Kweken wij hier anders dan in het buitenland?

Drugsonderzoekers van het Bonger Instituut (Universiteit van Amsterdam) zijn bezig met een nieuw onderzoek naar verschillende typen wiettelers. Dit onderzoek wordt ook in andere Europese landen (zoals België, Groot-Brittannië, Finland en Denemarken) en in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland gedaan. Highlife stelde onderzoekster dr. Marije Wouters een aantal vragen.

Drugsonderzoekers van het Bonger Instituut (Universiteit van Amsterdam) zijn bezig met een nieuw onderzoek naar verschillende typen wiettelers. Dit onderzoek wordt ook in andere Europese landen (zoals België, Groot-Brittannië, Finland en Denemarken) en in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland gedaan. Highlife stelde onderzoekster dr. Marije Wouters een aantal vragen.

Er zijn al zoveel onderzoeken naar wiettelers gedaan. Wat maakt dit onderzoek zo bijzonder?

We willen vooral telers uit Nederland zelf aan het woord laten.

Er is in Nederland nog niet zo veel onderzoek gedaan naar wiettelers. En wat er wel is gedaan, komt vaak uit de koker van politie en justitie. Wij willen de teelt juist onderzoeken vanuit het perspectief van de kweker. Niet alleen “wat levert een oogst nou op?” Maar ook het plezier dat je eraan kunt hebben om je eigen planten te oogsten. Doe je het binnen of buiten? Wat voor grond gebruik je? Heb je het maar één keer gedaan of vaker? Waarom ben je er mee gestopt of juist mee doorgegaan? Hoe lang heeft het geduurd voor je het een beetje in de vingers kreeg? Wat zijn voor jou de plus- en de minpunten? Kweek je alleen voor jezelf? Geef je gratis weg aan vrienden? Verdien je er wat mee? Lever je aan coffeeshops of willen die jouw wiet niet? Ook de manier waarop we het onderzoek doen, een internetenquête, is nieuw voor dit onderwerp.

In het buitenland zijn dezelfde manier van werken en vragenlijst al gebruikt. Kunnen jullie daar al resultaten van geven?

Het internationale World Wide Weed project heeft al een eerste ronde achter de rug, waar wij nog niet aan meededen. Belangrijke redenen om zelf te kweken waren: liefde voor de plant en het vermijden van het criminele circuit voor het kopen van wiet. Ook de kwaliteit van de eigen wiet en het geven van een maatschappelijk of politiek signaal waren motieven om te kweken. De situatie in Nederland is vanwege de coffeeshops natuurlijk anders. Wij zijn dus nieuwsgierig wat de overeenkomsten en verschillen met andere landen zullen zijn. Maar los daarvan willen we vooral telers uit Nederland zelf aan het woord laten.

Wat houdt het onderzoek precies in? Wie kunnen meedoen aan dit onderzoek? En staat er wat tegenover?

Het bestaat uit een volledig anonieme internetenquête, waarvan het invullen ongeveer twintig minuten duurt. Iedereen die wiet kweekt of heeft gekweekt kan meedoen. Ook als je maar een paar plantjes hebt of er intussen mee bent opgehouden. We kunnen geen beloning geven, want dat gaat niet bij een anonieme internetenquête. Maar door mee te doen kunnen telers wel helpen het beeld van de wietkweker dichterbij de werkelijkheid te brengen.

Wat gebeurt er met de resultaten van dit onderzoek? Er worden zoveel onderzoeken gedaan. En het lijkt erop dat de overheid nog steeds even vijandig tegenover kweken staat.

De resultaten zullen we internationaal publiceren, samen met de onderzoekers uit de andere landen. Daarmee kunnen we ook de overheid informeren. Wie weet hoe er over een tijdje gedacht wordt in de politiek? Via Facebook en Twitter zullen we mensen op de hoogte houden hoe het onderzoek vordert. En misschien willen jullie wel weer een interview doen als we klaar zijn?

Afgesproken, doen we.

Info: www.worldwideweed.nl

Vragen: worldwideweed@xs4all.nl

Facebook.com/worldwideweednl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht