Hoera werkgeheugen

Cannabis en geheugen

Hoera voor het werkgeheugen

 

Waar hadden we het over? Tijdens het roken van een jointje kun je soms totaal vergeten waar het gesprek ook al weer over ging. Dat herken je vast wel. Maar wat doet wiet op de lange termijn voor je geheugen? Wordt er iets beschadigd? Een nieuw onderzoek van Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam wees uit dat in elk geval het werkgeheugen van zware cannabisgebruikers geen nadelige gevolgen op lange termijn ondervond van hun excessieve blowgedrag. Ze publiceerden daarover in Addiction Biology. Er werden 49 jongvolwassenen onderzocht, waarvan 22 heavy users, die gemiddeld vijf keer per week wiet gebruikten. Ze werden aan het begin van het onderzoek getest en ook drie jaar later. Het bleek dat hun werkgeheugen nog steeds intact was. Maar wat is dat werkgeheugen, mocht je dat vergeten zijn. Het is een tijdelijke opslagplaats voor informatie die je nodig hebt om bijvoorbeeld taken uit te voeren. Het speelt onder andere een rol bij het leren van nieuwe dingen, bij het focussen van je aandacht en het stelt je bijvoorbeeld in staat om sommen te maken, een telefoonnummer te onthouden of om een route af te kunnen afleggen. Daarna kan en mag deze informatie ook wel weer verdwijnen ofwel hij wordt verbonden met oudere informatie en dan opgeslagen in het langetermijngeheugen. De onderzoekers zagen geen bewijs voor een langdurig negatief effect op dit deel van het geheugen. Eerdere studies lieten wel een tijdelijk effect op bepaalde cognitieve vaardigheden zien. Eh, waar hadden we het ook al weer over?

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht