Wat staat er eigenlijk op dat label?

Als je voor het eerst begint met indoor kweken laat je je bijna altijd adviseren door anderen, of dat nou een vriend met ervaring is of de gebruiksaanwijzing van een voedingsmerk en het door de producent meegeleverde voedingsschema. Toch wil iedereen vroeger of later wel eens iets nieuws uitproberen op zijn dames, hopelijk met als resultaat een andere en betere opbrengst en kwaliteit. Leren hoe je de labels van voedingsproducten moet lezen en welke verschillen er tussen ingrediënten bestaan kan je helpen om te beslissen welke producten je wilt uitproberen, of je overschakelt op een compleet nieuwe voedingslijn of alleen maar een paar verschillende additieven wilt combineren.

Als je voor het eerst begint met indoor kweken laat je je bijna altijd adviseren door anderen, of dat nou een vriend met ervaring is of de gebruiksaanwijzing van een voedingsmerk en het door de producent meegeleverde voedingsschema. Toch wil iedereen vroeger of later wel eens iets nieuws uitproberen op zijn dames, hopelijk met als resultaat een andere en betere opbrengst en kwaliteit. Leren hoe je de labels van voedingsproducten moet lezen en welke verschillen er tussen ingrediënten bestaan kan je helpen om te beslissen welke producten je wilt uitproberen, of je overschakelt op een compleet nieuwe voedingslijn of alleen maar een paar verschillende additieven wilt combineren.

Mensen vragen vaak of ze echt alle dingen op een voedingsschema moeten geven. Het eerlijke antwoord is: waarschijnlijk niet. Maar hoe weet je nou welke je wel en niet hoeft te gebruiken als je niet weet wat welk product voor je planten doet? Heel in het kort is mijn antwoord dan: “Ja, dat zou ik zeker doen.” Gebruik, tenminste als je voor het eerst kweekt, de producten zoals de producent dat aanraadt. Hoewel sommige van de flessen niet noodzakelijk hoeven te zijn om je planten met succes te laten groeien, kunnen ze dramatische verschillen opleveren voor je opbrengst, zowel wat betreft de kwaliteit als de hoeveelheid.   

De zestien elemenatire basis voedingsstoffen die nodig zijn voor plantengroei

Als je voor het eerst een nieuwe productlijn uitprobeert, neem dan altijd het voedingsschema van de producent mee en volg dat op. Dit zijn richtlijnen die werden getest en ontwikkeld door organische chemici en kwekers, dus tenzij je alles weet van  organische chemie of heel goed bekend bent met de voedingslijn in kwestie, kun je ervan uitgaan dat zij meer weten dan jij. Mijn enige advies is om de aanbevolen dosering van de basisvoeding een klein beetje te verlagen, iets wat ik alleen doe om het risico op overbemesting te voorkomen. Het is veel eenvoudiger om je planten meer voeding te geven dan overbemesting recht te trekken, dus we doen dit als voorzorgsmaatregel. Een goede vuistregel is om te beginnen met ¾ of ½ van de aanbevolen hoeveelheden, en vervolgens naar behoefte (of om de gewenste EC-waarde te bereiken) meer te geven. Let op dat je de lagere doseringen voor elke fles toepast als je kiest voor een 2 of 3 componenten basisvoeding.

Op de voorkant van labels is voor snelle informatie de N-P-K verhouding vermeld

De basisvoedingen van een lijn bestaan uit flessen met op de labels Groei en Bloei (of Grow en Bloom); dit wordt beschouwd als een 2-componentenvoeding: een fles voor de (voor)groei en een fles voor de bloei. Sommige producenten maken een aparte Groei-, Micro- en Bloeivoeding (dit is een 3-componentenvoeding, waarbij je alle drie de flessen zowel tijdens de groei als de bloei gebruikt, zij het in verschillende doseringen). Andere merken hebben en A en B voeding (ook dit wordt beschouwd als een 2-componentenvoeding, en verschilt van de eerder genoemde 2-componentenvoeding doordat je de A als B flessen tegelijk gebruikt tijdens zowel de groei- als bloeifase, maar in verschillende hoeveelheden). Er bestaan enkele universele 1-componentsproducten die volgens de makers zowel voor de groei als de bloei goed werken, maar ik betwijfel of  deze producten zo geweldig zijn voor het binnenshuis kweken van cannabisplanten, aangezien onze dames heel verschillende behoeftes hebben in hun twee verschillende fases. Als je buiten kweekt kun je misschien baat hebben bij een 1-component voeding, in het bijzonder als het een geleidelijk vrijkomende voeding betreft, waardoor je maar eenmaal per maand hoeft te voeden in plaats van elke week.  

De organische stoffen worden vermeld bij de ingrediënten van deze fles vloei bare compostthee

Deze basisvoedingen worden gewoonlijk als eerste vermeld op het voedingsschema, en soms apart van de additieven opgesomd. Deze flessen moeten niet worden vervangen door of gecombineerd met die van andere producenten (ofwel: gebruik niet een A van een fabrikant en een B van een andere). Additieven (zoals silicaten, bloeiboosters, koolhydraten [suikers], calcium-magnesium supplementen etc.) van verschillende merken kunnen gewoonlijk worden gecombineerd met basisvoeding van andere merken, maar als je dat doet, volg dan de aanwijzingen op de fles of de informatie van de producent waarvan je het product gebruikt. Experimenteren met nieuwe producten is een van de leuke onderdelen van het kweken, en een nieuw product eerst op een of twee planten uitproberen voor je het aan alle planten geeft, is de slimste manier om te bepalen wat voor effect het heeft. 

De achterzijde van deze A&B flessen maken duidelijk dat veel van de basisbehoeften van de plant in de basisvoeding zitten

Voedingslabels – Op het etiket van een fles met plantvoeding staat gewoonlijk de productnaam, een afbeelding en de drie cijfers van de N-P-K verhouding. Dit geeft je informatie over de percentages die in de fles zitten, tenminste die van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Alle andere ingrediënten zijn op de achterzijde van het etiket vermeld.  

Op de achterkant van de fles zie je een lijst met ingrediënten en hun respectievelijke percentages. Je moet dan daaronder kijken om de niet-plantaardige ingrediënten te vinden om er achter te komen waar de voedingsstoffen vandaan komen. Als de ingrediënten elementen zijn uit het periodiek systeem, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om minerale voedingsstoffen. Als het ingrediënt afkomstig is van  planten, dieren of levende organismes, dan gaat het om een organische voedingsstof. Als  er een afgeleid voedingsingrediënt is vermeld met daarachter in hoofdletters de letters EDTA, dan is dat element in de oorspronkelijke vorm niet opneembaar voor planten, of gaat het om een kunstmatig element. 

De N-P-K getallen zullen bij oplosbare voedingsstoffen hoger zijn omdat ze de droge percentages weergeven; als ze metwater worden gemengd zijn de percentages lager

De letters EDTA staan voor EthyleenDiamineTetra-Azijnzuur, het organische chelaat waarin producenten voedingsstoffen ‘verpakken’ zodat de plant ze kan opnemen en gebruiken. Het woord chelaat is afgeleid van het Griekse woord chele dat letterlijk ‘klauw’ betekent, wat verwijst naar het chelatieproces waarbij het chemische chelaat het mineraal bindt, en vermomt. Producenten gebruiken chelaten om de plant als het ware te ‘foppen’, omdat bepaalde mineralen in ruwe en industrieel vervaardigde vorm door de plant niet als voeding worden herkend. Het chelaat is iets dat de plant als voeding ziet, waardoor het ‘ingepakte’ mineraal het wortelsysteem kan binnendringen en als voeding kan worden gebruikt. Andere stoffen die als chelaten worden gebruikt zijn DPTA of EDDHA. Hoewel deze minder vaak worden toegepast dan EDTA hebben beide dezelfde elementaire functie. 

Een industrieel vervaardigde substantie is geen mineraal, zelfs al heeft het exact dezelfde chemische samenstelling en structuur. Ook planten zullen er niet intrappen. Alle door de mens gemaakte chemicaliën moeten voor planten gechelateerd worden willen ze door het wortelsysteem kunnen worden opgenomen.

De achterzijde van het label somt alle ingrediënten in de fles op met hun percentages en oorsprong. Boven zie jede voor- en achterzijde van het label naast elkaar

Op mineralen gebaseerde industrieel vervaardigde voedingsstoffen worden meer en meer gebruikt dankzij de steeds vaker verkochte hydrosystemen. Het is duidelijk dat je bij de meeste hydrosystemen tegen een massa problemen aanloopt als je organische voedingsstoffen probeert te gebruiken. De reden hiervoor is dat ze dikwijls draaien op magnetisch aangedreven pompen en gebruik maken van dunne slangen, koppelstukken en druppelaars. Organische voedingsstoffen zijn erg dik en stroperig, en de meeste hydrosystemen zijn niet ontworpen om met dergelijke materialen te worden gebruikt. Dit betekent niet dat een hydrokweker zijn planten geen organische voeding kan geven. Je kunt altijd een passief hydrosysteem creëren dat werkt op basis van zwaartekracht en dikkere slangen gebruiken waardoor de voedingsstoffen zich probleemloos kunnen verplaatsen. Een ander nadeel van het gebruik van organische voedingsstoffen in watersystemen is dat deze voedingsstoffen gewoonlijk zijn gemaakt van gemalen vis, algen en guano, die nogal eens een smerige geur afgeven als ze in hydrosystemen worden gebruikt. Die stank valt aardekwekers zelden op omdat het medium deze doorgaans vermindert, waardoor het minder waarschijnlijk is dat deze stoffen voor stankoverlast in je kweekruimte zorgen. Een makkelijke manier om zo organisch mogelijk te blijven werken is door gewoon een voedingslijn te gebruiken met minder dan 100% organische bestanddelen. Meerdere bedrijven maken voedingslijnen die voor 50-90 % uit organische ingrediënten bestaan, en waarin alleen de stoffen die hydrosystemen verstoppen worden vervangen door op mineralen gebaseerde ingrediënten. Enkele goede voorbeelden zijn Botanicare Pure Blend Pro Line, Fox Farms Grow Big, Big Bloom, Tiger Bloom Trio, Canna voeding en zelfs de Aptus additievenlijn.

Voedingsschema’s – Hieronder volgt een basisanalyse van de voedingsstoffen die gewoonlijk voorkomen in een voedingsschema: 

Basisingrediënten – Dit verwijst weer naar je elementaire Groei-Bloei, Groei- Micro-Bloei, A&B voeding etc. Deze producten zijn ontwikkeld om je planten gelukkig, gezond en aan de gang te houden. Ze bevatten veel van de micro- en macronutriënten die de plant nodig heeft om te overleven, maar alles wat buiten de basisvoeding valt wordt als een apart product op het voedingsschema vermeld. Als je meer of grotere toppen wilt, sterkere planten, een betere smaak etc. moet je – gesteld dat je een soort kweekt die al die dingen in zich heeft – een aantal additieven gebruiken. 

Wortelboosters – Deze bestaan uit nuttige microben in de vorm van bacteriën en schimmels ((mycorrhizae) die als ze rond de wortelzone worden ingebracht een kritieke rol spelen in het voedingsweb van de grond. ‘Innoculeren’ is de term die wordt gebruikt voor het toedienen van deze nuttige producten aan de wortelzone, waar ze wortels koloniseren en symbiotisch met de plant samenleven. Deze ‘goede’ bacteriën eten ‘slechte’ bacteriën op, breken voedingsstoffen af, bouwen de bodemstructuur op en voorkomen ziektes, terwijl de plant voor de huisvesting en suikers zorgt die de bacteriën voor hun overleving nodig hebben. De afvalstoffen die door deze microben worden geproduceerd bevatten koolstof en andere substanties die immobiel waren geworden en dus niet opneembaar zijn, maar nadat de microben ze hebben opgegeten zijn ze gemineraliseerd en opnieuw opneembaar voor planten. Dankzij hun vermogen de pH te beïnvloeden vormen ze een belangrijk hulpmiddel voor organische kwekers. Ook  kunnen ze de opname van water en voedingsstoffen uit het kweekmedium enorm verbeteren, en zo de wortels en het bovengrondse deel van de plant helpen opbouwen. Dit is echter minder belangrijk bij bepaalde hydrosystemen zoals diep water cultuur en aeroponische systemen, waarbij de plant continu toegang heeft tot water en voedingsstoffen. 

Compostthee – Deze thee voegt voedingsstoffen en levende organismes toe aan de plant en de wortelzone door een combinatie van ingrediënten als organische compost, wormenmest, zeewier, guano etc . Hoewel ze vooral worden aanbevolen voor het kweken op aarde kunnen ze ook nuttig zijn voor bepaalde hydrosystemen. Sommige producenten maken zelfs kant-en-klare producten in vloeibare vorm (bijv. General Hydroponics Flora Blend, Advance Nutrients Mother Earth Compost Tea), maar er zijn er ook die als droge ingrediënten worden geleverd waarvan je zelf een brouwsel moet maken (bijv. RTI Xtreme Gardening Tea brews). Je kunt natuurlijk ook de ingrediënten bij elkaar zoeken en zelf aan de slag gaan. Het maken van een compostbrouwsel klinkt als een hele klus, maar bestaat eigenlijk alleen maar uit het mengen van de ingrediënten met water en het brouwsel een nacht met een aquariumpomp en een bruissteentje laten borrelen. Het mengsel is dan grondig gemengd en geactiveerd, en moet binnen 24-48 uur worden gebruikt. 

Koolhydraten (suikers) (glucose, sucrose, polysaccharides, molasse etc.) – Op de labels van voedingsproducten worden verschillende benamingen gebruikt om koolhydraten aan te geven, op de meeste flessen staat iets dat verwijst naar zoet of sweet, maar controleer ALTIJD het label. Je zult er verbaasd over staan hoeveel ‘zoete’ producten geen suikers bevatten. Koolhydraten worden door planten tijdens de fotosynthese geproduceerd en tegelijk ook gebruikt. Alle overbodige suikers worden naar de wortels gestuurd om nuttige microben van voedsel te voorzien. Als je koolhydraten toevoegt aan je voedingsschema zullen die voornamelijk benut worden voor het voeden van deze kleine wezentjes. Een verbeterd microleven kan de mineralisering van voedingsstoffen verbeteren, en op die manier zorgen voor een betere smaak.

Bloeiboosters – Dit zijn additieven die over het algemeen geen stikstof bevatten en tijdens de bloeifase een extra shot P-K (fosfor-kalium) afgeven. Je begint ermee zodra je de eerste bloemvorming herkent (meestal week 2 van de bloeifase) en blijft het geven tot de oogst – afgezien van het spoelen met schoon water natuurlijk. Bloeiboosters of massa-vormende additieven vergroten de afmetingen, massa en dichtheid van de toppen. Deze toevoeging van P-K is noodzakelijk als je die vette shit wil oogsten die je voor ogen hebt. Doorgaans kunnen je dames een hogere dosis dan op het label staat trouwens prima aan.

Calcium- en magnesium supplementen – Calcium en magnesium worden in één adem genoemd omdat ze allebei een aantal vergelijkbare zaken in het metabolisme van planten ondersteunen. Naarmate de soorten die we kweken door het kruisen van verschillende types steeds complexer worden, ontdekken de meeste kwekers dat ze meer en meer cal-mag toevoegingen nodig hebben. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat beide helpen bij de opname van voedingsstoffen die nodig zijn voor het bloeiproces, dus hoe hoe groter onze cola’s worden door gekruiste soorten en bloeiboosters, hoe meer cal-mag de plant nodig heeft. Het duidelijkste tekenen van een calcium- en magnesiumtekort zijn roestige vlekken bovenop de bladeren die er uitzien als piepkleine brandplekken van sigaretten en/of als wolkachtige chlorose (chlorofielgebrek in het blad; weggetrokken kleur), die in een wolkachtig patroon is verspreid. Calcium en magnesium preventief toevoegen om een tekort te voorkomen, is iets dat veel ervaren kwekers doen. De meeste producenten raden het zelfs aan door ze  in hun voedingsschema op te nemen. 

Silicaten (calciumsilicaat, kaliumsilicaat, silicic acid etc.) – Alle zijn silicaatsupplementen, maar van de drie genoemde is van siliciumzuur wetenschappelijk bewezen het meest effectief te zijn. Als silicium (Si) door een plant wordt opgenomen wordt het in celwanden gedeponeerd om die sterker te maken, wat ze niet alleen taaier maakt maar ook resistenter tegen omgevingsstress;  warmte, ongedierte, ziekteverwekkers etc. Het verbetert ook de opname, absorptie en gebruik van voedingsstoffen binnen de plant dankzij z’n vermogen de mobiliteit van voedingsstoffen te vergroten. Het geeft je planten ook een betere weerstand tegen droogte en zorgt voor een efficiënter gebruik van het water dat gegeven wordt. Dit doen silicaten door de hoeveelheid transpiratie te verminderen (planten laten water ontsnappen via ademhalingsgaatjes in bladeren, stomata genaamd). Planten gebruiken transpiratie ook om ingrediënten van de wortelzone naar de hogere delen van de plant te zuigen. Dus als de plant behoefte heeft aan meer voedingsstoffen laat hij meer water uit de bladeren transpireren, waardoor een hevelwerking ontstaat. Wanneer de voedingsstoffen mobiel en makkelijk opneembaar zijn, wordt de behoefte om meer en meer voedingsstoffen omhoog te zuigen minder noodzakelijk.   

Aminozuren & vitamines – Aminozuren zijn als precursors (chemische voorlopers) van koolstof de bouwstenen van het leven. Wetenschappers zijn het er over eens dat er ongeveer 20-23 standaard aminozuren noodzakelijk zijn voor het leven. De meeste planten kunnen alles wat ze nodig hebben zelf synthetiseren door middel van energievretende processen. Dat is een goede reden om je planten direct opneembare aminozuren te geven, en daarmee een deel van die energie vrij te maken om te worden gebruikt voor je vruchten, groentes of bloemen. Sommige aminozuren kunnen in de plant organische voedingsstoffen als stikstof (N) produceren zonder het risico op verbranding dat direct opneembare stikstof met zich meebrengt. Sommige aminozuren fungeren ook als natuurlijke chelaten die helpen bepaalde voedingsstoffen te camoufleren, en ze mobiel en voor de plant makkelijker opneembaar te maken. Aminozuren en vitamines kunnen ook het immuunsysteem en beschermingsmechanismes stimuleren en verbeteren en, als ze op het juiste moment worden toegediend, het aantal groeipunten van toppen en zijtakken laten toenemen, en de celdeling en weefselgroei versnellen. Aminozuren vormen een magisch onderdeel van de plant- en menswetenschap.   

Enzymen – Enzymen helpen het worteloppervlak schoon te houden en breken al het dode of necrotische organische materiaal af dat zich in de wortelzone bevindt. Het kan ook helpen tegen de algen die zich onvermijdelijk bovenop je kweekmedium vestigen (een formule om te onthouden: licht + water = algen). Enzymen zijn belangrijk om je grond gezond te houden en de actieve opname van voedingsstoffen aan de gang te houden. Ze zijn ook bijzonder nuttig voor niet-organische voedingsstoffen omdat ze een deel van de zoutaccumulatie kunnen omzetten in voor planten bruikbare voedingsstoffen. In algemene zin is het een wortelzone- en bodemreiniger en -conditioner. Soms bevatten ze wat suikers om de enzymen te voeden en die in blakende gezondheid te houden, hoewel je planten ook alle extra koolhydraten die niet worden gebruikt bij de fotosynthese naar beneden sturen als onderdeel van het bodemvoedingsweb. Enzymen behoren tot de nuttigste symbiotische additieven die je in plantvoeding kunt gebruiken. Door het op de juiste manier toe te passen kun je je kweekmedium langer gebruiken en het zelfs meerdere kweekrondes recyclen. Zo  bespaar je geld omdat je niet telkens nieuw kweekmedium hoeft aan te schaffen.  

Spoelproducten – Het woord ‘spoelen’ kan hier voor verwarring zorgen; de producten waar ik op doel trekken niet echt voedingsstoffen uit de plant, maar zijn gemaakt om de tegen oogsttijd in de plant overgebleven voedingsstoffen te helpen opnemen. Nu loont het zich als je aan de minerale en organische kant van voeding bent gebleven. Kunstmatige voedingsstoffen hebben de neiging vast te gaan zitten in het opnamesysteem van de plant als deze ze niet tijdig benut. Dit gebeurt wanneer de chelaatverpakking die voor het binnenkomen van de plant werd gebruikt is verdwenen, waardoor het ingrediënt voor de plant niet langer een herkenbare voedingsstof is. Sommige spoelmiddelen bevatten ‘lege’ chelaterende chemicaliën; deze kunnen de plant binnenkomen en zich binden aan niet-organische restanten, waardoor die weer opneembaar worden voor de plant. Andere gebruiken humus- en/of fulvinezuren, natuurlijke stoffen die de plant helpen om voor de oogst de resterende voedingsstoffen  op te nemen. Hoe dan ook, als je geen 100% organische voeding geeft is spoelen altijd een goed idee. 

Er bestaan ongeveer zestien verschillende micro- en macrovoedingstoffen die nodig zijn voor plantengroei. Producenten testen hun producten en passen ze aan, zodat ze doen wat ze moeten doen, en dus zijn de voedingsschema’s van fabrikanten een fantastisch hulpmiddel. Zoek een voedingslijn uit die op maat is gemaakt voor cannabisplanten en probeer op de hoogte te blijven door het lezen van kwekersreviews over specifieke producten. Het zal niet lang duren of je zult zelf beginnen een voedingsprogramma uit te dokteren dat voor jou en je dames het beste werkt.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht