Pilletje tegen vergeten

KOrte termijngeheugen opgekrikt met ibuprofen?

Dat wiet het korte termijngeheugen aantast en leerproblemen kan veroorzaken is niet nieuw. Wel is de wetenschap er nu achter hoe dat komt. Onderzoekers van het LSU Health Science Center in New Orleans hebben ontdekt dat het brein minder goed gaat functioneren omdat THC een enzym aan het werk zet, COX2 genoemd, dat dergelijke negatieve reacties veroorzaakt. Dat heeft bijvoorbeeld als gevolg dat mensen met chronische pijn huiverig zijn om cannabis als pijnstiller te gebruiken. Ze willen liever bij de les blijven. Maar er is tevens gezocht naar een oplossing om dit enzym weer uit te schakelen en die is gevonden ook. Daar waren heel wat laboratorium-muizen voor nodig. De diertjes kregen een week lang een dagelijkse hoeveelheid THC toegediend en vervolgens werden hun kwaliteiten op het gebied van geheugen en leervermogen gemeten. Ze maakten er een zooitje van. Maar kregen ze een stof uit de groep NSAID, dan werden daarmee de negatieve effecten van het enzym teniet gedaan. De muizen konden zich weer van alles herinneren en nieuwe dingen leren. Nu ligt het voor de hand dat je zou denken dat je voortaan naast een blowtje meteen ook maar een pilletje moet nemen uit die specifieke medicijngroep NSAID, zoals bijvoorbeeld de pijnstiller Ibuprofen, die gewoon vrij verkrijgbaar is. Maar dat is niet echt verstandig. Het is een vrij heftige pijnstiller, die venijnige bijwerkingen kan hebben. Je kunt er bijvoorbeeld inwendige bloedingen en hartritmestoornissen van krijgen. Al vermeldt het bericht wél dat THC op zijn beurt weer een gunstige invloed heeft op de onaangename bijwerkingen van de NSAID's. Een echte win-winsituatie dus. Maar laten we toch maar de veilige kant kiezen en afwachten wat proeven bij mensen opleveren. Ondertussen is het wel mooi dat de wetenschap steeds weer nieuwe stukjes kennis verzamelt, over wat wiet allemaal met je doet.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht