Door legalisering cannabis 9% minder verkeersdoden

Bericht laatst bijgewerkt op

Uit een studie in het augustusnummer van The Journal of School blijkt (opnieuw) dat de theorie dat cannabis een ‘gateway drug' zou zijn, overboord kan. Niet het consumeren van cannabis brengt een verhoogd risico op het gebruik van harddrugs met zich mee, maar juist het drinken van alcohol.

Uit een studie in het augustusnummer van The Journal of School blijkt (opnieuw) dat de theorie dat cannabis een ‘gateway drug’ zou zijn, overboord kan. Niet het consumeren van cannabis brengt een verhoogd risico op het gebruik van harddrugs met zich mee, maar juist het drinken van alcohol.

Volgens een ander Amerikaans onderzoek is cannabis sinds de legalisering van mediwiet in tal van staten in de VS vaak een vervanger van alcohol. En wat blijkt? Mensen gaan minder zuipen naarmate er betere wiet verkrijgbaar is. De onderzoekers stellen vast dat de daling van alcoholconsumptie heeft geleid tot 9% minder verkeersdoden.

Tijd voor onze stelling:

Legalisering van cannabis is van levensbelang voor de verkeersveiligheid.

Tepictoton, smartproductsalesmanager

Oude wijsheden, wie kent ze niet. Zo zeiden ze ook wel: 'Don't drink and drive, but smoke and fly!’ En net zoals vele andere oude wijsheden blijkt nu ook deze in de praktijk te werken. Maar alle gekheid op een stokje, legalizering zou veel meer positieve dingen te weeg brengen. Zeker in deze tijd, waar 'crisis' het modewoord van de dag is, zou een opening van een legale markt voor cannabis en alle aanverwante producten zeker een verademing zijn.

Erwin Ketelaar, onderhoudsmonteur

Mijn vrouw vindt dat ik stoned juist veel beter rijd dan bezopen.

Jos Nijsten, www.cannaclopedia.be

Gezocht: onderzoeker die mij wil bestuderen. Ik drink graag koffie, een beetje cafeïneverslaafd zeg maar. Na die koffie rook ik graag een pijpje. Daarna heb ik weer zin in koffie, enzovoort. Als ik alcohol drink heb ik zin in meer alcohol, en nog meer, tot mijn benen dienst weigeren. De volgende ochtend heb ik vergiftigingsverschijnselen en nadorst die ik onderdruk met paracetamol voor ik in mijn auto stap. Alcohol drinken is sociaal en medicatie moet van de dokter. Geen enkel risico dus voor de veiligheid. De ochtend na een rustig canna-avondje heb ik geen probleem, de wetgever blijkbaar des te meer.

Mira de Vries, activiste

De criminalisering van cannabis is een schending van vrijheid. Met verkeersveiligheid heeft het niets te maken. De verkeersveiligheid wordt bevorderd door verantwoord rijgedrag en dat houdt onder andere in dat men niet achter het stuur gaat zitten onder de invloed van wat dan ook. Geen hard drugs, soft drugs, alcohol, 'medicijnen' of zware emoties na een ruzie, enzovoorts.

Wernard Bruining, coffeeshoppionier

De grootste fout die niet-gebruikers maken is cannabis vergelijken met alcohol. Alcohol is gevaarlijk in het verkeer, dús dat moet ook met cannabis het geval zijn, is de redenering. Zoals wel vaker met cannabis is de waarheid net andersom; cannabisgebruik maakt verkeer veiliger! Alcohol maakt overmoedig, agressief en geeft een tunnelvisie. Cannabis maakt rustig, voorzichtig, mild en ruimdenkend.

In 1993 liet het Amerikaanse ministerie van Verkeer (US Department of Transportation) een onderzoek uitvoeren naar drugs op de lichamen van 1882 in het verkeer omgekomen chauffeurs. Alcohol bleek uiteraard de meest gebruikte drug. Slechts 7% van de slachtoffers was een cannabisgebruiker, waarvan 4% daadwerkelijk onder invloed was. Omdat het percentage cannabisconsumenten in Amerika vele malen hoger is dan 7% was de conclusie: “The thc-only drivers had a responsibility rate below that of the drug free drivers.” Mijn conclusie: cannabisconsumenten zijn rustigere, vriendelijkere en dús veiligere chauffeurs.

www.druglibrary.org/schaffer/misc/driving/driving.htm

Daisy

Daisy

Daisy is commercial advisor and a exhibitor during Cannabis events throughout Europe. She loves her dog as much as she loves to share her expertise about legalization and liberalization of the cannabis industry.
Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.