Test: Drie ultrasone vernevelaars vergeleken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beschikt over een enorm budget. Ze besteedt daarvan minimaal 5 miljard per jaar aan allerlei vormen van onderzoek. Hierdoor is de NASA mede verantwoordelijk voor enkele opmerkelijke ontwikkelingen: astronautenmaaltijden, zonnepanelen en het in een baan brengen van satellieten. Zelfs de Air technologie van Nike vindt zijn oorsprong bij de NASA. Ook op het gebied van kweken heeft de NASA baanbrekende technologieën ontwikkeld. Zoals het gebruik van LED-lampen, die nu langzaam hun intrede doen in de de kassen. Minder bekend in de landbouw is de techniek van aeroponics of luchtteelt: kweken zonder groeimedium. Een NASA-onderzoeker met de toepasselijke achternaam Stoner, heeft uitgebreid research gedaan naar deze techniek en ontdekte dat het zowel in de ruimte als op aarde mogelijk is om gewassen te kweken zonder gebruik te maken van een groeimedium. Bij deze techniek groeit het wortelstelsel in een ruimte die met een fijne nevel wordt bevochtigd in een samenstelling die voor de wortels de optimale verhouding tussen water en lucht bevat.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA  beschikt over een enorm budget. Ze besteedt daarvan  minimaal 5 miljard per jaar aan allerlei vormen van onderzoek. Hierdoor is de NASA mede verantwoordelijk voor enkele opmerkelijke ontwikkelingen: astronautenmaaltijden, zonnepanelen en het in een baan brengen van satellieten. Zelfs de Air technologie van Nike vindt zijn oorsprong bij de NASA. Ook op het gebied van kweken heeft de NASA baanbrekende technologieën ontwikkeld. Zoals het gebruik van LED-lampen, die nu langzaam hun intrede doen in de de kassen. Minder bekend in de landbouw is de techniek van aeroponics of luchtteelt:  kweken zonder groeimedium. Een NASA-onderzoeker met de toepasselijke achternaam Stoner, heeft uitgebreid research gedaan naar deze techniek en ontdekte dat het zowel in de ruimte als op aarde mogelijk is om gewassen te kweken zonder gebruik te maken van een groeimedium. Bij deze techniek groeit het wortelstelsel in een ruimte die met een fijne nevel wordt bevochtigd in een samenstelling die voor de wortels de optimale verhouding tussen water en lucht bevat.

Van links naar rechts model 1 t/m 3

In de meeste luchtteelt-systemen die op de markt zijn, wordt het water verneveld door het onder hoge druk te versproeien. Pomp, sproeiers en buizen kosten voor 10 planten al snel €250. Dan heb je een simpel systeem. In kleine systemen groeien planten vaak dicht op elkaar, waardoor ze klein blijven. Door de hoge investeringskosten en de totaal andere opzet, is het een enigszins risky om luchtteelt zomaar uit te proberen. Maar is er een alternatief: de ultrasone vernevelaar. Dit is een goedkope manier om ervaring op te doen met aeoroponics, zonder grote aanpassingen in de kweekruimte. In dit artikel gaan we drie van zulke, betaalbare, vernevelaars met elkaar vergelijken. 

De werking van een ultrasone vernevelaar is simpel; de vernevelaar wordt in een bak water geplaatst. Op het apparaat zit een metalen plaatje dat ultrasone trillingen genereert. Deze trillingen zorgen er voor dat het water boven op het plaatje wordt verneveld.  Er komen geen dure pompen of sproeiers aan te pas. Nadeel van deze vernevelaar is dat de mist zich in een luchtdichte omgeving maar beperkt kan verspreiden. Op de foto’s is te zien dat er zonder wind geen nevel uit de beker ontsnapt. De kracht van de vernevelaar bepaalt de hoogte van de nevel. Het grote voordeel van ultrasone vernevelaars is dat we ze al voor enkele euro’s uit China kunnen halen.  

Model 1 is net een discobal, grappig om te zien maar slecht voor je wortels
De resultaten van model 2 vallen gezien de prijs erg tegen

De prijzen zijn zelfs zo laag dat je denkt te worden opgelicht, ik vreesde dan ook dat mijn pakketje leeg zou zijn of dat het apparaat simpelweg niet zou werken. De twee Chinese “foggers” (model 1 en model 3) die ik via eBay bestelde, kostten samen, inclusief bezorging, nog geen 8 euro. Het is amper voor te stellen dat je voor dat geld twee enveloppen uit China  ontvangt, waar de producten in zitten. Toch liggen er 4 weken later twee pakjes voor me klaar. Ter vergelijking besluit ik bij een Nederlandse webshop ook een iets duurder model (model 2) te bestellen. Hoewel deze waarschijnlijk ook uit China komt, hoop ik dat deze met zijn hogere prijs ook meer waar maakt.

Op de foto zie je de drie vernevelaars naast elkaar.  Model 1 en 3 zijn de Chinese producten. Ze lijken  op elkaar. Vreemd genoeg is de werking van beide vernevelaars niet precies hetzelfde. Hoewel de prijs anders doet vermoeden, blijken deze vernevelaars onverwacht veel nevel te ontwikkelen. De vernevelaar met de discoverlichting kan zijn nevel tot 8,5 cm verspreiden en is ook nog eens erg snel (binnen 30 sec!). Model 3 is kwalitatief slechter en valt regelmatig uit tijdens het testen. Omdat je de vernevelaars niet kunt zien en controleren tijdens het kweken, is dit model ongeschikt voor de luchtteelt. 

Is het duurdere model (2) kwalitatief echt beter? Of heeft de prijs er niets mee te maken? De uit de Nederlandse webshop afkomstige vernevelaar ziet er steviger uit. Met dank aan de aluminium behuizing. Helaas zit deze bij aankomst al helemaal onder de krassen. Toch vallen de resultaten van het duurdere model tegen. De verspreiding van de nevel is bij dit model het slechtste van de drie en daarnaast is hij trager dan model 1. Toch zijn er wel degelijk kwalitatieve verschillen te ontdekken: het apparaat en de transformator zijn stiller. Daarnaast is de nevel uit het apparaat veel fijner en produceert het in tegenstelling tot de Chinese modellen geen druppels. Ook is het apparaat minder gevoelig voor de diepte van het water dat het moet vernevelen. Het eindoordeel valt toch uit in het voordeel van de model 1 dat de meeste nevel levert en dat doet voor een klein prijsje. Uiteindelijk is de hoeveelheid nevel toch het belangrijkste voor de luchtteelt. Helaas is de verlichting totaal nutteloos voor ons doel, deze moet zelfs worden afgeplakt, omdat het licht de groei van wortels remt. In onderstaande tabel kun je de testresultaten van de vernevelaars terugvinden.

Vergelijking van de ultrasone vernevelaars:

Let er op dat je een vernevelaar met 230V transformator bestelt; deze zit niet standaard bij de vernevelaars

Hoe en waarom kun je deze vernevelaars nou precies gebruiken? Als eerste kunnen de foggers prima gebruikt worden om de luchtvochtigheid in de kweekruimte te verhogen. Dit kan door ze in een bakje water in de kweekruimte te zetten. De ventilatoren in je hok zorgen vervolgens voor de verspreiding van het vocht. 

Voor luchtteelt heb je een bak met een deksel nodig. Dat voorkomt dat de nevel ontsnapt. In de bak komt water met hydro-voeding. De vernevelaars werken het beste als ze op een bepaalde diepte worden geplaatst (optimale diepte). Wijk je teveel af van deze diepte, dan zal de vernevelaar geen nevel meer aanmaken. Om dit te voorkomen is het daarom slim om de vernevelaar niet op de bodem te leggen, maar om een drijver te gebruiken. Door deze drijver ligt de vernevelaar altijd op de optimale diepte en is het dus mogelijk om veel meer water in de bak te gieten. Er zijn wel drijvers op de markt, maar het valt niet mee om de juiste te vinden. Als alternatief kun je er, als je een beetje handig bent, zelf eentje maken. Als de bak en de vernevelaar klaar zijn, kan je plant erin worden geplaatst door in de deksel een gat te boren. Hoewel bij luchtteelt in theorie zonder groeimedium wordt gekweekt, heeft de plant toch wortels nodig om zich vast te zetten. Een plant zonder vaste wortels is gevoelig voor wind en zal onder zijn eigen gewicht bezwijken. Daarom zien we dat in de praktijk dus ook bij luchtteelt een groeimedium wordt gebruikt waarin de wortels zich vastzetten. De beste optie is om een bakje in het gat te hangen met een groeimedium. In de praktijk is dit bijvoorbeeld een stekje in een steenwolplug of in een potje met kleikorrels.

Binnenkort laat ik de ultrasone luchtteelt op locatie testen. Wie niet kan wachten op de resultaten zou ik aanraden om zelf te gaan experimenteren. Om de kosten hoef je het namelijk niet te laten.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht