Passieve hydrosystemen

Het is nou eenmaal een feit dat actieve hydro niet voor iedereen geschikt is; het spelen met pompen en voedingsschema's, het controleren en bijstellen van pH en EC is niet voor iedereen weggelegd… en sommigen van ons zitten gewoon graag met hun handen in de aarde! Moeten degenen die hun geliefde potten niet willen opgeven dan maar afzien van de voordelen van hydro: meer toppen en minder tijd besteden aan het water geven? Hoogste tijd om passieve hydrosystemen eens nader te bekijken…

Het is nou eenmaal een feit dat actieve hydro niet voor iedereen geschikt is; het spelen met pompen en voedingsschema's, het controleren en bijstellen van pH en EC is niet voor iedereen weggelegd… en sommigen van ons zitten gewoon graag met hun handen in de aarde! Moeten degenen die hun geliefde potten niet willen opgeven dan maar afzien van de voordelen van hydro: meer toppen en minder tijd besteden aan het water geven? Hoogste tijd om passieve hydrosystemen eens nader te bekijken…

Wat is passieve hydro?

Gezonde planten in een passief pot en bak systeem.

Passieve hydro is de overkoepelende term voor kweektechnieken waarbij gebruik wordt gemaakt van een voedingsoplossing die de wortels van een plant permanent ter beschikking staat. Anders dan actieve hydrosystemen, die een water- of luchtpomp gebruiken om de voedingsoplossing op de plaats van bestemming af te leveren, zijn passieve hydrotechnieken gewoonlijk gebaseeerd op de capillaire werking van het kweekmedium rond de wortels, en speelt een pomp geen enkele rol. Dit wordt doorgaans bereikt door het kweekmedium in contact te houden met een voedingsvat; in z'n eenvoudigste vorm is een passief hydrosysteem een pot gevuld met kweekmedium die in een schaal met voedingsoplossing staat.

Planten die in een passief hydrosysteem groeien hebben constant de beschikking over  water en voeding en, aangezien het water bij de meeste passieve systemen van onderaf wordt gegeven, blijft het bovenste gedeelte van de wortelzone zeer zuurstofrijk. Daarom kunnen met passieve hydro resutaten worden behaald die beter zijn dan bij het traditionele water geven met de hand. Hoe meer zuurstof, water en voeding een plant kan opnemen, hoe groter de opbrengst zal zijn.

Voor kwekers die op zoek zijn naar een simpele kennismaking met hydro of die ten opzichte van handmatig water geven de groeisnelheid en opbrengst willen verbeteren, maar nog niet klaar zijn voor 'echte' hydrosystemen, is passieve hydro een stap vooruit.

Wat heeft passieve hydro voor op handmatig water geven?

Potten en bakken – eenmaal met de hand water geven en ze kunnen dagen vooruit.

·  Het is simpel – voor een onervaren kweker die de elementaire vaardigheden van het indoor kweken nog aan het leren is, beperkt passieve hydro het risico van over- of onderbewateren en zijn er geen pompen, timers en ingewikkelde voedingsschema's om uit te puzzelen..

·  Een grotere opbrengst – de constante beschikbaarheid van voeding en water betekent een gezonde groei, grotere planten en meer toppen.

·  Minder werk – wil jij het jezelf makkelijker maken? Passieve hydro biedt een perfect compomis tussen de hoeveelheid werk en de grootte van de opbrengst. Je haalt weliswaar minder binnen dan je normaal gesproken met een actief hydrosysteem zou doen, maar je hoeft beslist minder werk te verzetten voor je toppen.

·  Eenvoudig uit te breiden – de meeste soorten passieve hydrosystemen die draaien op een hoofdvat of tank kunnen eenvoudig worden uitgebreid zonder dat de hoeveelheid werk groter wordt. Dit betekent dat water geven aan 200 planten net zo makkelijk is als aan 20 planten!

Soorten passieve hydrosystemen

Schalen en schotels – een met kweekmedium gevulde pot op een schaal of schotel zetten is de eenvoudigste vorm van passieve hydro. Planten kunnen van boven af water krijgen met  een gieter, waarna het drainwater de schaal vult. Terwijl de plant zich voedt zal het drainwater via de capillaire werking van het medium door de pot worden opgezogen. De schaal dient als vat en reduceert effectief het aantal waterbeurten – handig als je niet iedere dag bij je planten kunt komen.

Het gebruiken van een hydrobak als reservoir is een andere manier om van onder te kunnen water geven – deze bakken zijn in verschillende maten verkrijgbaar bij zo'n beetje iedere growshop. De potten worden gevuld met absorberend kweekmedium – aarde, kokos, steenwol – en in de bak gezet. Vervolgens wordt de voedingsoplossing in de bak gegoten en wordt door de potten opgezogen. Het is een goed idee om de bak af te dekken (maak eerst gaten voor de potten) om te voorkomen dat de voedingsoplossing verdampt onder de hete groeilampen.

Het meest populaire passieve hydrosysteem – de Autopot.

Schalen en bakken zijn een eenvoudige en goedkope manier om de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan water geven  te verminderen, maar ze hebben ook nadelen; als het medium voortdurend nat blijft is er minder zuurstof in de wortelzone aanwezig, wat wortelrot kan veroorzaken. Het is belangrijk om het kweekmedium tussen waterbeurten te laten uitdrogen zodat er weer zuurstof kan worden opgenomen.

Voeding geven met behulp van de zwaartekracht – een manier van water geven die vergelijkbaar is met het gebruiken van potten en bakken. Deze systemen gebruiken een groot reservoir of vat om de voedingsoplossing in de bak te brengen waar de potten in staan. De vloeisnelheid van de oplossing wordt gereguleerd door een waterklep die ofwel direct op het vat is aangesloten, ofwel aan de bak zelf. De oplossing stroomt via de waterklep in de bak, vanwaar het in de pot wordt gezogen. De waterklep stopt met water door te laten als het niveau van de oplossing de gewenste hoogte in de bak heeft bereikt.

Het meest populaire van dit soort systemen is de Autopot, een modulair systeem dat van één pot tot letterlijk duizenden potten kan worden uitgebreid! Afhankelijk van het volume van het gebruikte vat kan het systeem wekenlang autonoom draaien. Ideaal voor grootschalige kwekerijen!

Hempy Buckets – een geweldige optie voor kwekers die grote planten willen kweken. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk om mee te werken. Om er een te maken heb je nodig:

 Een zwarte plastic emmer van 20 liter (het is belangrijk dat hij zwart is om te voorkomen dat er licht bij de wortelzone kan en er algengroei in het vat ontstaat)

 Een boormachine met een 12 mm boor

 Een afvoerpijp

 Een mix van 3 delen perliet op 1 deel vermiculiet

 Fatsoenlijke hydrovoeding

Boor een gat in de zijkant van de emmer, op 5 cm van de bodem. Vul de emmer met de vermiculiet/perliet mix en zet je plant er in (het plantje moet voldoende beworteld zijn in het stekblok). Geef van bovenaf water tot je water uit de afvoerpijp aan de zijkant van de emmer ziet lopen. De bodem van de emmer is nu het vat, en imiteert effectief het grondwater dat  planten gebruiken als ze buiten in de natuur groeien.

De eerste twee weken, als de wortels in de richting van het reservoir op de bodem groeien, moeten de planten om de dag water krijgen. Als de wortels eenmaal het reservoir hebben bereikt is de groei fenomenaal! Het water geven kan worden gereduceerd tot tweemaal per week, geef de voedingsoplossing met de hand totdat er ongeveer 30% is weggelopen, zodat je weet dat je alle oude voeding hebt vervangen door nieuwe en er verse zuurstof naar de wortelzone is gezogen.

De Hempy Bucket zorgt voor de constante toevoer van voeding, water en zuurstof die tot een snelle groei en massieve toppen leidt. Als de wortels het reservoir aan de onderkant van de emmer hebben bereikt gaan je planten echt plankgas! Het enige nadeel is dat als je planten vanaf het begin in een relatief grote pot staan, er een langere voorgroei nodig is dan gebruikelijk. Dit systeem is dus niet geschikt als je uit bent op een snelle oogst. Als je echter grote planten aantrekkelijk vindt, is het de moeite zeker waard.

Voor welk type kweker zijn aeroponische systemen geschikt?

Iedere kweker die wil besparen op de tijd die hij kwijt is aan het water geven zou op zijn minst eens moeten bekijken wat de mogelijkheden van passieve hydro zijn, voor sommige kwekers zal het zelfs precies datgene zijn waar ze naar op zoek waren.

Een schaal onder een pot fungeert als een simpel voedingsvat.

· Beginnelingen of onervaren kwekers – als je net begonnen bent is er bij de indoorteelt zoveel dat je kan verkloten dat het zinnig is om het eigenlijke voeden van je planten eenvoudiger te maken! Door een passief systeem met een voedingsvat te gebruiken wordt water geven een wekelijks klusje in plaats van een dagelijkse verplichting, waardoor je je kunt concentreren op het onder de knie krijgen van de elementaire kweekvaardigheden; licht, luchtbehandeling en jezelf te beheersen om niet de eerste toppen weg te knippen zodra je ze ziet! Nieuwelingen die op zoek zijn naar een systeem dat bijna niet mis kan gaan hoeven niet verder te zoeken; passieve hydro zou wel eens precies jouw ding kunnen zijn!

· Kwekers met een krap budget – krentenkakkers die geen klauwen met geld willen uitgeven aan hun kweekruimte kunnen terecht bij de lokale bouwmarkt voor een stel 20 liter emmers en een paar zakken perliet en vermiculiet om een Hempy Bucket te maken die net zoveel kost als hoogwaardige kweekpotten en twee zakken kweekaarde – en daarmee waarschijnlijk nog een betere opbrengst halen ook!

· Commerciële kwekers – als je op grote schaal commercieel kweekt draait alles om het behalen van een maximale opbrengst met minimale risico's. Om te voorkomen dat je op heterdaad wordt betrapt, moet je zo weinig mogelijk tijd in je keekruimte doorbrengen. Grootschalig handmatig water geven is een fulltime job, en valt dus af. Actieve hydrosystemen geven je wel de opbrengst, maar verplichten je ook om  regelmatig langs te komen in de kweekruimte voor onderhoudswerk, zoals het vat bijvullen of de EC en pH bijstellen. Een passief systeem dat door een groot vat wordt gevoed kan theoretisch worden gerund met een bezoek per week, waardoor het risico van bemoeizieke buren, wijkagenten en smerige stelende toppensnellers tot een minimum beperkt blijft.

In drie stappen naar de passieve hydro hemel

  1. Gebruik een licht en luchtig medium – passieve systemen zijn afhankelijk van de capillaire werking van het kweekmedium om voeding en water over de gehele wortelzone te verspreiden. Dit betekent dat het kweekmedium het grootste deel van de tijd nat is. Om er zeker van te zijn dat er genoeg zuurstof aanwezig blijft om de wortels gezond te houden, kun je het beste een makkelijk lucht opnemend medium kiezen; kokos is ideaal, net als een kokos/hydrokorrel mix (zoals de 60/40 mix die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar is), meng perliet door zware aardemixen om de luchthuishouding te verbeteren of probeer een 50/50 perliet/vemiculiet mix voor een soortgelijk evenwicht van luchtigheid en watervasthoudend vermogen.
  2. Kies je voeding zorgvuldig – dat klinkt misschien als een open deur, maar als je bij een passief systeem een reservoir gebruikt bederft organische voeding net zo snel als bij actieve hydro, misschien nog wel sneller omdat er geen pomp wordt gebruikt voor het in beweging houden en beluchten van de voedingsoplossing. Als je een passief systeem gebruikt waarbij je van boven water geeft en de drain opvangt in potten en bakken, dan is organische voeding prima. Als je echter een groot reservoir gebruikt om je planten te voeden kun je beter minerale voeding gebruiken. Als je een heel groot reservoir gebruikt is het een goed idee om een circulatiepomp te gebruiken aan de onderkant van het vat en die met een timer aan te sturen. Hierdoor wordt de oplossing efficiënt gemengd, wat je de gelegenheid geeft de kweekruimte langere tijd niet te bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over neerslaande voedingsstoffen.
  3. Blijf scherp op je dosering – vergeet niet dat als je een groot vat gebruikt en de planten net op het systeem staan, ze veel minder water zullen gebruiken dan wanneer ze volgroeid zijn, en dus meer tijd nodig hebben om het vat te legen. Als je je vat compleet vult als de planten nog klein zijn, kan het daarom nodig zijn voor het vat leeg is extra voeding aan de oplossing toe te voegen. Doe je dat niet, dan kunnen je planten symptomen van ondervoeding gaan vertonen omdat hun voedingsbehoeftes toenemen, terwijl de hoeveelheid voeding in de oplossing gelijk blijft.

Q & A met een passief hydrosysteemkweker

Wanneer kunnen planten op het systeem worden neergezet?

Zodra de wortels op het startmedium voldoende zijn uitgegroeid, je moet witte wortels zien aan de buitenkant van het stekblok of kiempotje. Gebruik om transplantatieshock te voorkomen voor het startmedium hetzelfde medium als je in je potten gebruikt, d.w.z. een kokosstartpotje als je potten met kokos zijn gevuld, een steenwolblokje als je op een hydromix van perliet en vermiculiet gaat kweken. 

Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan?

Dat hangt volledig af van hoe je wilt kweken en de ruimte waar je over beschikt; met passieve systemen kun je de planten over het algemeen zover uit elkaar zetten als je zelf wilt. Zet ze lekker dicht bij elkaar en zet ze snel in bloei als je voor een Sea of Green gaat, of zet ze verder uit elkaar als je langer voorgroeit en uit bent op monsterlijke planten!

Moeten planten ondersteund worden?

Passieve systemen zijn gebaseerd op de aanwezigheid van een medium rond de wortels, en dat is doorgaans genoeg om ze steun te bieden. Het hangt echter helemaal af van hoe groot je je planten wilt laten worden! Als je gaat voor een Sea of Green heb je geen extra ondersteuning nodig. Zelf kweek ik altijd liever groter planten, en gebruik dan meestal een bamboestok en een stukje opbinddraad, net zoals ik deed toen ik mijn potten nog met de hand water gaf. Zorg er wel voor dat je ondersteuning is geïnstalleerd voordat je omschakelt op 12/12 en je nog makkelijk tussen je planten kunt. Niets is erger dan tussen bladeren doorwurmen en takken en stengels afbreken terwijl je daar mee bezig bent!

Dat was het dan! Wil je minder tijd kwijt zijn aan water geven? Geef passieve hydro dan een kans.

Veel kweekplezier!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht