Wiet en een pesthumeur

Altijd zonder problemen geblowd en plotseling lukt het niet meer. Prikkelbaar, op het agressieve af. Het overkwam een vriend. Zou het soms van de hoge THC-gehaltes komen? Da's een interessante vraag. Wat doet wiet met je stemming? En is er iets veranderd met de moderne wiet?

Altijd zonder problemen geblowd en plotseling lukt het niet meer. Prikkelbaar, op het agressieve af. Het overkwam een vriend. Zou het soms van de hoge THC-gehaltes komen? Da's een interessante vraag. Wat doet wiet met je stemming? En is er iets veranderd met de moderne wiet?

Het probleem is duidelijk. Een ervaren blower merkt dat hij anders op wiet reageert dan hij gewend is. We laten Hans aan het woord: ,,Het valt me op dat ik de laatste tijd prikkelbaar en zelfs agressief word als ik weer langere tijd blow. Volgens mij heeft dat te maken met de steeds hoger wordende THC-gehaltes. Ik rook alleen de sterke Haze soorten. Als ik stop, merken mijn omgeving en ik dat die slechte stemming na een dag of vijf weer afneemt. Dit was een reden voor mij om drastisch te minderen. Ik heb nu een maand niet gerookt en voel me weer beter. Misschien herkennen meer mensen dit?”

Ik ben eens op internet gaan zoeken, maar vind geen mensen met dezelfde klacht. Al zijn er natuurlijk wel veel lieden die onprettige gevoelens rapporteren na het roken van een stevige joint. In een gunstig geval word je alleen maar vrolijk, creatief, filosofisch en lacherig. Maar ik zou niet graag de mensen de kost willen geven bij wie de cannabis volkomen verkeerd valt. Ze worden angstig, onrustig, onzeker, achterdochtig, gedeprimeerd. En soms ontwikkelt zich een echte psychose, paniekaanval of depressie.

Daniëlle: ,,Als ik me goed voel is er niks aan de hand, dan reageer ik heel vrolijk en ontspannen op wiet. Het maakt de hele sfeer een stuk gezelliger. Maar op momenten dat mijn stemming niet goed is en ik van mezelf een beetje down ben, dan kan ik van wiet roken ontzettend treurig worden. Heel depri, tot huilen aan toe. Ik vond dat soms niet eens erg. Ik had dan het gevoel dat ik dichter bij mijn gevoel kwam en dat het goed was dat die tranen er eens uitkwamen. Maar het geeft toch een negatieve slinger aan een toch al niet zo prettige stemming. Niet iets om naar uit te kijken.”

Globaal kun je zeggen dat wiet je basisstemming versterkt. Ben je van nature het zonnetje in huis, dan zul je uitgelaten en super high worden. Maar ben je van jezelf al een beetje nerveus en piekerig, dan komt dat pijpje misschien wel genadeloos hard aan. Dan is het blowen niet eens meer prettig, maar wordt het een beangstigende ervaring.

Simon: ,,In de loop der jaren is mijn relatie met wiet wel flink veranderd. Ik heb wiet en hasj altijd leuk gevonden. Ik voelde me vaak heel ontspannen en plezierig. Volgens mij heeft een hoog THC- gehalte daar niks mee te maken, want ook op sterke wiet kon ik me heel erg goed voelen. Maar de laatste tijd voel ik me als ik rook rot en depressief. Ik kan dan van wiet ontzettend angstig worden. Dat ik denk: waar ben ik in beland? Het is erger dan LSD. Het versterkt de gevoelens van onrust en nervositeit die ik momenteel van mezelf al heb. Ik ga me dan heel onzeker en spartelend voelen.”

Hmm, dat zijn allemaal mensen voor wie een blowtje geen feestje meer is. Maar in hoeverre is de samenstelling van de wiet daar debet aan? We bellen met Sander Rigter, voorlichter van het Trimbos Instituut. ,,Een jaar of tien geleden lag het THC-gehalte van wiet zo rond de 8,5%. Daarna is dat gehalte gaan stijgen, rond 2005 bereikte het zelfs de 20%. Maar heel veel mensen vonden dat helemaal niet prettig. Daarna is het gehalte weer gaan dalen. Gemiddeld ligt het THC-gehalte momenteel rond de 15,16%. Dat is nog steeds beduidend sterker dan 10 jaar geleden. Dat wil niet zeggen dat de onprettige effecten van wiet zijn toe te schrijven aan dat hoge THC- gehalte, al versterkt THC wel je stemming. Er zijn aanwijzingen dat het cannabidiolgehalte (het CBD) een grotere rol speelt. In wiet ligt dat op 0,2 tot 0,3%. In buitenlandse hasj is dat gehalte 7%. Men neemt aan dat een hoger CBD-gehalte een positieve invloed heeft op de beleving van de roker. Het zou de scherpe randjes weghalen. Het kan natuurlijk dat mensen die daar gevoelig voor zijn de wiet met veel THC als minder prettig ervaren. Afgezien van het feit dat het misschien beter is om helemaal niet te blowen, zou ik dergelijke mensen aanraden om dan over te stappen op hasj. En dan met name op de buitenlandse hasj, want daarvan is het CBD-gehalte het hoogst. Maar dit is mijn persoonlijke expert-opinion. Ik kan natuurlijk niet op de basis van één roker een uitspraak doen. Misschien is die meneer gewoon moe en aan vakantie toe. In zijn algemeenheid kan je natuurlijk zeggen dat wiet de stemming versterkt waarin je al bent. We hebben het niet voor niets over set en setting. De omstandigheden waaronder je gaat blowen en hoe je je op dat moment voelt, spelen ook een belangrijke rol.”

Dan is er nog een ander fenomeen: de ontwenning. Heb je een tijdje stevig geblowd en ga je daarmee stoppen, dan krijg je één tot drie dagen na het stoppen het zogenaamde cannabis-onthoudingssyndroom. Irritatie, prikkelbaarheid, gevoelens van angst en onrust, slaapklachten en veranderde eetlust. Een stevige blower die om een of andere reden een tijdje stopt, kan dus ook allerlei onlustgevoelens krijgen. Deze kunnen wel 14 dagen aanhouden.

Dan ook nog even Unity gebeld, een samenwerkingsverband van drughulpverleners en voorlichters. Floor van Bakkum: ,,Er is lang gedacht dat negatieve ervaringen waren toe te schrijven aan de hoge THC-gehaltes. Uit recente studies blijkt dat het juist komt door het lage CBD- gehalte. De wetenschap is er nog niet helemaal uit, we wachten op duidelijkheid, dus voorlopig houden we het op een aanwijzing. Van CBD word je meer relaxed, meer stoned. In Nederland heb je CBD alleen in een substantiële hoeveelheid in de geïmporteerde buitenlandse hasj. In wiet en in de Nederlandse hasj is het cannabidiolgehalte te laag om er profijt van te hebben.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht