Hakken en takken

Nu de lol van het luchtgitaarspelen er een tikkie af is, hebben we gelukkig weer iets nieuws: bardrummen. Een idee van een paar Amsterdammers die vonden dat het vele, vooral onbekende talent dat op tafel of bar roffelt een breder publiek verdient.

Nu de lol van het luchtgitaarspelen er een tikkie af is, hebben we gelukkig weer iets nieuws: bardrummen. Een idee van een paar Amsterdammers die vonden dat het vele, vooral onbekende talent dat op tafel of bar roffelt een breder publiek verdient.

Ze weten het in ieder geval smeuïg te verpakken, de organisatoren Jaro Renout (DJ, zanger, kleinkunstpleger), Brian Bik (café Pakhuis Wilhelmina, Bart Vleming (lichtman/drummer) en Martin Zijlema (geluidsman). De wervingstekst knettert er lekker op los: Wie bespeelt het geduldige hout als een echte Barretto? Wie geselt de glazen als een bar-Bozzio? Wie komt met de minst vernielende doch meest vernieuwende ideeën? Wie wordt de Cobham van de kroeg? Volgens de bedenkers van de Eerste Open Bardrum Kampioenschappen is het hakken en takken op meubilair ook nog eens zo oud als de weg naar Woodstock, dus is het mooi om daarvoor eens wat piketpaaltjes te slaan in de muziekgeschiedenis.

Je kent ze wel. Ze zitten op de toog van de kroeg of coffeeshop te drummen alsof hun leven er vanaf hangt.

Leven hangt er vanaf

Jaro licht het fenomeen bardrummers graag toe: “Je kent ze wel. Ze zitten op de toog van de kroeg of coffeeshop te drummen alsof hun leven er vanaf hangt. Alsof zonder hen de band en dus de muziek uit elkaar valt als los zand. Drummers in het diepst van hun ziel, maar misschien niet in de praktijk. Wat zou er gebeuren als je ze de kans gaf om uit te vechten wie de beste bardrummer is? Drummers en percussionisten doen natuurlijk ook mee, maar omdat het drummen op de bar betreft, denken we dat het speelveld redelijk gelijk getrokken is. Op de bar durf ik wel, op een drumstel niet…”

Roerstaafjes en spatels

“Ik kreeg dit idee een paar jaar geleden en heb het vervolgens een beetje rondverteld onder vrienden. Dit is de eerste keer voor zover wij en Google weten, dat er iets met het verschijnsel 'bardrummen' gedaan wordt. Er komen zes voorronden in zes Amsterdamse kroegen: Pakhuis Wilhelmina, café De Koe, Kanis & Meiland, De Nieuwe Anita, café Diep en café Soundgarden. Iedere deelnemer drumt aan de klantenkant van de toog, met handen en/of spullen van de bar, zoals roerstaafjes en spatels. Deelnemers kunnen zich gratis opgeven via de site. We eindigen hoogstwaarschijnlijk op 30 maart met de finale in Pakhuis Wilhelmina.”

Voor alle informatie zie de site www.bardrummers.nl

Facebook: www.facebook.com/bardrummers

Wat mag je gebruiken?

– De drummer mag gebruik maken van alle normaliter op een bar aanwezige attributen, inclusief het lekblad en de bar zelf. Toegevoegd worden: een ijsemmer, twee bierspatels, rietjes, stampers, een lege wijnfles en een cocktail shaker.

– Iedere drummer dient met minstens één voet aan de barkruk te blijven, en binnen het afgebakende gedeelte.

– Het is verboden andere spullen te gebruiken dan de op de bar aanwezige voorwerpen, dus er mogen geen drumstokjes gebruikt worden.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht