Genotmiddelen ontmoedigen werkt averechts

Preventielobby is zinloos bezig..

 

Preventie middelengebruik helpt niet

 

Het blijkt dat preventieprogramma's die zijn bedoeld om jongeren minder te laten drinken en blowen niet werken. Men probeert alcohol- en drugsgebruik tegen te gaan om ongelukken, agressie, ziekenhuisopnames verslaving en psychische problemen te voorkomen. Het is de bedoeling dat jongeren later beginnen en minder gebruiken. Maar helpen doet het dus niet. Twee onderzoeken van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben dit uitgewezen. Een voorbeeld is het Trimbosprogramma ''De gezonde school en genotmiddelen'' (DGSG). Vaak worden deze programma's gebouwd rond de aanname dat de moeder zich met het ontmoedigen van het middelengebruik bezighoudt. In de praktijk blijkt echter dat jongeren zich meer aantrekken van de vader. Daarbij spelen zowel zijn huisregels als zijn voorbeeldgedrag een rol. In dergelijke programma's wordt vaak uitgegaan van een vooropgestelde behoefte om te gaan blowen of drinken. In de praktijk ontstaat zo'n situatie juist spontaan en reageren jongeren impulsief. Onderzoekster Monique Malmberg denkt dat een cursus sociale vaardigheden, met de nadruk op ''nee'' leren zeggen, meer effect zou afwerpen. Een andere onderzoekster, Susanne Mares, beschrijft in haar proefschrift dat tijdens het andere programma ''In control, no alcohol'' evenveel kinderen waren gaan drinken en blowen als in de andere onderzoeksgroep, die het programma niet volgde. Zouden we niet moeten stellen dat het hier gewoon om experimenteergedrag gaat dat nu eenmaal bij het opgroeien hoort? Al is het natuurlijk een feit dat hersenen in de groei wél kwetsbaar zijn, waardoor deze jongeren wel een risico lopen.

 

Bron NRC 20 februari.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht