Wiet en sport

Wat voor invloed heeft cannabis op de sporter? Kunnen topsporters wel recreatief blowen? Hoe eerlijk is het eigenlijk dat een wijntje na de wedstrijd wel kan en een blowtje niet? In gesprek met een deskundige van de Doping Autoriteit.

Wat voor invloed heeft cannabis op de sporter? Kunnen topsporters wel recreatief blowen? Hoe eerlijk is het eigenlijk dat een wijntje na de wedstrijd wel kan en een blowtje niet? In gesprek met een deskundige van de Doping Autoriteit.

Tussen de oren

Amateursporters kunnen net zoveel blowen als ze willen. Ze worden niet getest. Maar hoe zinvol is het om een blowtje te roken voor je op je racefiets klimt of de sportschool binnengaat? Volgens Herman Ram, directeur Doping Autoriteit is de invloed van cannabis vooral ‘’psychofarmacologisch’’. Het heeft dus geen fysieke werking, maar zit vooral tussen de oren. Er is geen relatie aangetoond tussen het roken van wiet en je spiermassa, het dalen van je testosterongehalte (wat vaak wordt aangevoerd, maar niet is aangetoond) of de invloed op je groeihormonen en cortisolspiegel. Is er dan helemaal geen connectie tussen wiet en sport? Toch wel!! Wietgebruikers voelen zich vaak wat rustiger, meer ontspannen. Cannabisgebruik kan ze minder angstig en gestresst maken en minder gevoelig voor pijn. Ook kunnen ze goed slapen, waardoor spierschade beter herstelt. 

Brak

Een kleine zoektocht op internet levert verschillende reacties op. ,,Als ervaren ex-marihuanagebruiker weet ik dat je sportprestaties niet bepaald vooruit gaan na een stevige blow.”

Een volleyballer meldt dat hij ,,een brakke concentratie had tijdens het spel. ,,Alles ging fout, maar we hebben wel dubbel gelegen.” Een andere sporter: ,,Ik kon nog geen vijf minuten rennen, terwijl ik voor ik ging blowen rustig een uur kon hardlopen.” De directe prestaties worden misschien minder, doordat je je slap en lui voelt, je evenwicht wordt aangetast en je misschien liever voor de t.v. zit. Toch zijn er amateurs die er wél voor kiezen om te blowen: ,,Van mijn 15 marathons, heb ik er 14 stoned gelopen. Heerlijk om al voor de start in een high te zitten en daar 42 kilometer niet uit te komen.” Iemand anders meldt: ,,Je zenuwen gaan weg, je denkt minder over dingen na en je bent dus vrijer.” Een ander zweert erbij: ,,Je komt heerlijk in een sportroes, je conditie wordt misschien wel iets minder, maar kracht en volhouden gaan beter.” Een beter resultaat? Een ander blogger vindt dat ter discussie staan: ,,Dat denk je maar, het resultaat valt in werkelijkheid tegen.” 

Specifieke stoffen

Toch zijn er wel degelijk topsporters die voor de wedstrijd blowen om hun prestaties te verhogen. Herman Ram: ,,Het wordt zeker gebruikt als pijnbestrijding en om nervositeit tegen te gaan. Er zijn inderdaad sporters die dat ook verklaard hebben. Toch gebruiken de meeste sporters het in een sociale context.”En daar heb je het grote probleem. Van alle drugs is wiet het langst aantoonbaar. ,,Bij incidenteel gebruik is het meestal vrij snel uit je lichaam, hoewel ook hier wel eens vier weken is gemeten. Bij regelmatig gebruik kan cannabis maximaal 3 maanden later nog gedetecteerd worden. Dat hanteren we dus als termijn. De oorspronkelijke THC meten we trouwens maar zelden, meestal vind je de afbraakstoffen, de metabolieten. We meten die in de urine. Het feit dat marihuana zo lang aantoonbaar is, is trouwens geen verzachtende omstandigheid. Wel hoort cannabis thuis in de groep ‘’Specifieke stoffen’’, die kunnen rekenen op een iets milder regiem. Dat zijn stoffen waarvan de kans groot is dat je ze onbewust in je lichaam krijgt, omdat het lichaamseigen stoffen zijn, of omdat ze in de omgeving voorkomen. Cannabis is niet lichaamseigen, maar het komt inderdaad voor in het natuurlijke milieu, omdat je te maken kan krijgen met meeroken. Dat wordt wel eens door sporters aangevoerd, maar in werkelijkheid beïnvloedt dat meeroken de drempelwaarde niet of nauwelijks. Bij gewoon gebruik in een ruimte met blowers zal de verhoging nihil zijn. Alleen als je met vier blowers in een kleine ongeventileerde auto zit, zou je een verhoogde waarde kunnen krijgen. Maar ook dat is geen excuus, want je kunt je aan zo’n situatie onttrekken door de ruimte te verlaten.”

De tweede high

Hoe komt het toch dat wiet zo lang aantoonbaar blijft? ,,Dat komt omdat het wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Bij de verbranding komt het weer vrij en is het dus detecteerbaar. Mensen met veel vet, hebben meer THC in hun lichaam. Er zijn grote individuele verschillen, dus je kan moeilijk over een halfwaardetijd spreken. ,,Wanneer er flink gesport wordt, komt die THC weer vrij en valt de meting hoger uit. Ik heb gehoord dat de waarde met 15% kan toenemen. Is dat geen reden voor een milde straf?” ,,Die ‘’tweede high’’, zoals die genoemd wordt, treedt op na recent gebruik. Maar het is evenmin een verzachtende omstandigheid. Wij kijken puur naar de meting.” ,,Aan wat voor straffen moet je dan denken?” ,,Dat kan een waarschuwing of een berisping zijn, maar wanneer de sporter bekent of zich niet verdedigt, kan het oplopen tot de maximale straf, namelijk 2 jaar wedstrijd-uitsluiting. Dat beoordeelt de tuchtcommissie. Sommige sportbonden doen dat zelf, maar steeds vaker wordt dit beoordeeld door het Instituut Sportrechtspraak. Een sporter moet zich verdedigen. Er wordt van hem een goed onderbouwde verklaring verwacht, waarin hij aantoont dat hij niet geblowd heeft om zijn prestaties te verhogen. En de feiten moeten niet tegen hem pleiten, bijvoorbeeld door een hele hoge meting. Dat wiet in de meeste gevallen de prestaties niet in positieve zin beïnvloedt, speelt geen enkele rol. Het gaat om de waardebepaling.” 

Onredelijk

Is het niet onredelijk dat een sporter best na de training een wijntje kan drinken, maar na afloop geen blowtje mag roken, omdat hij dan een paar dagen later voor de wedstrijd positief getest wordt? ,,Het gaat hier niet om redelijkheid, wij voeren uit wat er mondiaal is vastgelegd door het Wereld Anti Doping Agentschap. Zelf zouden we de bestraffing van cannabis best willen opheffen, maar we zijn dus mondiaal gebonden. En ik kan u verzekeren dat er in de wereld heel anders over cannabis gedacht wordt dan in het tolerante Nederland. Trouwens, alcoholgebruik is bij sommige sporten ook verboden. Zelfs een hoge concentratie caffeïne is een tijd lang verboden geweest, maar dat is nu niet meer het geval.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht