Coffeeshops het haasje?

Met een ludieke actie, waarbij 220 plastic haasjes op een plein in Amsterdam-West werden neergezet, protesteerden de coffeeshops Boerenjongens en Bij tegen het coffeeshopbeleid van zowel de landelijke overheid als de gemeente Amsterdam.

Met een ludieke actie, waarbij 220 plastic haasjes op een plein in Amsterdam-West werden neergezet, protesteerden de coffeeshops Boerenjongens en Bij tegen het coffeeshopbeleid van zowel de landelijke overheid als de gemeente Amsterdam.

Freek Polak en Jan Goos.

Keurig in het gelid stonden ze opgesteld, de 220 groene haasjes van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl. Elk haasje stond voor een Amsterdamse coffeeshop, want op dit moment zijn er 220 coffeeshops in de hoofdstad. Met de nadruk op dit moment, want plannen vanuit politiek Den haag en het gemeentehuis Amsterdam bedreigen het voortbestaan van maar liefst 68 lokale coffeeshops. Door het landelijke afstandscriterium (een coffeeshop binnen 250 meter van een school dient gesloten te worden) zouden 42 coffeeshops verdwijnen. En door het Wallen-beleid van de gemeente Amsterdam dreigt het doek voor nóg eens 26 coffeeshops te vallen.

Veel drukker

Mariska van coffeeshops Boerenjongens en Bij kwam in actie, hoewel beide coffeeshops gewoon open mogen blijven. Maar ze wilde ook vooral namens andere collega’s een luid protest laten hoen. Plus: “Door het beleid om coffeeshops te sluiten krijgen de resterende coffeeshops het veel drukker. Sluit je 30% van de Amsterdamse coffeeshops, dan krijgen wij er logischerwijze ook 30% extra klanten bij. En dat willen we liever niet. Nu kunnen we zorg dragen voor een goede veiligheid rond de coffeeshop (Boerejongens wordt alom geprezen vanwege de inzet van straatcoaches, red) en het geven van goede voorlichting. Dat kan straks door een verwachte toeloop van de klandizie in het geding komen.”

Elk haasje staat voor een Amsterdamse coffeeshop.

Verschillende sprekers lieten blijken het met Mariska eens te zijn. Onder hen lokale politici van de SP en D66, August de Loor van Stichting Adviesbureau Drugs, Jan Goos van de BCD (Bond van Cannabis Detailisten), een vertegenwoordiger namens The Bulldog en Freek Polak, op dit moment nog voorzitter van ENCOD. Allen waren het er over eens dat het afstandscriterium een schijnoplossing was. Met het sluiten van coffeeshops bereik je niets, was de boodschap van deze waardevolle manifestatie, die ook door een groep buurtbewoners met applaus werd ontvangen. Na afloop van het gebeuren werden de 220 haasjes overigens onder de buurtkinderen verdeeld. En ook menig volwassenen vertrok huiswaarts met een haasje onder zijn arm.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht