In Memoriam: Koos Zwart

Afscheid van een stuk geschiedenis

In memoriam Koos Zwart

 

Koos Zwart, dat is een naam uit het verleden. Hij schreef geschiedenis. De oudere blowers zullen vast nog wel hun herinneringen aan hem hebben, want in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was hij een bekendheid van formaat. Zwart schreef voor de subversieve bladen Hitweek en Aloha en was medeoprichter van muziektempel Paradiso in Amsterdam. Maar het bekendst werd hij toch als cannabis-activist. In het Varaprogramma In de Rooie Haan las hij de ''beursberichten'' voor. Dat waren de maximale richtprijzen van hasj en wiet. Hij had het dan over Rode of Gele Libanon, over Afghaan, Citral en Columbiaan. Destijds waren dergelijke wietsoorten een begrip. En de prijzen schommelden zo rond de vier of vijf gulden per gram. Voor zijn tijd was Koos Zwart behoorlijk vooruitstrevend. En ook wel bijzonder is het feit dat hij de zoon was van de toenmalige Minister voor Volksgezondheid, Irene Vorrink. Er werd wel gezegd dat hij Koot en Bie inspireerde tot het hippieachtige typetje Koos Koets, maar dat wordt door Kees van Kooten ontkend. Toch was hij een fenomeen, met zijn lange blonde haren en zijn zwarte cowboyhoed. Koos Zwart is 67 jaar geworden. Hij overleed afgelopen donderdag aan hartfalen in het OLVG te Amsterdam.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht