Gouden Gieter gaat naar Traincrash

Bericht laatst bijgewerkt op

In Antwerpen werd eind februari de eerste Gouden Gieter uitgereikt, zeg maar de Belgische cannabiscup. De deelnemers waren de kwekers van Trekt Uw Plant, de organisatie die door de strengere wetgeving in Nederland steeds meer leden weet aan te trekken.

In Antwerpen werd eind februari de eerste Gouden Gieter uitgereikt, zeg maar de Belgische cannabiscup. De deelnemers waren de kwekers van Trekt Uw Plant, de organisatie die door de strengere wetgeving in Nederland steeds meer leden weet aan te trekken.

Er mocht niet gerookt worden in het kleine auditorium van de Permeke-bibliotheek,  en de uitgenodigde journalisten stuurden als gebruikelijk hun kat. Veel volk was er ook niet, en zelfs de winnaar van de eerste Gouden Gieter liet zich verontschuldigen. Trekt Uw Plant mag dan al opereren in de semi-legaliteit, de kwekers treden voorlopig liever niet in de schijnwerpers, om geen slapende honden wakker te maken.

Trekt Uw Plant mag dan opereren in de semi-legaliteit, de kwekers treden voorlopig liever niet in de schijnwerpers, om geen slapende honden wakker te maken.

Dominique van Gruisen en Joep Oomen en de Gouden Gieter.

En toch zou dit wel eens een historische gebeurtenis kunnen geweest zijn, die we in de toekomst zullen eren en herdenken als een keerpunt in de aanvaarding van cannabis. Voor de eerste keer werd Belgische wiet beoordeeld en bekroond. Maar we kregen ook inzicht in de werking en de boekhouding van Trekt Uw Plant, en we maakten kennis met de ambitieuze toekomstplannen van ‘de eerste Cannabis Social Club van België’, straks onlosmakelijk verbonden met het ‘Cannabis Social Training Center’, waar de consument ‘op een verantwoorde manier’ cannabis kan leren telen om zich zo los te maken van de illegale straathandel.

Openhartige strijder

Joep Oomen kenden we al, sinds jaar en dag onvermoeibaar in de weer om het aanzien van cannabis in de Belgische samenleving te verbeteren en het feitelijke gedoogbeleid uit te rekken tot de limiet. Twee keer is Trekt Uw Plant voor de rechter gedaagd, twee keer zijn Joep en co vrijgesproken. De New Kid In Town is Dominique van Gruisen, een nette jongeman die zelf heeft ervaren hoe krachtig de werking van wiet kan zijn toen zijn grootvader met behulp van de juiste cannabissoorten en – oliën zowel huidkanker als de ziekte van Parkinson onder controle kreeg. Ik heb zelden zo’n gedreven, goed geïnformeerde en openhartige strijder ontmoet als deze Dominique van Gruisen, afgestudeerd in de biomedische laboratoriumtechnologie en dus uitstekend geplaatst om de ins en outs van het kweken (en van de vele toepassingen) te analyseren.

Dit zou dit wel eens een historische gebeurtenis kunnen geweest zijn, die we in de toekomst zullen eren en herdenken als een keerpunt in de aanvaarding van cannabis in België.

Cannabis duurzaam

Getuige daarvan is het omvattende Beleidsplan 2014-2018 dat hij heeft samengesteld, ‘een concreet project om de problemen rond cannabis op een duurzame manier aan te pakken, met positieve effecten voor consument en maatschappij.’ Op basis van het aantal geschatte ‘regelmatige’ gebruikers in België (tussen 200.000 en 500.000) en het gemiddelde verbruikt (1,2 g per dag) komt Van Gruisen tot de voorzichtige conclusie dat wij ieder jaar tussen 58.400 en 182.500 kg cannabis nodig hebben om aan de vraag te voldoen. En daarvoor heb je kwekers nodig. Het aantal ‘plantenverzorgers’ van Trekt Uw Plant steeg in 2012 van 8 naar 23, maar dat zijn er natuurlijk veel te weinig om in de nog veel sterker stijgende behoefte te voorzien. Trekt Uw Plant heeft nu ongeveer 300 leden, maar meer dan 20 gram per maand kunnen die niet aankopen (op de speciaal daarvoor ingerichte Ruilbeurzen), en er is een wachtlijst. De wiet kost momenteel 7 euro per gram.

Nieuwe kwekers

Er moeten dus nieuwe kwekers bijkomen, of beter nog: iedere gebruiker moet een kweker worden. Trekt Uw Plant wil daarvoor de nodige knowhow ter beschikking stellen en zelfs een ‘all-in service’ aanbieden, met een theoretische en praktische opleiding, allemaal toegespitst op 1 plant voor eigen gebruik. Dat is het einddoel van het Cannabis Social Training Center, de cannabisuniversiteit van Trekt Uw Plant, nu nog een droom, maar als het van Dominique van Gruisen afhangt straks maatschappelijke realiteit.

Traincrash, een mix tussen Trainwreck en Manitoba.

K14

Maar u wilt misschien alleen weten wie die Gouden Gieter heeft gewonnen. Zijn (haar?) naam kennen we niet. K14: onder dat nummer werd  de wiet genomineerd. Traincrash (zo heet de soort) is een kruising van Trainwreck en Manitoba. Ring a bell? Bij mij ook niet, maar de jury van de Gouden Gieter heeft een goeie smaak (en hopelijk ook een goeie high.) Omdat de kweker anoniem moest/wilde blijven, nam Joep Oomen de prijs dan maar zelf in ontvangst, in naam van K14. Niks bijzonders allemaal, ingeleid met een helder betoog van Dominique van Gruisen en een kleine receptie er achteraan, maar ik voelde me toch bevoorrecht. Terwijl het nieuwe gemeentebestuur van Antwerpen een heuse War on Drugs aankondigt, kiest Trekt Uw Plant voor de vlucht vooruit, in het spoor van hun zusterorganisaties in Spanje, Uruguay, Tsjechië en almaar meer andere landen. Blij dat de strijd nu ook bij ons een gezicht krijgt en concrete vormen aanneemt.

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.