotere potten worden verplant. De plantjes in de Oasis, een soort plastic-achtig schuim, hebben vanaf de start voedingsstoffen nodig. Ik gebruik een nieuw merk, Black Label van Pure Essentials.

BEGINNEN MET ZADEN

Ik heb besloten om Juicy Fruit® van Sensi Seeds te kweken. De soort heeft een grote groeikracht en zou in elf weken klaar moeten zijn: een week voor de ontkieming, twee weken voorgroei en dan zo’n acht weken bloei.

“Juicy Fruit® is een 50-50 Thai Sativa x Afghani Indica hybride. Sensi Seeds beschrijft hem als ‘sterk en groeikrachtig met dikke stelen die de lange geurige cola’s vol krachtige geestverruimende toppen ondersteunen. Het is een eerste klas opbrenger onder kunstlicht, zelfs in de kleinere afmetingen die binnenkwekers prefereren.’

Doe voor het verpotten eerst een klein beetje aarde of kweekmedium in een pot. Plaats de te verpotten plant bovenop het medium en giet vervolgens aarde rond de wortels en stengel. Druk als de pot vol is de aarde voorzichtig aan zodat de plantstevig op zijn plaats wordt gehouden. Strekkende stengels kunnen een stukje wordeningegraven om de plant stabiel te houden

Ik begon met de zaden op donderdag 2 januari. Drie dagen later waren de twee jaar oude zaden aan het ontkiemen. 

TECHNISCHE GEGEVENS

De zaden werden op twee manieren ontkiemd:

Twintig vierkante 10 cm potjes werden gevuld met steriele Fox Farm Seed Starting Mix, waarna in elk potje twee zaadjes werden ingezaaid. De zaden werden vlak onder het grondoppervlak geplaatst en vervolgens werden de potjes licht besproeid. De potjes werden afgedekt met plastic folie zodat de bovenlaag van de zaaigrond vochtig zou blijven.

Na drie dagen, toen de zaden aan het ontkiemen waren, had de toplaag het grootste deel van zijn vochtigheid verloren, dus werd de plantmix opnieuw geïrrigeerd met gewoon water waarvan de pH was afgezuurd tot ph 6.0. Het leidingwater in mijn woonplaats is alkalisch en heeft een pH van 8.4, maar is erg zacht, wat betekent dat er weinig opgeloste mineralen inzitten. Het heeft niet veel 

pH-min nodig (verkrijgbaar bij growshops) om het tot licht zuur bij te stellen.

Ongeveer 40 zaden werden tussen twee natte servetten gelegd, die tussen twee op elkaar gelegde borden kwamen te liggen. Drie dagen later begonnen deze zaden te ontkiemen en werden ze verplaatst naar Steady Grow blokjes. Ze kregen water met een groeivoeding van 1/3 van de aanbevolen oplossing. 

Op dit moment staan de zaailingen te zonnebaden onder 1.1 ampere (121 watt) rode, blauwe en enkele witte LEDs van Stealth, en een 55 watt warm witte spiraalvormige fluorescentielamp.

De zaailingen zouden donderdag kunnen worden verpot, maar zullen zondag een uitgebreider wortelstelsel hebben, een dag die me beter uitkomt om in de tuin te spelen. Ze zullen worden verpot in zestien 20 liter soft potten die zijn voorzien van nylon lonten die nodig zijn voor het probleemloze lontsysteem dat we gaan bouwen. 

Zaaling – drie dagen oud

Het lontsysteem bestaat uit een vierkante bak van 120 x 120 cm met een pallet erin. De zestien potten worden van een lont voorzien, gevuld met aarde en op de pallet in de bak geplaatst. Een plastic zwart-wit afdekking wordt over de hele bak aangebracht, zodat zowel de potten als de bak zelf bedekt zijn en geen licht de bak kan binnenkomen om algengroei te voorkomen. Snij dan met bijvoorbeeld een stanleymes een kleine ‘x’ in het plastic boven iedere pot en zet het jonge plantje er in. 

Ik ga de bak vullen met een oplossing van water en groeivoeding tot onder de bodem van de potten, en voorzie het reservoir van een kleine waterpomp die het water in de bak laat circuleren en een op een luchtpomp aangesloten bruissteentje.

De planten zullen de volgende tien dagen continu worden verlicht door een 600 watt DNA lamp met ballast in een OG Growlite reflector, tot de planten in bloei worden gezet. 

Zoals ik eerder vermeldde is het nu de tijd om je planten te starten als je buiten wilt kweken. Op die manier heb je een vliegende start als je de planten in het voorjaar buiten zet, gewoonlijk tegen het eind van de lente. Verzeker je ervan dat de wortels genoeg verticale ruimte hebben, zodat ze niet verkrampt raken en gaan ronddraaien in de pot, een toestand waar ze mogelijk nooit meer uitkomen. Potten van textiel voorkomen deze toestand en stimuleren een gelijkmatige wortelgroei door de hele pot. Als de planten naar buiten gaan hebben ze een snelle start en zullen accelereren. Voorkom in zuidelijke gebieden dat planten gaan bloeien door de donkerperiode te doorbreken. Gebruik een tijdschakelaar om midden in de nacht enkele seconden een warm witte tl-buis aan te zetten.

Deze ontkiemde zaadjes zijn klaar om geplant te worden
De zaailingen zullen verlicht blijven door een 120 watt LED

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht