Deep Water Culture (soms vertaald als Diep Water Cultuur) is dankzij mond-tot-mond reclame in bepaalde streken van Europa steeds populairder aan het worden. Meer en meer cannabiskwekers vervangen hun potten door het bubbelsysteem en flink wat verkopers van hydrosystemen hebben kits samengesteld die eenvoudig in gebruik zijn, goedkoop zijn op te bouwen en te laten draaien en GIGANTISCHE resultaten opleveren.

Deep Water Culture (soms vertaald als Diep Water Cultuur) is dankzij mond-tot-mond reclame in bepaalde streken van Europa steeds populairder aan het worden. Meer en meer cannabiskwekers vervangen hun potten door het bubbelsysteem en flink wat verkopers van hydrosystemen hebben kits samengesteld die eenvoudig in gebruik zijn, goedkoop zijn op te bouwen en te laten draaien en GIGANTISCHE resultaten opleveren.

Op DWC gekweekte top… Klaar om te oogsten!

Simpel gezegd is Deep Water Culture een kweekmethode waarbij de wortels van de plant constant zijn ondergedompeld in een zeer zuurstofrijke voedingsoplossing (vandaar de term 'Diep Water'). Behalve een startblok en wat hydrokorrels wordt er geen kweekmedium gebruikt. De wortelkluit van de plant wordt gestart in een netpotje dat boven een reservoir of emmer hangt. De wortels van de plant groeien uit de pot het reservoir in, waar constant water, voeding en zuurstof, die wordt geleverd door een luchtpompje met een bruissteentje, aanwezig zijn.

Deep Water Culture wordt meestal gebruikt voor de volledige groeicyclus, maar kan ook uitstekende resultaten opleveren bij het maken van stekken.

Planten die in een Deep Water Culture groeien hebben constant voeding en zuurstof tot hun beschikking, en kunnen veel meer water en voeding opnemen dan planten die met de hand water krijgen. Hoe meer zuurstof, water en voedingsstoffen een plant kan opnemen, hoe meer toppen die zal produceren.

Waarom Deep Water Culture gebruiken in plaats van potten met aarde?

  • Eenvoud – de meeste systemen bestaan uit slechts vier hoofdcomponenten: een reservoir, een deksel, een netpot en een luchtpomp. Er zijn geen bewegende delen en – normaal gesproken – geen externe leidingen – geen kans op lekkage dus.
  • Grotere opbrengsten – in Deep Water Culture systemen hebben de plantwortels enorme hoeveelheden water, voeding en zuurstof tot hun beschikking. Hoe meer van deze drie sleutelementen de plant kan opnemen, hoe sneller die zich zal ontwikkelen, hoe groter hij wordt en hoe meer hij kan opbrengen.
  • Meer oogsten per jaar – planten ontwikkelen zich op Deep Water Culture bijzonder snel, wat kwekers de mogelijkheid biedt de voorgroei te bekorten en meer oogsten in een jaar te realiseren.
  • Geen aarde – geen zware zakken om in en uit het huis te slepen, geen geknoei bij het vullen van de potten en geen risico op in de aarde aanwezige plaagdieren en ziektes.
  • no heavy bags to carry in and out of the house, no messy potting up stage and no risk of soil borne pests and disease.
  • Geen voedingsschema's om uit te zoeken – de plantwortels hebben voortdurend toegang tot alle water en voeding die ze nodig hebben, ze nemen op wat ze nodig hebben, wanneer ze dat nodig hebben. Timers zijn overbodig.

Welke soorten Deep Water Culture bestaan er?

Emmersystemen

Dit is de meest voorkomende en algemeen verkrijgbare vorm van Deep Water Culture, vaak bekend als oxypotten of bubbel-emmers. Ze bestaan uit een zwarte emmer van 20 liter waarbij een netpotje (ook wel vijverpot genoemd) in de deksel past. De plant wordt samen met wat hydrokorrels in de netpot gezet, de emmer wordt gevuld met de voedingsoplossing tot enkele centimeters onder de bodem van de netpot en vormt zo het voedingsvat waar de planten hun voeding uit halen. Op de luchtpomp zijn slangen met bruissteentjes aangesloten die met zuignappen zijn vastgezet op de bodem van de emmer, en de pomp staat 24 uur per dag aan.

De emmer moet zwart zijn om te voorkomen dat er licht bij de wortelzone kan komen, omdat licht de wortels beschadigt. Na enkele dagen zullen de wortels dankzij de vochtige atmosfeer in de emmer worden gestimuleerd uit het potje te groeien in de richting van de zuurstofrijke voedingsoplossing – hoewel de meeste kwekers liever wat water van boven geven om er zeker van te zijn dat de wortels niet uitdrogen voor ze het reservoir bereiken.

Emmersystemen zijn perfect voor kwekers die uit zijn op zware opbrengsten van enkele grote planten. Elke emmer huisvest een enkele plant die, omdat de emmers niet met elkaar zijn verbonden, individueel kan worden verplaatst. Een ander voordeel is dat de planten niet hetzelfde reservoir delen, zodat als een plant wortelproblemen krijgt zoals phytium, je niet gelijk je hele oogst kwijt raakt.

Aeroponische Deep Water Culture propagators

Deze bestaan gewoonlijk uit een bak of emmer die, gevuld met water, een klein reservoir vormt. Bruissteentjes worden in het reservoir gehangen en de stekken staan rechtop in een bak – met neopreen randen – die bovenop het reservoir past. De steeltjes van de stekken hangen onder de bak, net boven het waterniveau. Als de luchtpomp wordt aangezet zorgt het bubbeleffect in het vat voor een vochtige atmosfeer rond de wortelzone.

Deze vochtige atmosfeer, in combinatie met de afwezigheid van een groei afremmend kweekmedium, stimuleert de wortels zich snel te ontwikkelen uit de stengels van de stekken.

Kwekers kunnen profiteren van een hoger aantal stekken die aanslaan, aangezien het ontbreken van een groeimedium betekent dat de kweekomgeving steriel blijft en de snelle wortelontwikkeling het mogelijk maakt de planten eerder in bloei te zetten.

DHZ bubbelsystemen

Een hoogwaardige luchtpomp is het hart van een DWC systeem.

Voor de kweker die liever zelf een systeem in elkaar zet, biedt DWC fantastische mogelijkheden. Alles wat je nodig hebt zijn een reservoir, een deksel, wat netpotten en een luchtpomp met bruissteentjes. Bij veel bouwmarkten en andere winkels zijn plastic opbergdozen verkrijgbaar die als kant-en-klaar reservoir met deksel kunnen dienen, let er alleen wel op dat ze een donkere kleur hebben om te voorkomen dat er licht bij de wortelzone kan komen.

Boor wat gaten in de deksel en vijl ze op maat zodat de netpotjes er in passen. Gebruik bruissteentjes of een uitstroomstaaf om het reservoir te beluchten. De grotere uitstroomstaven of uitstroomcylinders zijn prima opties voor grotere reservoirs omdat deze een 'muur van luchtbelletjes' creëren die een groter gebied bestrijken dan een standaard bruissteentje.

Het voordeel van het zelf maken van een bubbelsysteem is dat je de planten net zo ver uit elkaar kunt zetten als je wilt; kweek een of twee grote planten op het systeem of zet er een heleboel bij elkaar in een Sea of Green.

Hybride systemen

Met DWC propagators maak je snel stekken.

Deze soort groeit in populariteit bij kwekers die met succes het bubbelsysteem hebben gebruikt en nu de techniek verfijnen. Een waterpomp brengt de voedingsoplossing van het reservoir naar een druppelring, die het over de wortels laat stromen terwijl tegelijk ook de DWC techniek wordt gebruikt. In plaats van netpotjes te gebruiken, zoals in een emmer of DHZ systeem, worden de planten in een diepe bak gezet waarvan de bodem van gaten is voorzien. Deze bak bevindt zich boven het reservoir.

Het jonge plantje wordt in de bak gezet, die vervolgens wordt gevuld met hydrokorrels. In het reservoir er onder worden bruissteentjes gehangen. Een waterpomp brengt de voedingsoplossing van het reservoir via de druppelring naar de wortels van de plant. De wortels groeien tussen de hydrokorrels door de gaten in de bodem van de bak naar beneden, in het beluchte reservoir er onder.

Het hybride systeem heeft verschillende voordelen boven een standaard DWC systeem:

 de druppelring voedt de plant al voor de wortels het reservoir bereiken, en het is dus niet nodig van boven met de hand water te geven als de plant net op het systeem staat.

 slechts helft van de plantwortels bevindt zich in het reservoir, wat het risico op wortelziektes vermindert die soms kunnen voorkomen bij DWC.

 de plant wordt gevoed met behulp van een waterpomp en een luchtpomp, waardoor kwekers extra zijn ingedekt als een van de pompen de geest geeft; als een pomp kapot gaat krijgen de wortels nog steeds voedingsoplossing. 

 kortere voorgroei; er is geen vertraging als de plant op het systeem wordt overgezet omdat de plant al wordt gevoed door de druppelring voordat de wortels het reservoir bereiken.  

 grotere opbrengsten; de dubbele toediening van voeding betekent dat de plant de optimale hoeveelheid water, voeding en zuurstof krijgt. 

Hybride systemen worden in bepaalde gebieden in Engeland ook wel 'bubbleponics' genoemd.

Het Flo Gro systeem is het ideale hybride kweeksysteem.

Welke soort kweker gebruikt Deep Water Culture?

· Beginners of kwekers die nog nooit eerder een hydrosysteem hebben gebruikt. Deep Water Culture systemen zijn basic en makkelijk op te bouwen; tijdschakelaars en voedingschema's spelen geen enkele rol. 

· Slimme kwekers die uit zijn op een grote opbengst van een of twee planten in een kleine kweekruimte.

· Gebruikers van aeroponische propagators, aangezien de stekken met hun 'naakte'  wortels direct op het systeem kunnen worden overgezet en vrijwel meteen zullen aanslaan, met nauwelijks risico op transplantatieshock.

  • Kwekers die problemen hebben om grote hoeveelheden aarde of kokos weg te gooien. Het enige kweekmedium dat wordt gebruikt zijn de stekblokjes en een handvol hydrokorrels. Er zijn geen zakken met vuilnis om weg te gooien na de oogst, enkel een emmer met wortels!
  • Commerciële kwekers die kleinere aantallen planten willen kweken. Planten worden op Deep Water Culture snel groot.

Top tips voor Deep Water Culture tips

1. Investeer in fatsoenlijke EC en pH meters. In een DWC systeem is er geen buffer rond de wortels aanwezig, dus de EC en pH van de voedingsoplossing moet continu worden gecontroleerd.

2. Laat de pomp 24/7 aanstaan. Om resultaten te behalen met DWC moet de pomp continu draaien. De plantwortels hebben constant behoefte aan water, voeding en – het allerbelangrijkste bij DWC – zuurstof. Vergeet niet dat DWC een 'naakte wortel' techniek is en de wortels voortdurend zijn ondergedompeld. Door de pomp af te zetten, al was het maar voor even, kunnen ze schade oplopen.

3. Zorg ervoor dat je EC in het begin laag is; overvoeden is snel gebeurd bij DWC. Vergeet niet dat de voedingoplossing het medium is; er zit geen buffer tussen de wortel en de voeding. Doseerfouten kunnen de plant beschadigen en er is geen medium om door te spoelen. Als je teveel voeding geeft moet je alle voedingsoplossing in het reservoir vervangen.

DWC bubbel-emmer.

4. Gebruik uitsluitend minerale voedingstoffen en additieven. Organische voeding en supplementen zijn ongeschikt voor DWC; de vloeistoffen zullen na een paar dagen in het reservoir bederven en kunnen mogelijk de wortels beschadigen.se mineral nutrients and additives. Organic feeds and supplements aren’t suitable for DWC; the liquids will spoil in the reservoir after a few days and can, potentially, damage the roots.

5. Houd de temperatuur in de kweekruimte onder controle. Temperatuurschommelingen in de kweekruimte hebben direct invloed op de wortels van een plant op DWC. Gebruik 's winters een verwarmingselement om de nachttemperatuur hoger te krijgen en zet in de warme maanden de afzuiger harder om de temperatuur in de kweekruimte te laten dalen. De optimale worteltemperatuur is 18°C – 22°C.

6. Zet de stekken op het juiste moment over op het systeem. Kwekers die een aeroponische (of DWC) stekkenmaker gebruiken, kunnen de stekken overzetten zodra de wortels 7,5-10 cm lang zijn. Haal de stek uit de propagator en zet hem in de netpot van het DWC systeem, en gebruik hydrokorrels om de jonge plantjes op hun plek te houden. Wees heel voorzichtig met de wortels, want gebroken of beschadigde wortels zijn vatbaar voor besmetting met ziektes. Als je een propagator gebruikt en niet hoeft te wachten tot de wortels van een stek uit een startblok komen, kun je de voorgroei met zeker een paar dagen bekorten. Als de planten zijn gestart op bijvoorbeeld een steenwolblokje zijn ze klaar om overgezet te worden zodra de buitenkant van het medium is bedekt met witte wortels. Als je ze overzet voordat de witte wortels zichtbaar zijn kunnen de wortels in het startblok verzadigd raken met water en afsterven door zuurstofgebrek. 

7. Gebruik uitsluitend een inert kweekmedium, zoals steenwol of hydrokorrels. Als je planten van aarde of kokos op het DWC systeem overzet, zal het medium uiteenvallen en mogelijk de pomp verstoppen. Je loopt dan ook het risico op het binnenbrengen van in aarde aanwezige ziektekiemen in een omgeving met 'naakte wortels'.

8. Gebruik uitsluitend een inert kweekmedium, zoals steenwol of hydrokorrels. Als je planten van aarde of kokos ovezet, zal het medium uiteenvallen en mogelijk de pomp verstoppen. Je loopt dan ook het rsico op het binnenbrengen van in aarde aanwezige ziektekiemen in een omgeving met 'naakte wortels'.

Het water in het reservoir fungeert als steun voor de wortels – hoewel de planten niet zo stabiel staan als op aarde of kokos – en er is geen directe noodzaak om de planten te ondersteunen, zoals bij NFT of aeroponics. Maar, uitgaande van de te verwachten grote opbrengsten op DWC, kunnen een net of katrollen heel goed nodig blijken te zijn voor het ondersteunen van die monstertoppen!

Veel bubbelplezier!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht