Bass & Weed

Op de afterparty van het 420 Festival op 20 april staat ook DJ4Way, een oude bekende voor veel coffeeshopbezoekers in Amsterdam. Al jarenlang werkt hij in coffeeshops, als DJ en dealer. Tijd voor een goed gesprek!

Op de afterparty van het 420 Festival op 20 april staat ook DJ4Way, een oude bekende voor veel coffeeshopbezoekers in Amsterdam. Al jarenlang werkt hij in coffeeshops, als DJ en dealer. Tijd voor een goed gesprek!

Miguel Rebelo De Andrade (1965) oftewel DJ4Way draait letterlijk en figuurlijk al heel wat jaartjes mee in het hoofdstedelijke blowgebeuren. “Sinds 1998 – ik hoor bij het huismeubilair.” Hij draaide een tijdje de muziek in De Rokerij, maar dat bestaat niet meer, dus laat hij nu vette grooves horen in onder andere DJ Café The Kashmir Lounge, in het rookvriendelijke Barney’s Uptown, en af en toe in eetcafé De Keet bij het Amstelstation. Binnenkort is dan ook nog coffeeshop Siberië aan de beurt. Alles bij elkaar is dat een paar keer per maand. “DJ-en is een hobby, ik heb ook nog een gewone baan.” Dus staat Miguel soms ook met niet dansbare muziek in het restaurant van een Griekse vriend, en gaat hij terug naar z’n roots: punk en rock. Net zoals toen hij nog een programma had bij de legendarische Amsterdamse piratenzender Radio 100…

Ik ben een wietroker, af en toe heb ik wat hasj, maar ik houd van mijn sativa.

Weg!

Miguel werd in een stad in Portugal geboren, maar het gezin verhuisde na een tijdje naar een plaats aan het strand. Vanaf 1985 woont hij in Amsterdam. “Ik ging weg uit Portugal vanwege militaire dienst, maar ook vanwege mijn uiterlijk, vanwege mijzelf – ik heb me er nooit echt thuis gevoeld. Al heel jong dacht ik, ik ga hier weg; vertrekken naar het buitenland was mijn droom. Op mijn zeventiende ging ik naar Zwitserland, maar na een jaar werd ik er uitgezet. Het is een moeilijk land. Hier in Nederland is het prima, ook al is Amsterdam de laatste tijd om dood te gaan. Je mag niks meer. Er zijn teveel mensen van buiten de stad gekomen, die verpesten het. Om tien uur ’s avonds beginnen ze al te zeiken als je je fiets op slot zet. Dan moet je niet in het centrum gaan wonen! Lawaai hoort bij een stad.”

Kans op een trekje

“In Portugal wordt flink geblowd! We hebben goede kolonies gehad in Afrika, daar is alles begonnen. Wanneer ik zelf ging blowen? Ik wil het er niet eens over hebben, ik schaam me dood, ik begon veel te jong met blowen, rond 10 jaar. Er was een oudere zus, ik ging met hippies overal mee naar toe, en draaide ook toen al plaatjes. Wel andere muziek natuurlijk, Santana en Pink Floyd en zo. Als mensen knetterstoned waren en ik zag de resten van een puur jointje in de asbak, dan nam ik een trekje. Maar ik adviseer niemand om zo jong te beginnen. Ik heb nu zelf twee kinderen van ongeveer de leeftijd waarop ik voor het eerst blowde, maar ze roken niet, ze vinden het niet eens leuk dat ik rook.”

Cannabisindustrie

“Ik ben een wietroker, af en toe heb ik wat hasj, maar ik houd van mijn sativa. Twaalf jaar heb ik in de cannabisindustrie gewerkt, met zaden en in coffeeshops, als dealer voor de grotere shops in Amsterdam. Ik ben ook een beetje bekend in de States, daar ben ik niet zo blij mee. Bij de High Times Cannabis Cup van 2007 ben ik gekozen tot beste dealer van Amsterdam, en zodoende staat er een vrij groot gedeelte over mij op de video die op een compilatie op YouTube terecht is gekomen. Het is in Amerika blijkbaar ook op de nationale televisie geweest, dus dat wordt nog een leuk avontuur als ik daar ooit naar toe ga… Maar het trekt me niet echt.”

Wiet om te overleven

Hoewel… Miguel bedenkt zich even, want op sommige plekken in Amerika is wiet al gelegaliseerd, en lijken ze zelfs verder dan in Nederland… “In Europa zijn er ook twee landen die die kant opgaan, Spanje en Portugal. Het is crisis, er zijn geldproblemen en lege dorpen – wiet kweken wordt gezien als een optie om te kunnen overleven. De consumptie van cannabis wereldwijd valt niet meer te stoppen, ik vind het tijd worden dat het wordt geaccepteerd. Tabak en alcohol zijn veel erger, maar dat is legaal. Een verbod helpt niet echt, kijk naar het alcoholverbod in de jaren twintig in Amerika. Het kweken van wiet is ook goed voor criminelen. Terwijl, als je legaliseert heb je controle, geef je licenties uit. Het probleem is dat veel mensen alleen voor het geld kweken, het zijn niet eens rokers. Ik ben een liefhebber, en met mij zijn er heel veel. Ik groei niks, maar als je een liefhebber ziet en die groeit iets, dan is de kwaliteit daarvan veel beter!”

Ouderwets

Miguel is een liefhebber van Amnesia haze en van Super Silver haze, alleen is die laatste moeilijk te vinden deze dagen… “Mijn favoriet was Kali Mist, maar dat is nergens meer te krijgen. Verdwenen, door genetische manipulatie. Ik denk dat feminized seeds niet goed zijn, cannabis heeft oorspronkelijk twee seksen, je kan wel iets anders opwekken maar dan is dat eigenlijk een hermafrodiet. Ik ben nog ouderwets: vanuit je plant zaden en als je ziet dat er mannetjes komen dan haal je ze weg. Ik ga er vanuit dat natuurlijke processen beter zijn, en eigenlijk is zonlicht het best. Maar dat is moeilijk hier…”

Mijn favoriet was Kali Mist, maar dat is nergens meer te krijgen.

Blowen en draaien

“Ik blow graag tijdens het draaien, en veel. Tenminste, dat is wat mijn vrienden zeggen.” Uiteraard heeft dat z’n uitwerking op de muziek, maar wat er uit de speakers komt hangt volgens Miguel ook af van de dag, de plek, de tijden. “Ik ga er in het weekend vanuit dat als de mensen in de coffeeshop zitten, ze daarna nog uitgaan. Dus ik zet ze in de mood voor dancing. Ik begin heel relaxed, en bouw het op. Af en toe lukt dat niet eens, als er een DJ voor je staat te draaien die al keihard gaat. Dan moet je volgen anders gaat het publiek klagen. Wat ik laat horen is kashmir-lounge, lounge en een beetje dubstep. Mensen reageren goed op breakbeats, daar houden ze echt van. Er zijn ook aardig wat housemensen onder het publiek, maar house is niet mijn muziek. Ik kan het luisteren, maar er niet inkomen, ik kan het niet draaien, net zoals techno en trance. Ik kom uit de punktijd, ik ben 48 en heb al veel verschillende soorten muziek meegemaakt. Dat heeft invloed op de muziek die ik draai, en de muziek die ik produceer. De vibe kan bij een dubstepmix soms hetzelfde zijn als in deathmetal.”

Smoke Out

Vorig jaar was Miguel betrokken bij de eerste 420 manifestatie bij het stadhuis van Amsterdam, en daar leerde hij de organisatoren Nol van Schaijk en Peter Lunk kennen. Rond de verkiezingen draaide Miguel bij een actie van de SP tegen de wietpas, en naar aanleiding daarvan vroegen Nol en Peter of DJ4Way op de volgende Smoke Out wou komen draaien. Uiteraard! Gaat dat zeker zien en horen, want naast DJ4Way is er nog veel meer te doen. Vooral je eigen aanwezigheid is van belang, zo maak je duidelijk dat ‘de repressie en criminalisering van cannabisgebruikers moet STOPPEN’.

www.facebook.com/dj4way

420 Festival

Het 420 Festival op 20 april in Amsterdam bestaat uit drie delen. Van 16.00 tot 17.30 uur vindt tegenover het stadhuis een Smoke Out plaats, een manifestatie waarbij vriendelijk en met de beste bedoelingen een joint gerookt wordt. Het festival met een proeverij, hippie make-over, missverkiezing,  cannalympics en wat al niet meer duurt van 18.00 tot 23.00 uur, en de afterparty van 23.30 tot 04.00 uur. Het festival en de ffterparty vinden plaats in The Sand en er wordt entreegeld voor gevraagd. De Smoke Out is uiteraard gratis toegankelijk. 

www.ams420.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht