Kweken in de achtertuin

Vorig jaar begon ik met solide, sterke klonen – 2 Queen Mother x Elvira, 2 Apollo 13 en 2 Lamb's Bread x Mother Teresa -gekregen van een expert in het medische kweken.

Vorig jaar begon ik met solide, sterke klonen – 2 Queen Mother x Elvira, 2 Apollo 13 en 2 Lamb's Bread x Mother Teresa -gekregen van een expert in het medische kweken. Ze stonden in potten van 12 cm, waren zo'n 30- 45 cm lang en uitgegroeid. De wortels waren in een goede conditie en ofschoon er enkele bruine tussen zaten, waren de meeste wit, sterk en elastisch.

Ik zette de kleine kloontjes buiten op een plek in de schaduw en liet ze drie keer binnen overnachten. Op 15 mei haalde ik een paar van de laagste takken weg en plantte die vervolgens op een diepte van zo'n 25 cm. Dieper planten leidt tot vocht rond de wortels en daardoor maken de stengels binnen een maand nieuwe, sterke wortels aan.

Een afdekking beschermt de recent verplaatste klonen tegen felle zon en houdt de aarde de eerste drie weken na het overzetten koel. Deze foto is gemaakt op 3 juni, nadat de planten op hun plek stonden en de groei begon.

Om de afdekking goed te plaatsen zet je enkele lichte palen of buizen in de grond rond je kwekerij en daaraan maak je een bedekking vast die ongeveer 50% licht doorlaat. Het geheel werd neergezet tijdens een koude periode die enkele dagen aanhield. Zo zie je maar weer dat het weerbericht vaak redelijk nauwkeurig is!

De bescherming werd een week later weggehaald, maar een paar dagen later, toen het warm werd, opnieuw geplaatst.

In de eerste week van juni doen de klonen het prima en is er geen bescherming tegen fel zonlicht nodig. Vroeg planten betekent dat je minder last hebt van intensieve zonneschijn en een hoge temperatuur. Planten hebben de kans om zich goed te ontwikkelen voordat het echt warm weer wordt.

Op de zevende juni werd op het plantenbed tijdens het heetste moment van de dag een temperatuur van 30 graden gemeten en was de temperatuur op 6 cm diepte 22 graden. Het verhoogde bed helpt wanneer de dagen nog koel zijn tegen opwarming door de zon. Na twee dagen zonlicht moesten we de temperatuur reguleren om uitschieten van de planten te voorkomen.

De oppervlaktetemperatuur van deze onbedekte aarde was 150 graden C, ondergronds werd een waarde van 30 graden C gemeten. Een laag stro koelde de oppervlakte terug naar 21 graden C en 12 cm ondergronds werd daarna 18 graden C gemeten. De planten begonnen dagelijks 3-6 cm te groeien.

Op 12 juli groeiden de planten buiten het bed en moesten ze gesteund en gebogen worden. Het nieuwe rasterhek van 120 cm met vakken van 15 vierkante cm rond tweederde van de tuin, biedt die ondersteuning. Ik heb de schaduwzijden open gelaten om makkelijk met de planten te kunnen werken. Ik heb de takken vanwege de stabiliteit binnen de 15 cm van het hek gehouden en ze voorzichtig omhoog gebogen om de planten binnen hun vak te houden. Het bijbuigen van de twijgen bevordert ook de dichtheid van je plant.

Planten die onderaan te veel zijn uitgegroeid, moeten daar worden uitgedund om de luchtcirculatie te bevorderen en om direct zonlicht te kunnen vangen waardoor de groei in de hoogte toeneemt. Ik haal de twijgen en het blad altijd weg met een snoeischaar om beschadigen van de plant te voorkomen. Het snoeien van de onderste takken is ook goed voor de luchtcirculatie tussen de planten.

De planten waren zo dorstig dat ik een druppel-irrigatiesysteem heb geïnstalleerd, zodat ze dagelijks genoeg water kregen. De druppelaar bleek echter niet voldoende water te leveren. Ik heb er daarom een sproeier ingezet die water levert met extra zuurstof. Op 24 juni hadden de planten nog meer water nodig en zette ik ze op een schema van 40-250 liter om de dag en dat was voldoende voor het hele bed van 180 x 300 cm.

Op 21 augustus was het gehele bed volgegroeid. Je kunt duidelijk zien dat de toptakken de hoogte inschieten en dat de ontwikkeling van de toppen begint.

Twijgen die vol in bloei staan zijn de laatste twee weken meer dan 30 cm gegroeid. Bekijk de Apollo 13 rechts voor maar eens. Die toppen zijn duidelijk beter ontwikkeld dan de anderen. En kijk ook eens naar de Queen Mother x Elvira twijgen, links, die duidelijk minder bloei laten zien. Die waren 's nachts blootgesteld aan licht dat uit een raam in de buurt scheen.

Deze foto is gemaakt vanuit een bovenraam. De planten zijn zo'n 150-220 cm groot. De toppen worden al zo zwaar dat de takken doorbuigen.

De Apollo 13 was de eerste die rijp was. Twee weken eerder dan de andere planten in het bed. Deze foto werd een paar weken voor de oogst gemaakt.

Hier zie je een bloeiende tak van de Elvira Queen Mother x Elvira die op dezelfde dag, 27 september, is geschoten als de foto van de Apollo 13. Je kunt zien dat de top groter is maar duidelijk nog niet volgroeid. 

Dit is een foto van een bloeiende tak van de Queen Mother x Elvira. Het is dezelfde plant als die hierboven en de foto werd ook op dezelfde dag, 27 september, gemaakt. Deze is minder ontwikkeld en kleiner, omdat hij 's nachts uren onder het licht van een raam in de buurt stond.

Maak gebruik van het weer tijdens het planten

 Als het mooie lenteweer omslaat, gebruik dan een plastic kas

 Gebruik nylon netten

 Geef water naar behoefte

 Elk stukje grond heeft zijn eigen water dynamiek. Laat je altijd leiden door de plant.

De ''oogst'' van drie jaar observeren:

1   Planten stonden bloot aan 4-6 uren direct zonlicht tijdens de groene fase

2   Planten stonden bloot aan 3-4 uren direct zonlicht tijdens de bloei

3   Wortels worden heet als de zon op de aarde schijnt en hebben koeling nodig

4   Vroeg planten geeft voordeel als het gaat om warmte en zon-uren

5   Het kweken van lange varianten lukt uitstekend bij minder zonlicht

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht