DWC: De Bubbelaar

De populariteit van DWC (Deep Water Culture) is in bepaalde streken flink gegroeid vooral doordat kwekers er veel met elkaar over praten. Steeds meer cannabiskwekers stappen er over van potten met aarde op een bubbelsysteem. Veel growshops stellen betaalbare systemen samen die makkelijk in gebruik zijn en GROTE resultaten opleveren.

De populariteit van DWC (Deep Water Culture) is in bepaalde streken flink gegroeid vooral doordat kwekers er veel met elkaar over praten. Steeds meer cannabiskwekers stappen er over van potten met aarde op een bubbelsysteem. Veel growshops stellen betaalbare systemen samen die makkelijk in gebruik zijn en GROTE resultaten opleveren.

Op DWC gekweekte top…klaar voor de oogst!

Simpel gezegd is DWC is een kweektechniek waarbij de wortels van de plant continu ondergedompeld zijn in een zuurstofrijke voedingsoplossing – vandaar de term Diep Water. Buiten stekblokken en wat hydrokorrels wordt er geen kweekmedium gebruikt. De nog kleine wortelkluit van de plant wordt gestart in een netpot, die boven een reservoir of emmer hangt. De wortels groeien uit de pot het reservoir in, waar constant water, zuurstof en voeding tot hun beschikking staat 

Diep Water Cultuur wordt meestal gebruikt voor de gehele kweekcyclus, maar levert ook geweldige resultaten op voor het maken van stekken.

Op DWC gekweekte planten hebben continu toegang tot de voedingsoplossing en zuurstof, en nemen veel meer water en voeding op dan planten die met de hand worden bewaterd. Hoe meer zuurstof, water en voeding een plant kan opnemen, hoe meer toppen die zal produceren

Waarom DWC in plaats van potten met aarde?

• Eenvoud – de meeste systemen bestaan uit maar vier hoofdonderdelen; een reservoir, een deksel, een buizenstelsel, een netpot en een luchtpomp. Er zijn geen bewegende delen en, meestal, geen extern buizenstelsel – lekkage is dus onmogelijk. 

Een goede kwaliteit luchtpomp ishet hart van een DWC systeem

• Grotere opbrengsten – DWC systemen zorgen ervoor dat de wortels aan gigantische hoeveelheden water, voeding en zuurstof worden blootgesteld. Hoe meer een plant van deze drie basiselementen kan opnemen, hoe sneller hij zich zal ontwikkelen, hoe groter hij wordt en hoe meer hij potentieel kan opbrengen. 

• Meer oogsten per jaar – op DWC groeiende planten ontwikkelen zich erg snel, waardoor de voorgroei kan worden ingekort en er meer oogsten per jaar mogelijk zijn.

• Geen aarde – er hoeven geen zware zakken aarde in en uit het huis worden gesleept, geen potten worden gevuld met aarde, en het risico op in de aarde aanwezige ziekten en plaagdieren verdwijnt.

• Geen voedingsschema’s om uit te dokteren – plantenwortels hebben constant toegang tot alle water en voeding die ze nodig hebben, ze nemen op wat ze nodig hebben, op precies het moment dat ze het nodig hebben. Tijdschakelaars zijn overbodig.

Welke soorten DWC zijn er?

Emmersystemen

DWC stekkenmakers zorgen voorsnel gemaakte stekken

De meest algemeen verkrijgbare vorm van een DWC systeem staat bekend als oxypotten of bubbelemmers; deze bestaan uit zwarte 20 liter emmers met een netpot in het deksel en een luchtpomp. De plant wordt met een wat hydrokorrels in de netpot gezet; de emmer wordt  tot een paar centimeter onder de bodem van de netpot gevuld met voedingsoplossing, dit vormt het reservoir waarmee de plant zich voedt. Bruissteentjes worden met zuignappen aan de bodem van de emmer bevestigd en de pomp blijft 24 uur per dag aan.

De emmer moet zwart zijn om te voorkomen dat licht de wortelzone kan bereiken; licht beschadigt wortels. Enkele dagen in de vochtige atmosfeer in de emmer stimuleert de wortels uit de pot te groeien, de zuurstofrijke voedingsoplossing in – hoewel de meeste gebruikers liever eerst water van boven geven om er zeker van te zijn dat de wortels niet uitdrogen voor ze het reservoir bereiken.

Emmersystemen zijn perfect voor kwekers die grote opbrengsten willen van enkele grote planten. Elke emmer huisvest een enkele plant en omdat de emmers niet met elkaar zijn verbonden, kunnen ze individueel worden verplaatst. Nog een voordeel is dat de planten niet hetzelfde reservoir delen, dus wanneer een plant wortelproblemen krijgt, zoals pythium, ben je niet je hele oogst kwijt. 

DWC stekkenmakers

Flo Gro systemen vormen het idealehybride kweeksysteem

Deze bestaan gewoonlijk uit een kweekbak of een emmer die is gevuld met water om een klein reservoir te vormen, bruissteentjes worden in het reservoir gebracht en de stekken worden rechtop gehouden in een tray die boven het reservoir ligt. De stengels van de stekken hangen onder de tray, net boven het waterniveau. Wanneer de pomp wordt ingeschakeld creëert het bubbeleffect in het reservoir een vochtige atmosfeer rond de wortelzone. 

Deze vochtige atmosfeer, gecombineerd met het ontbreken van een groei-afremmend kweekmedium, stimuleert de wortels zich snel vanuit de stengel van de stek te ontwikkelen.

Voor kwekers is het voordeel een sterk verbeterd succespercentage,omdat het ontbreken van een kweekmedium betekent dat de omgeving steriel wordt gehouden en de snelle wortelontwikkeling ervoor zorgt dat je sneller met kweken kunt beginnen. 

Doe-het-zelf bubbelsysteem

DWC bubbelemmer

Voor de kweker die graag zijn eigen systeem in elkaar zet biedt DWC geweldige mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt zijn een reservoir, een deksel, wat netpotjes en een luchtpomp met bruissteentjes. Plastic bewaardozen zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en andere winkels voor het maken van een reservoir met deksel, let er alleen wel op dat ze een donkere kleur hebben zodat er geen licht tot de wortelzone kan doordringen.

Maak eenvoudigweg gaten in de deksel en vijl ze bij zodat de netpotten er in passen. Gebruik bruissteentjes of langere ‘air curtains’ om het reservoir te beluchten. Air curtains (verkrijgbaar voor de beluchting van vijvers) vormen een prachtige optie voor grotere reservoirs omdat ze een muur van luchtbellen creëren die een groter gebied bestrijken dan een enkel bruissteentje.

Het voordeel van een zelfgebouwd bubbelsysteem is dat je zelf kunt bepalen hoe ver de planten uit elkaar staan; kweek een of twee grote planten in het systeem of zet veel meer planten dichter op elkaar voor een sea of green. 

Hybridesystemen

Deze worden steeds populairder onder kwekers die al succes hebben gehad met bubbelsystemen en nu hun techniek willen verfijnen. Het hybridesysteem maakt gebruik van een druppelring om van bovenaf voeding te geven terwijl tegelijk ook DWC wordt gebruikt. In plaats van netpotten te gebruiken zoals bij een emmer of dhz-systeem, worden de planten in een diepe bak gezet met in de bodem gemaakte gaten. De tray hangt boven het reservoir.

De jonge planten worden in de bak geplaatst, die vervolgens wordt gevuld met hydrokorrels. In het reservoir eronder worden bruissteentjes gehangen. Een waterpomp levert de voedingsoplossing uit het reservoir via de druppelring af bij de plantenwortels. De wortels groeien door de hydrokorrels naar beneden, door de gaten in de bodem en in het beluchte reservoir eronder.

Het hybridesysteem biedt meerdere voordelen ten opzichte van een standaard DWC systeem:

– De druppelring voedt de planten voor de wortels het reservoir bereiken, dus er hoeft niet met de hand te worden water gegeven als de plant net op het systeem staat.

– Maar de helft van de plantenwortels bevindt zich in het reservoir, wat het risico op wortelziektes reduceert die soms bij DWC voorkomen.

– De planten worden gevoed met behulp van een waterpomp en een luchtpomp, wat zekerheid geeft in het geval een van de pompen het begeeft. Als een pomp ermee ophoudt krijgen de wortels nog steeds voeding.

– Kortere voorgroei; er is geen oponthoud tot de plant aan het systeem gewend is omdat de plant eerst door de druppelring wordt gevoed voor de wortels het reservoir bereiken.

– Grotere opbrengsten; de dubbele voeding betekent dat de plant de optimale hoeveelheid water, voeding en zuurstof krijgt.

Hybridesystemen worden in Engeland soms ook wel ‘Bubbleponics’ genoemd.

Welk type kweker gebruikt DWC?

• Beginners of kwekers die nog nooit met hydrosystemen gewerkt hebben. DWC systemen zijn simpel en makkelijk in elkaar te zetten; er zijn geen tijdschakelaars of voedingsschema’s nodig.

• Slimme kwekers die uit zijn op een grote opbrengst van een of twee planten in een kleine kweekruimte. 

• Gebruikers van aeroponische stekkenmakers, omdat de stekken met hun ‘naakte’ wortels direct in het systeem kunnen worden overgezet en vrijwel direct zullen aanslaan, zonder veel risico op shock door het verpotten. 

• Kwekers die niet de mogelijkheid hebben grote hoeveelheden kokos of aarde te verplaatsen. De enige kweekmedia die worden gebruikt zijn stekblokken en een handvol hydrokorrels. Er zijn geen vuilniszakken met afval om weg te gooien na de oogst, alleen een emmer vol wortels!

• Commerciële kwekers die het aantal gekweekte planten willen verminderen. Op DWC gekweekte planten kunnen snel groot worden.  

DWC Top tips

1. Investeer in fatsoenlijke EC en pH meters. Er is geen buffer rond de wortels aanwezig in een DWC systeem, dus de EC en pH van de voedingsoplossing moeten constant blijven.

2. Laat de pomp 24/7 aan staan. Om resultaten te krijgen van DWC moet de pomp continu aanstaan. Plantenwortels moeten continu toegang hebben tot water voeding en – het belangrijkste bij DWC – zuurstof. Vergeet niet dat DWC een naakte wortel systeem is en de wortels continu onder water staan. Het uitzetten van de pomp, al was het maar voor even, kan ze beschadigen.

3. Zorg ervoor dat je begin EC laag is; je kunt bij DWC makkelijk overbemesten. Vergeet niet dat de voedingsoplossing het kweekmedium is; er is geen buffer tussen wortels en voeding. Fouten met doseringen kunnen planten beschadigen, en er is  geen medium om door te spoelen. Als je voeding overdoseert moet je de hele voedingsoplossing in het reservoir vervangen.

4. Gebruik uitsluitend minerale voeding en supplementen. Organische voeding en supplementen zijn niet geschikt voor DWC; de vloeistoffen zullen na enkele dagen in het reservoir bederven en kunnen mogelijk de wortels beschadigen. 

5. Hou de temperatuur in de kweekruimte onder controle. Temperatuurschommelingen in de kweekruimte zullen direct effect hebben op een op DWC gekweekte plant. Gebruik in de winter verwarming om het ‘s nachts warm te houden en zorg in de zomer voor meer ventilatiecapaciteit om de temperatuur in de kweekruimte op peil te houden. De optimale worteltemperatuur is 18°C – 22°C.  

6. Zet de planten op het juiste moment over. Kwekers die een aeroponische (of DWC) stekkenmaker gebruiken kunnen overzetten zodra de wortels 6 tot 10 cm lang zijn. Neem de stek uit de stekkenmaker en zet hem in de netpot van het DWC systeem, gebruik hydrokorrels om het plantje op zijn plek te houden. Wees extra voorzichtig als er gebroken of beschadigde wortels zijn omdat die vatbaar zijn voor ziekteverwekkers. Door een stekkenmaker te gebruiken hoef je niet te wachten tot de wortels uit een stekblok komen, en kun je de voorgroei met zeker enkele dagen bekorten. Als planten worden gestart op een stekmedium zoals steenwol zijn ze klaar om overgezet te worden zodra de buitenkant van het medium is overdekt met witte wortels. Als je ze overzet voor de wortels zichtbaar zijn zullen de wortels binnen het medium verzadigd raken en afsterven door zuurstofgebrek. 

7. Gebruik uitsluitend inerte kweekmedia, zoals steenwol of hydrokorrels. Als je overplant vanaf aarde of kokos zal het medium afbrokkelen en kan mogelijk de pomp verstoppen. Je loopt ook het risico in het medium aanwezige ziekteverwekkers in een naakte wortelomgeving binnen te brengen. 

8. Hou rekening met de snellere groei bij het bepalen van de afstand tussen planten. Het water binnen het reservoir fungeert als ondersteuning van de wortels; hoewel de plant niet zo stabiel zal zijn als op aarde of kokos is er geen directe noodzaak om planten te ondersteunen, zoals dat wel het geval is bij NFT of aeroponica. Toch kunnen gezien de te verwachten grote opbrengsten netten of dergelijke goed van pas komen om die monstertoppen te ondersteunen! 

Veel bubbelplezier!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht