Philips en de kweekmarkt

Wat heeft Philips met het kweken van wiet te maken? Hoe zit dat toch met die stalker die het personeel lastig viel? En zou je zelf wel lampen van Philips willen hebben?

Wat heeft Philips met het kweken van wiet te maken? Hoe zit dat toch met die stalker die het personeel lastig viel? En zou je zelf wel lampen van Philips willen hebben?

Op 2 februari besteedde Brandpunt er aandacht aan: de miljoenenhandel van Philips in kweeklampen, het stoppen van de verkoop en de reactie van de grootste afnemer. Wat was er aan de hand? Philips heeft ontegenzeggelijk jarenlang lampen geleverd die werden gebruikt in de wiethandel. Ze hadden er zelfs een benaming voor: ‘’de alternatieve tuinbouw’’. Philips ontkende niet te weten dat hun lampen rechtstreeks aan growshops werden doorgeleverd, maar zwart op wit was men wat terughoudender met formuleren. Men was niet zo blij met de contacten in de wietwereld. Vaak kreeg Philips nogal louche figuren aan de ondehandelingstafel. Zoals bekend vindt de teelt op grote schaal plaats door gevestigde criminelen. En ook de kleine telers zullen niet helemaal de stijl van het Philips management hebben benaderd. Daar zitten nu eenmaal de witte boorden…

Daarom was Philips blij toen er zich in 2002 een tussenhandelaar meldde. Hij wilde grote hoeveelheden lampen en andere onderdelen inkopen en zelf zorgen voor de doorverkoop. Zo hoefde het megabedrijf niet langer zelf met growers te onderhandelen. Het kostte wat moeite, want Philips wilde liever niet met de wietsector geassocieerd worden, maar uiteindelijk ging men overstag. Het leveren van kweeklampen was in die tijd ook nog niet verboden, en feitelijk is het dat nog steeds niet. Dus behalve een wat minder fraai imago (wietkweken heeft immers met criminaliteit, belastingontduiking en zwart geld te maken) was er dus niet veel aan de hand. En verdiend kon er worden. Er zijn omstreeks 400 growshops in Nederland, die allemaal bevoorraad moeten worden. Tijdens de hoogtijdagen kocht de tussenpersoon uit Noord-Holland voor € 22.000 aan lampen per dag. En in totaal moet er wel voor 6 miljoen verhandeld zijn. 

De afspraken hierover stonden niet met naam en toenaam op schrift. En de handel veranderde van eigenaar via een groothandel. Er werd contant betaald. De lampen werden voor een voordelig tarief verkocht, zodat het een lucratieve onderneming was voor deze tussenhandelaar. Hij wilde niet alleen lampen kopen (denk aan HPS lampen en bijvoorbeeld Green Power Led lampen) maar ook de voorschakelaars. Ook die wilde Philips wel leveren. En de bewuste man kon dit weer op grote schaal verder verkopen. Philips leverde de spullen, de assemblage gebeurde elders. En Philips leverde ook de informatie hoe één en ander gebruikt moest worden. De tussenhandelaar werd dus een gevierd persoon. Hij werd door Philips zelfs getracteerd op een voetbalwedstrijd PSV.  

Het lijkt een succesformule, maar toch ging er iets mis. De wetgeving staat op punt te veranderen. Straks zijn ook degenen die materialen leveren om de wietkweek te faciliteren strafbaar. Tot gevangenisstraffen aan toe. Het ruime geweten van Philips werd dus een stukje minder ruim. Het bedrijf besloot de handel af te bouwen met mensen die zich met wietkweek bezig hielden. Daar ging de fortuinlijke tussenhandelaar. Hij wenste zich niet neer te leggen bij het afknijpen van zijn broodwinning. Hij bestookte Philips met mailtjes, telefoontjes en persoonlijke bezoeken. Ook vervoegde hij zich bij de medewerkers thuis, die zich hierdoor behoorlijk bedreigd voelden. Philips besloot tot een deal. De man zou nog éénmaal een partij van 100.000 lampen kunnen afnemen, mits hij daarna iedereen met rust liet. En praten mocht hij ook niet. Zijn advocaat liet in Brandpunt weten dat Mister X een zwijgverbod kreeg, en dat hij bij overtreden per keer 100.000 euro mag neerleggen. De man zwijgt dus als het graf. Volgens insiders zou hij vooral zo boos zijn, omdat hij met die partij van 100.000 lampen in zijn maag bleef zitten, omdat Philips zelf de markt overspoelde met goedkopere lampen. Maar wat je daarvan moet geloven? 

In de uitzending van Brandpunt durft bijna niemand zijn mond open te doen. Maar anoniem zijn er voldoende aanwijzingen dat Philips jarenlang kweekapparatuur heeft geleverd en daaraan grof geld heeft verdiend. Het gewas waarvoor de lampen nodig waren werd niet genoemd, maar een deskundige herkende daar duidelijk de cannabiskweekvoorwaarden in. En dat er een opdringerige tussenhandelaar in het spel is ontkent zelfs Philips niet. In een persbericht op de eigen nieuwssite lezen we hetvolgende: 

,,Philips weet als producent en leverancier van lampen en componenten voor de glastuinbouw dat onze lampen ook voor wietteelt worden gebruikt. Philips heeft twee jaar geleden bewust besloten om niet meer te leveren aan bedrijven die onze lampen doorleveren aan de wietbranche. Philips heeft de leveringen aan deze bedrijven inmiddels afgebouwd. Wanneer wij aanwijzingen hebben dat Philips lampen voor wietteelt worden gebruikt, treden wij op door het stoppen van de leveringen. Philips is positief over mogelijk nieuwe wetgeving (strafbaarstelling voorbereiding illegale hennepteelt) omdat die goed past bij integer zaken doen.

Met één afnemer van Philips lampen, die beweerde afspraken met Philips te hebben maar daarover niet wilde procederen en die mensen van Philips lastig viel, bedreigde en intimideerde, heeft Philips een overeenkomst gesloten voor het leveren van een partij lampen. Daartegenover stond dat deze afnemer Philips en Philips mensen op geen enkele wijze meer zou benaderen. In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op huisadres van Philips mensen lastig gevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel het opnieuw leveren van lampen. Het zal duidelijk zijn dat wij hier niet gevoelig voor zijn en de leveringen aan deze afnemer nimmer zullen hervatten. Wij kunnen in dit geval helaas niet op TV reageren vanwege de persoonlijke veiligheid van onze collega’s. Om beide redenen vinden wij het onverstandig dat een publiek podium wordt gegeven aan deze voormalige afnemer.”

Onder dit persbericht staat het telefoonnummer van een medewerker die meer informatie kan verlenen. Maar als je hem belt, zegt hij dat Philips geen antwoord geeft op vragen over dit onderwerp.

En hoe zit het nou met die lampen? Volgens deskundigen levert Philips prima materiaal. Dus kwekers die ze via een onbekend sluipweggetje in hun bezit krijgen, kunnen hun handen dichtknijpen. En er zijn nog veel andere licht leveranciers. Bovendien maakt Philips volop onderdelen voor militaire doeleinden, maar ook daar wil men niks over zeggen….

F.W.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht