Principekweker voor rechter

Uitspraak: 25 april

Principiële teler voor de rechter

 

Vanmiddag stond Doede de Jong voor de rechter in Leeuwarden. Een biologische wietteler uit Appelscha, die al tientallen jaren in de cannabis business zit. Hij is gelinkt aan het bezit van 40 kilo wiet. De Jong greep dit proces aan om te pleiten voor legalisatie. Hij vindt het mesjokke dat coffeeshops wél wiet mogen verkopen, maar dat de teelt nog altijd strafbaar is. Hij is van mening dat hij de volksgezondheid dient door onbespoten wiet te telen. De Jong hoopte dus op een baanbrekend proces. De 64- jarige wietboer noemde het Nederlandse softdrugsbeleid volgens BNR nieuwsradio vorig jaar in een documentaire al “waanzinnig, inconsistent, hypocriet, contraproductief, illusoir en juridisch volslagen incorrect.” In elk geval iemand die een duidelijk verhaal heeft en die niet om woorden verlegen zit. De advocaat van De Jong, Tjalling van der Goot, daagde de rechter uit om een daad te stellen. Eindelijk een regeling van de achterdeur? Maar zo liep het niet. Er werd 180 uur werkstraf tegen Doede de Jong geëist en tevens 0,5 miljoen euro welke de wietteler met zijn handel zou hebben verdiend. Een soortgelijke straf als die hij in 2010 kreeg. Toen werd de kweker, nadat zijn plantage lange tijd gedoogd was, alsnog voor hetzelfde delict opgerold en eveneens voor een half miljoen euro aangeslagen. Reden voor een spannende zitting en een volle publieke tribune met zo'n 100 aanwezigen. De uitspraak volgt op 25 april aanstaande. We zijn benieuwd.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht