Maastricht vervolgd…..

Rechter versus drugsbeleid

Een politierechter in Maastricht heeft gisteren opschudding veroorzaakt door een onverwachte uitspraak te doen in een drugszaak. 14 eigenaren van coffeeshops en personeelsleden van deze shops stonden terecht wegens het verkopen van wiet aan buitenlanders. Volgens het ingezetenencriterium zou dat strafbaar zijn en er zijn op grond daarvan in een eerder geval mensen veroordeeld. De rechter is dit maal echter van mening dat er door een veroordeling meer gemeentepolitiek wordt bedreven, dan dat het strafrecht wordt gediend. Hij heeft de verdachten dus vrijgesproken van rechtsvervolging. De reden voor het verbieden van de verkoop van wiet aan niet-ingezetenen door de gemeente Maastricht, was het verminderen van de overlast van wietrunners. De overlast lijkt echter juist toegenomen. De coffeeshops hebben aangegeven om samen met de gemeente om de tafel te willen gaan zitten om de kwestie zo goed mogelijk te regelen. Ook dat vond de politierechter een goede zaak en geen reden voor een veroordeling. Het drugsbeleid in Nederland valt bovendien niet uit te leggen. Iedere gemeente heeft eigen regels opgesteld waaraan het gedoogbeleid moet voldoen. Ook dat is reden voor terughoudendheid bij het veroordelen. Het OM is gisteren meteen in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Aan de kant van de coffeeshops is er sprake van vreugde. Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht is blij dat de politierechter hiermee uitspreekt dat men geen gemeentebeleid moet voeren via het strafrecht. De uitspraak vormt echter geen aanleiding voor de shops om nu weer wiet aan buitenlanders te gaan verkopen. Een interessante ontwikkeling, waar we ongetwijfeld meer over zullen horen.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht