Misschien heb ik het imago van iemand die altijd stoned is

De bekende singer-songwriter Lucky Fonz III (Otto Wichers, 1981) heeft wat drugs betreft alles wel een keertje gebruikt, dus ook wiet en hasj. Hij heeft er nog steeds goede herinneringen aan, maar blijft er toch maar van af.

De bekende singer-songwriter Lucky Fonz III (Otto Wichers, 1981) heeft wat drugs betreft alles wel een keertje gebruikt, dus ook wiet en hasj. Hij heeft er nog steeds goede herinneringen aan, maar blijft er toch maar van af. 

Een tijdje geleden bracht de folky popmuzikant nog het Engelstalige album All Of Amsterdam uit, en onlangs stond hij als een van de hoofdacts op het Cannabis Bevrijdingsfestival. In een paar jaar tijd legde hij de weg van straatmuzikant naar BN-er af, en verruilde hij Nijmegen voor Amsterdam. “Ik was altijd al druk met muziek, met DJ-en en klassiek piano spelen. Op m’n 19e draaide ik best veel, techno, hardcore en gabber; pas toen ik 23 was begon ik te zingen. Ik leerde gitaar spelen en ging optreden, hier en daar liedjes zingen.”

Armand heeft een toffe eigen stijl, je doet hem echt tekort als je hem alleen maar ziet als de Nederlandse Bob Dylan.

Nu hip

“In cafés vroeg ik of ik mocht spelen, en dat kon. Ik maakte een demo die later als mijn eerste album is uitgekomen, die had ik alleen maar gemaakt om mee te kunnen doen aan de wedstrijd Hou Je Kop Luisterpop. Daarna won ik de singer-songwriterwedstrijd Mooie Noten, de Grote Prijs van Nederland, en vervolgens kwamen Noorderslag en Lowlands. Maar dat is lang geleden, ik heb het gevoel dat het nu een andere tijd is, singer-songwriter zijn is sindsdien veel hipper. Ik weet nog dat er met de Popronde – daar zitten nu heel wat singer-songwriters bij – toen plek was voor maar twee. Want de kroegen wilden het niet, dan komt zo’n dude huilen met z’n gitaar en dan gaat iedereen weg.”

Armand

Er is eerder een tijd geweest dat singer-songwriters hip waren, en dat heeft wel zo z’n invloed op Lucky Fonz gehad. “Armand is altijd een groot voorbeeld geweest, ik heb veel naar zijn muziek geluisterd. De beatgroep The Kik en ik hebben laatst een liedje en een clip met hem opgenomen, Want Er Is Niemand, dat nummer is bijna vijftig jaar oud, maar nog steeds klinkt het zo fel! Begin juni is het uitgekomen. Armand heeft een toffe eigen stijl, je doet hem echt tekort als je hem alleen maar ziet als de Nederlandse Bob Dylan…”

Mag niet meer

Otto mag niet meer blowen van zijn psycholoog/psychiater. “Ik mag helemaal geen drugs meer gebruiken. Dat is wel jammer, maar ik rook dus eigenlijk helemaal niet meer. Ik reageer er nogal heftig op. MDMA in ecstasy heeft op iedereen een vergelijkbare uitwerking, maar wiet of hasj is voor iedereen anders. De een wordt er relaxed van, de ander leip. Ik heb een tijdje problemen gehad met mijn psychische gezondheid, en sindsdien mag ik het niet meer. Jammer, want soms denk ik juist dat ik het wel zou kunnen gebruiken. Ik ben al zolang bezig om mijn hersens op orde te krijgen… Maar ik doe het dus niet omdat ik denk dat ik anders in de war raak. Armand en Simon Vinkenoog, die raken juist in de war als ze het niet gebruiken. Ik weet niet of het voor mij een medicijn zou kunnen zijn, maar ik doe het voorlopig maar niet.”

Aangenaam

“Eigenlijk ben ik nooit een echte blower geweest, maar als ik blow dan reageer ik er wel heftig op, nogal wild. Soms denk ik wel dat het een oplossing voor me zou kunnen zijn als ik elke dag wat jointjes zou roken, misschien zou ik eens een keertje fucking ontspannen. Ik heb een beetje rare geest, op sommige drugs reageer ik heel goed, ik heb met alles geëxperimenteerd, soms heel extreem. Maar met wiet en hasj raak ik altijd snel in de war. Misschien is het gewoon niet iets voor sommige mensen… Af en toe ben ik wel echt lekker stoned geweest, dan ging ik blowen en naar Idols of X-Factor kijken, van die hele slechte, saaie dingen – die worden dan juist aangenaam. Mijn probleem is: ik ben nooit rustig. Met roken word ik nog onrustiger, veel te jittery. Bzzz!”

Er is geen goede reden om het kweken van wiet illegaal te houden. Een overheid moet zulke dingen niet bepalen en uit de prive-sfeer van de burger blijven.

Los gaan

“Ik ken mensen die kunnen functioneren dankzij hasj en wiet, sommige zijn gewoon gebruikers, af en toe een lekker jointje, en ik ken mensen die er fucked up door geraakt zijn. Nu rook ik sinds zo’n drie jaar alleen nog maar sigaretten. Ik ben meer een drinker, maar ook daar moet ik rustig aan mee doen. Als ik on the roll ben ga ik helemaal los, en schiet ik door.” Lachend: “De enige drug waarvan ik relaxter word dan normaal, is speed! Misschien is dat typisch zo’n ADHD-dingetje…”

Goed of slecht

“De reden dat ik meedoe aan Cannabis Bevrijdingsdag is politiek, het heeft er mee te maken dat ik vind dat mensen zelf mogen beslissen wat ze wel of niet doen. Je hoeft geen stoner te zijn om dat te vinden! Ik heb wel periodes gehad dat ik veel wiet of hasj gebruikte, maar ik weet niet of het goed of slecht voor me is. Ik ken best wel veel mensen die er gek op gaan… Je moet wel toegeven, voor de een is blowen goed en voor de ander ronduit slecht.”

Niet verbieden

“Maar er is geen goede reden om het kweken van wiet illegaal te houden. Een overheid moet zulke dingen niet bepalen en uit de privé-sfeer van de burger blijven. Bij eten en drinken is er een dunne lijn tussen volksgezondheid en privé, maar alleen omdat het slecht is voor sommige mensen is dat geen reden om dat te verbieden. Zie alcohol: het is legaal, en ondanks de excessen is het geen probleem dat er in cafés biertjes geschonken worden. Voor wiet en hasj zou dat ook zo kunnen zijn, want mensen kunnen zelf wel verantwoordelijkheid nemen. De overheid zou niet het recht moeten hebben om iets onschuldigs als wiet en hasj te verbieden, alleen maar omdat het slecht zou zijn voor sommige mensen.”

Legalisatie!

“Wat zijn de redenen om zo’n beleid te voeren? Het is een combinatie van een vaag soort moralisme, blowers zijn toch mensen die anders denken, en de overheid associeert blowen met tegencultuur. Het is ook een politiek spel. De wietkweker is uit noodzaak verbonden met de criminele cultuur, maar dat zou juist een reden zijn om het te legaliseren. Door dat beleid heeft het juist een slechtere naam, het beleid is een self fulfilling prophecy. Als je iets verbiedt, dan wordt het geassocieerd met criminaliteit en dan lijkt het met terugwerkende kracht alsof je verbod klopt. De suggestie van schuld wordt schuld, de schuldig verklaarde wordt schuldig. Dat geldt ook voor het wietbeleid.”

Tureluurs 

“Al mijn vrienden zeiden; wat moet jij nou op dat Cannabis Bevrijdingsfestival? Je bent toch helemaal geen blower? Ik zeg nee, maar dat maakt het statement alleen maar krachtiger toch! Ik ga er niet staan omdat ik denk, blijf van mijn wiet af, want ik rook niet eens. Ik sta daar omdat het om burgerrechten gaat! Misschien heb ik het imago van iemand die altijd stoned is… Bij douanes en checkpoints en dat soort shit word ik er in ieder geval altijd uitgevist, ze denken altijd dat ik dope bij me heb. Muzikant, Amsterdam, vroeger had ik ook nog lange haren, in z’n eentje, gitaarkoffer – ze doorzoeken alles, iedere keer. Ik word er helemaal tureluurs van.”

Mainstream

Lucky Fonz kom je tegenwoordig niet alleen meer in cafeetjes tegen, hij heeft het tot heuse BN-er gebracht. Hij laat het zich aanleunen, maar gaat niet mee in het gekkenhuis en blijft er rustig onder. “Wanneer ben je een BN-er? Ik dacht: als de kranten dat zeggen. Ik krijg af en toe van die aanvragen van we zoeken een BN-er hier en daar voor, dus: ik ben een BN-er. Maar nog niet echt een household name… Best wel opmerkelijk dat zoveel mensen me kennen, aangezien mijn muziek niet echt mainstream is. Ja, dat zomerhitje Ik Heb Een Meisje een beetje, maar dat is nog niet mainstream genoeg om op 3FM te draaien…” 

Rariteiten 

Over draaien gesproken, dat deed de Fonz al voordat hij gitaar speelde, en nu nog steeds. “Ik draai veel 60ies, 70ies obscure dingen, in ieder geval geen hits. Ik ben technisch niet echt een goede DJ, ik ben ook niet op de hoogte van alles wat er uitkomt, dus wat mij apart maakt is dat ik shit draai die niemand kent, mijn doel is dat zoveel mogelijk mensen Shazam gaan gebruiken. Dat ze op hun mobieltje gaan zoeken van WAT IS DAT!? Maar het hangt ook van de avond af, als het dansen is dan draai ik meer hiphop en techno. Maar het liefst dus rariteiten, en alles van cd, want ik houd niet zo van computers.” 

www.luckyfonziii.com

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht