Dankzij de Spaanse growshop Growland in Madrid leerden we hoe we met Butaangas cannabinoïden kunnen extraheren. En dan hebben we het niet over het klassieke droog extraheren met de zeef of over de Ice-O-Lator, maar over de moderne methode van nitrohash. Hier gaat het om zuivere cannabisolie: een smaaksensatie, een waanzinnige high met een ongeëvenaard medicinaal effect!

Dankzij de Spaanse growshop Growland  in Madrid leerden we hoe we met Butaangas cannabinoïden kunnen  extraheren.  En dan hebben we het niet over het klassieke droog extraheren met de zeef of over de Ice-O-Lator, maar over de moderne methode van nitrohash. Hier gaat het om zuivere cannabisolie: een smaaksensatie, een waanzinnige high met een ongeëvenaard medicinaal effect!

Stilleven met alle benodigdheden.

BHO (Butane Honey Oil, oftewel Butaan Honing Olie) is een extractiemethode voor cannabinoïden die je kunt maken door butaangas door marihuana te laten stromen. Van de vloeistof die er uit komt nadat beide componenten met elkaar in contact zijn geweest, blijft er als je alle gas laat verdampen, een residu achter dat als het nog koud is afbreekt als een dun plaatje glas en bij verwarming de substantie heeft van honing (zoals kleur, textuur en dichtheid).

Onder fijnproevers in de Verenigde Staten, Nederland en Canada, en helemaal bij  medicinale gebruikers is deze 'honing' zeer populair. Voor mensen die cannabis alleen medicinaal gebruiken is deze olie erg praktisch aangezien ze eenvoudig kan worden gemengd met ander oliesoorten (olijfolie bijvoorbeeld) zodat het voor patiënten veel eenvoudiger is de dosering te bepalen, en men alleen de gewenste effecten krijgt zonder high te worden. Bovendien is deze olie zeer eenvoudig is mee te nemen, want je hebt er dankzij de hoge concentratie cannabionoïden maar heel weinig van nodig.

Wat hebben we nodig?

Het oppervlak wordt besmeerd met het gas/cannabinoïden mengsel.
We schrapen alles bij elkaar en brengen het in de petrischaal.

Voor het maken van een perfect extract zonder gasresten of enig ander residu raden de jongens van Growland ons aan kwaliteitsmateriaal te gebruiken, niet zozeer wat betreft de te gebruiken grondstof als wel wat het gebruikte instrumentarium aangaat.

Voor deze BHO extractie hebben we de volgende materialen gebruikt: een stalen buis, die ook van ander materiaal kan zijn, waaronder chirurgisch staal, maar voor een optimale kwaliteit-prijs verhouding raadt Growland gewoon staal aan (de diameter en lengte is afgestemd op de hoeveelheid wiet en butaan die wordt verwerkt); een stuk stalen gaas met mazen van 50 micron die een uiteinde van de buis afdekt en daar bijvoorbeeld met een metalen klemband aan wordt vastgezet (gebruik nooit elastiek  want dat lost op in butaangas), een rubber dop om de buis af te sluiten met een opening in het midden waar de uitvoer van de gasfles strak in past; butaangas, het makkelijkste zijn de gasflessen die worden gebruikt om aanstekers te vullen (de kwaliteit van de extractie hangt af van het gebruikte gas); twee pannen om een au bain marie mee te maken, waarvan de een in de ander staat (ideaal zijn glazen ovenschalen); een paar lepels om makkelijk zonder knoeien de olie te kunnen verzamelen.

Tot zover het benodigde basismateriaal voor het maken van een kwaliteitsextract, maar zoals we in de kop boven dit artikel al aangaven, gaan we ook leren 'budder' maken, waarvoor we nog enkele extra spullen nodig hebben om het extract te zuiveren. Het gaat om een kleine vacuumpomp die is verbonden met een dehydrator met daarin een petrischaal (glazen schaal laboratoriumgebruik) om het extract op te vangen en te zuiveren.

Het extractieproces

Het extract zwelt op in de dehydrator.

We hebben nu alle benodigdheden en het plantmateriaal klaar liggen. De gebruikte wiet hoeft niet te bestaan uit toppen van de allerbeste kwaliteit (hoewel dat altijd betere resulataten oplevert), gedroogd knipafval is ook prima. We stoppen zoveel wiet in de buis als er zonder aanstampen makkelijk in past. Nadat we de wiet licht hebben aangedrukt sluiten we de buis en leggen die een uur in een diepvriezer. Als de buis van metaal is, moet je hanschoenen gebruiken voor het vastpakken van de buis, maar ook tijdens de extractie. We brengen het water voor de au bain marie in een van de glazen ovenschalen aan de kook, en als de tweede schaal in het hete water staat kunnen we beginnen met extraheren.

Zorg dat de opening van de gasfles strak vastzit in de rubber dop op de buis, en richt het andere uiteinde van de buis op de bovenste ovenschaal van de au bain marie. Het is aan te raden de volgende stap in de open lucht uit te voeren. We drukken de gasfles aan, zodat het gas door de buis met wiet begint te stromen, waarna er enkele seconden later een bruine vloeistof uit begint te lopen. Terwijl het vloeibare gas met de cannabinoïden naar buiten komt, smeren we het spul gelijkmatig uit over de bodem van ovenschaal. Het is beter om dit in twee stappen te doen: je gebruikt eerst de helft van de fles, wacht een paar minuten en herhaalt de procedure. Als we grote hoeveelheden wiet gebruiken hebben  we meer gas nodig. De benodigde hoeveelheid gas is ongeveer twee keer zo groot als de hoeveelheid gebruikte wiet. Is de extractie eenmaal klaar, dan moeten we er alleen nog het gas uithalen. 

Budder

Topkwaliteit BHO klaar voor consumptie!

De meeste mensen beschikken thuis niet over een vacuumpomp en een dehydrator. In dat geval kan je met een staafje door het extract roeren, zodat de gasbellen opborrelen en openspringen en het gas verdwijnt. Wij beschikken wel over die spullen, en schrapen alles bij elkaar met een lepel en smeren het uit in de petrischaal. Als alle 'boter' is uitgesmeerd, zetten we de petrischaal in het midden van de dehydrator, doen die dicht, verbinden hem met de vacuumpomp en zetten de pomp aan. Het is werkelijk verrassend wat er nu gebeurt: de hele geëxtraheerde massa begint op te zwellen, verandert in een soort spons en zakt vervolgens weer in.

Wat we zien is het gas dat gescheiden wordt van de cannabonoïden. Herhaal dit proces zo vaak je wilt. Daarvoor moet je de petrischaal boven een hittebron zetten, elke keer  als je die weer in de dehydrator zet. Uiteindelijk voerden we dit proces vijfmaal uit voor we het eindproduct 'klaar voor consumptie' achtten. Het resultaat is een eersteklas extract, een authentieke BHO, helemaal gezuiverd van gas en met een THC gehalte tussen de 60-70%.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht