Aarden planten niet in potten?

Overal in de vrije natuur staan planten met hun wortels in de aarde. Let wel: 'aarde' wordt hier in beide betekenissen gebruikt: aarde als vruchtbare humuslaag en aarde als elektrisch verschijnsel. Planten in potten, ook al staan ze op aarde, zijn afgesloten van dat energieveld. En daarmee wordt planten een vitaal deel van hun complexe behoeftes onthouden. Dat zeggen althans de makers van Earth & Grow. Zijn de opmerkelijke kweekresultaten die zij met hun systeem behalen echt, of hebben we met het zoveelste onzinverhaal te maken?

Overal in de vrije natuur staan planten met hun wortels in de aarde. Let wel: 'aarde' wordt hier in beide betekenissen gebruikt: aarde als vruchtbare humuslaag en aarde als elektrisch verschijnsel. Planten in potten, ook al staan ze op aarde, zijn afgesloten van dat energieveld. En daarmee wordt planten een vitaal deel van hun complexe behoeftes onthouden. Dat zeggen althans de makers van Earth & Grow. Zijn de opmerkelijke kweekresultaten die zij met hun systeem behalen echt, of hebben we met het zoveelste onzinverhaal te maken?

De heren zijn er van overtuigd dat ze een revolutionair product in handen hebben, dus wordt een patent aangevraagd.
De Starter Kit van Earth & Grow.

Kort nadat Stephen Doyle een HBO-opleiding Urban Horticulture & Turf Grass Management aan de Rhode Island Universiteit heeft afgerond, heeft hij een gewaarwording waar menig groot denker zijn hele leven vergeefs op wacht: een authentiek eureka-moment. Doyle: “Ik kweekte planten in plastic potten die op plastic trays stonden, een stuk boven een tegelvloer. Opeens besefte ik dat het eigenlijk net vissen op het droge waren. Ik voorzag mijn planten van een perfecte kweekomgeving, gaf ze voedingsstoffen en zorg, maar er ontbrak iets. Ze waren niet geaard!”

Aaarding van planten

Zoals dat een modern onderzoeker betaamt, trapt Doyle zijn zoekmachine aan en gaat op zoek naar informatie over het belang van aarding voor planten, maar zijn Google-expedities leveren weinig tot niets op. Wel duikelt hij wat teksten op met algemene waarheden over de 'intieme relatie' tussen elektriciteit en het leven op aarde. Een harde wetenschappelijke onderbouwing voor zijn eureka-moment kun je deze teksten zonder bronvermelding niet noemen. Een voorbeeld: 'Alle organismes bevatten water en mineralen, die tezamen een uitstekende geleider vormen voor elektronen. Subtiele elektrische stromen, die bekend staan als Tellurische Stromen, pulseren voortdurend door de Aarde en kunnen makkelijk worden getransporteerd tot in de structuren van alle organismes – zolang die maar in directe verbinding met de aarde staan.'

Het is nauwelijks te geloven dat er ook zonder wetenschappelijke achtergrond of financiering door multinationals nog steeds nieuwe dingen zijn te ontdekken.

Negatieve omgevingsfactoren

Links een niet-geaard tafelkerstboompje na twee weken zonder water. Het boompje rechts werd tot twee weken voor de foto met Earth & Grow geaard, maar kreeg toen ook geen water meer.

Wanneer hij met jeugdvriend Michael Corsi over zijn inval praat, hoeft de volgens Doyle 'briljante' elektro-ingenieur niet lang na te denken over een technische oplossing. Dat die oplossing helemaal niet zo briljant is, zullen we verder in dit artikel ontdekken… Maar in ieder geval kan Doyles spontane inzicht nu aan de praktijk worden getoetst. Een jaar lang zijn beide heren druk in de weer met het testen van prototypes, en de resultaten verbazen de uitvinders steeds meer. “Ons onderzoek naar de effecten van het aarden van potplanten wijst uit dat geaarde planten er gezonder uitzien, sneller groeien en meer opbrengen, een verbeterd metabolisme en fotosynthese hebben en dat aarden een ontstressend effect heeft op negatieve omgevingsfactoren,” verklaart Doyle op de Earth & Grow website. Dat laatste wordt geïllustreerd door een experiment met twee tafelkerstboompjes (Picea glauca). Een van de twee wordt direct na aankoop op een prototype aangesloten, nummer twee moet het zonder aarding zien te redden. Na zes weken is de geaarde tafelkerstboom duidelijk beter ontwikkeld, mooier van kleur en symmetrischer van vorm dan de ongeaarde soortgenoot. Op dat punt wordt besloten te stoppen met water geven en tegelijk de aarde-plug te ontkoppelen. De tafelkerstboom die zes weken geaard was bleef twee weken langer in leven dan de ongeaarde, en verliest maar een fractie van de hoeveelheid naalden die nummer twee loslaat. Volgens Doyle een bewijs dat het aarden van planten effecten heeft die niet stoppen wanneer de stekker uit het systeem wordt getrokken.

Experiment met twee narcisbollen, waarvan de rechtse is geaard. V.l.n.r. dag 5, dag 9, dag 13, dag 15 en dag 17. 

Nu Doyle het over negatieve omgevingsfactoren heeft, schiet me een praktijkvoorbeeld te binnen dat een sterk argument voor het aarden van planten zou kunnen zijn. Buitenplanten, die met hun poten in de aarde staan, doorstaan probleemloos temperaturen hoger dan 30°C, iets dat voor niet-geaarde binnenplanten al snel fatale gevolgen heeft. A kan dat ook te maken hebben met de beperkte beschikbaarheid van CO2 in de meeste binnenruimtes.

Achterdocht

De heren zijn er van overtuigd dat ze een revolutionair product in handen hebben, dus wordt een patent aangevraagd. In 2009 zijn de prototypes uitgekristalliseerd tot een vijftal producten, die onder de merknaam Earth & Grow online worden aangeboden. Voor producten die tussen de 38 en 270 euro (ex verzendkosten uit de VS) kosten, ziet het er allemaal niet erg indrukwekkend uit; de basisunit is een zo te zien van plastic gemaakt doosje, aangevuld met van stekkers voorziene kabeltjes. Er moet wel een ongelooflijk stuk high tech vernuft schuilgaan in het witte doosje, waarvan de inhoud angstvallig geheim wordt gehouden. Opvallend is dat over het toegepaste principe en de technische details van het Earth & Grow systeem in alle talen wordt gezwegen. Ook blijven de achterzijdes van de basisunits consequent buiten beeld. Die vaagheid weerhoudt me ervan direct een instapset à $ 49 te bestellen.

Earth & Grow systeem aardt zes potten met bloeiende planten van captainCaveman.

Al snel vallen me andere dingen op die mijn achterdocht doet toenemen. Zo staat er op de site een aantal getuigenissen van tevreden gebruikers, maar veel verder dan een kennis die tobt met een ziekelijke geranium komt het niet. Een speurtocht met Google naar onafhankelijke reviews of praktijkervaringen levert evenmin niets op. Ook is tot op heden, drie jaar na de aanvraag, noch de patentaanvraag gehonoreerd, noch is er een grote commerciële doorbraak voor de 'revolutionaire' vinding. Zijn de jongens niet zakelijk genoeg, is hun idee niet patentwaardig, of werkt het systeem gewoon niet? 

Cannabisforum

Toch is er wel degelijk steun uit wetenschappelijke hoek voor Doyles vinding, al gaat het om docenten die aan dezelfde universiteit lesgeven als hun ondernemende pupil afstudeerde. Zo schrijft professor Brian Maynard: “Aarding heeft dramatische effecten op de elektrische stroom die bij testplanten wordt gemeten. Ik ben onder de indruk van het concept dat planten die in potten of op verhogingen worden gekweekt niet in hun natuurlijke geaarde staat zijn. Het kan jaren kosten voor we begrijpen wat er op celniveau precies gebeurt, maar er bestaat genoeg bewijs dat er verschillen in groei en bloei bestaan.” Earth & Grow afdoen als een fakeproduct is misschien dus toch een wat overhaaste conclusie. Dan stuit ik op een recente thread over het systeem op www.rollitup.org, een druk bezocht cannabisforum. Now we're talking!

Cruciaal meetinstrument

Michael Corsi laat zien dat planten in potten door het ontbreken van een elektrische aarde constant onder spanning staan.

Forumlid captainCaveman heeft in een actueel nummer van High Times een artikel gelezen waarin het systeem van Earth & Grow lovend wordt besproken. Het artikel is niet te vinden op de High Times website, aangezien het blad zijn artikelen – anders dan Highlife en Soft Secrets – kennelijk lange tijd offline houdt. Commercieel gezien natuurlijk handig, want de uiterste houdbaarheidsdatum van de papieren editie wordt zo een stuk vooruit geschoven. Ikzelf ben het beste bewijs, want ik haast me naar diverse shops, in de hoop het bewuste nummer, dat inmiddels een paar maanden oud is, te kunnen bemachtigen. Pas bij het derde adres, Hempworks in Amsterdam, liggen het juli- en augustusnummer van High Times nog op de plank. Maar als ik de magazines van cover tot cover doorblader, vind ik geen enkel artikel over Earth & Grow.

Hopelijk duurt het niet lang meer voor ik kan berichten over een ware aardverschuiving in mijn hobbykast!

Wat captainCaveman heeft gelezen blijft dus een raadsel, maar een feit is dat hij zo overtuigd raakte door het artikel dat hij gelijk de Earth & Grow Starter Kit (84 euro incl. verzendkosten binnen de VS) voor zes planten bestelde. Hij wil het gebruiken voor een zestal bloeiende planten en op het forum verslag doen van zijn ervaringen. Begin september is het systeem aangesloten. Onduidelijk is of de captain naast de geaarde groep ook een controlegroep van gelijkwaardige planten heeft, zodat je het effect van het systeem kunt vergelijken met onbehandelde planten. Ook maakt hij nergens melding van een multimeter, naar mijn idee toch een cruciaal meetinstrument om te weten wat er gebeurt. Meten is weten, nietwaar?

Stekkerdoos

Wat gebeurt er als je een plant aanraakt: de spanning wordt meer dan verdubbeld tot ca. 4,8 volt.

Kort voor de thread stilvalt gooit Cavemans forumgenoot sativaMe@420 een balletje op. Hij heeft de door Caveman geposte foto van de Earth & Grow unit eens goed bekeken en ontdekt dat deze in principe niet meer is dan een geaarde stekker waarvan de fase- (de bruine draad) en nulpin (blauwe draad) zijn vervangen door plastic, zodat alleen de aardepin (geel-groene draad) nog functioneel is. “Volgens mij kun je zo'n systeem heel eenvoudig maken van een stekkerdoos,” oppert  sativaMe@420. “Als je die openschroeft, de fase- en nulaansluitingen van de stekkerdoos (of de stekker waarmee deze wordt aangesloten) verwijdert of niet aansluit, kun je alle aarde-aansluitingen verbinden met draden die je naast de planten in de grond steekt.” Ik vraag me zelfs af of je niet aan elke aarde-aansluiting in de stekkerdoos meerdere draden kunt verbinden, zodat je nog meer planten met één stekkerdoos kunt aarden.

Groeipotentieel

Het voltage in de plant is door het inbrengen van de Earth & Grow sonde (de witte draad links in de pot) tot bijna 0 volt gedaald.

Ook Pharmacoping doet een bemoedigende duit in het zakje. “Op aarde doe ik dit al een eeuwigheid met mijn planten. Er zijn zoveel aarde-signalen en zoveel wisselstroom in de kweekruimte dat dit absoluut noodzakelijk is voor het volledige groeipotentieel. Je kunt het doen met gewone elektriciteitsdraad dat je naar al je potten doorlust en in de aarde steekt. Elektronisch gezien is het verschil in 'houding' van de planten in één oogopslag duidelijk. Zolang ze niet zijn aangesloten staan de planten er vermoeid bij. 100 dollar is een hoop geld voor een paar meter elektriciteitsdraad. Maar wat geeft het, we zijn toch rijk?”

aar a shopsmn bloei bestaan.” 

Knarsetandend moet Caveman toegeven dat daar geen speld is tussen te krijgen. Hij koopt voor een kwart van het bedrag dat hij voor het Earth & Grow systeem betaalde op de lokale bouwmarkt een rol trafodraad (starre, massieve koperdraad met een dunne isolatielaag van kunststof) en aardt daarmee ook zijn voorgroeiruimte. Jammer genoeg stopt de thread op 5 september, waarschijnlijk omdat het wel even duurt voor de effecten van het systeem zichtbaar worden.

Menselijke aanraking zorgt niet meer voor een verdubbeling van het voltage.

Aardverschuiving

Het is nauwelijks te geloven dat er ook zonder wetenschappelijke achtergrond of financiering door multinationals nog steeds nieuwe dingen zijn te ontdekken. En al helemaal als het nauwelijks een cent hoeft te kosten. Vanzelfsprekend heb ik me direct bij rollitup geregistreerd om de ontwikkelingen in de geaarde Amerikaanse kweekruimte op de voet te volgen. Een afspraak met iemand die verstand van elektriciteit heeft staat ook op het programma. En als dat verhaal over stekkerdozen klopt kom ik binnenkort niet onder de aanschaf van een flinke rol draad, roestvrijstalen pluggen en een multimeter uit. Hopelijk duurt het dan niet lang meer voor ik kan berichten over een ware aardverschuiving in mijn hobbykast!

http://earthandgrow.com/

www.rollitup.org

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht