Colorado en Washington legaliseren wiet

Kiezers in twee Amerikaanse staten hebben de internationale cannabiswereld een gigantische opsteker bezorgd door voor het legaliseren van wiet te stemmen. In Colorado en Washington kunnen inwoners voortaan legaal 28 gram cannabis in bezit hebben. En let op, het gaat hier niet om medicinaal gebruik van cannabis, maar om recreatief gebruik. Na de ontwikkelingen in Uruguay is dit opnieuw een fantastische stap op de weg naar een mondiale legalisering van cannabis.

Kiezers in twee Amerikaanse staten hebben de internationale  cannabiswereld een gigantische opsteker bezorgd door voor het legaliseren van wiet te stemmen. In Colorado en Washington kunnen inwoners voortaan legaal 28 gram cannabis in bezit hebben. En let op, het gaat hier niet om medicinaal gebruik van cannabis, maar om recreatief gebruik. Na de ontwikkelingen in Uruguay is dit opnieuw een fantastische stap op de weg naar een mondiale legalisering van cannabis.

In Colorado stemden 1.238.490 kiezers (54.8%) voor legalisering, in Washington waren er 1.593.680 (55.5%) pro-cannabis stemmen. De voorwaarden rond het niet langer bestraffen van het bezit tot 28 gram (an ounce) wiet verschillen wel enigszins per staat. In Washington komt een systeem waarbij de regulering en de belastingheffing op cannabis verder wordt geregeld. In Colorado zouden ‘coffeeshop’-achtige ruimten toegestaan worden, maar net als in Washington is het nog even afwachten hoe dit precies wordt ingevuld. Probleem is dat het bezit van cannabis op nationaal niveau namelijk nog steeds verboden is. Mogelijk zal de rechter er uiteindelijk aan te pas moeten komen om te zien hoe het beleid verder kan worden ingevuld. 

De Seattle Police Department maakte een website voor blowers; in een week tijd werd die legale wiet FAQ 120.000 keer bekeken.

Verschillende reacties

In Washington is het meest voortvarend gereageerd op de verkiezingsuitslag.

In twee regio's van de Amerikaanse staat is justitie al gestopt met het vervolgen van bezitters van kleine hoeveelheden marihuana. Openbare aanklagers hebben direct al 175 zaken aan de kant gelegd. In Colorado zijn ze nog wat voorzichtig, daar worden blowers voorlopig nog gewoon vervolgd. De gouverneur heeft bovendien gewaarschuwd dat de wet nog niet van toepassing is. De drugsbestrijdingsorganisatie DEA heeft benadrukt dat bezit van marihuana bij federale wet verboden is en blijft. Dat is ook de boodschap van andere hardliners, zoals het drugsbureau van de Verenigde Naties. Raymond Yans van het International Narcotics Control Board liet weten dat de pro-cannabisuitslag ‘een verkeerd signaal voor de rest van het land en de wereld is’. 

Gunstig

De politie van Seattle, de hoofdstad van Washington, reageert daarentegen veel toeschietelijker. Zo maakte de SPD een speciale website waar men inging op vragen van veel blowers uit de stad. In een week tijd werd de FAQ door 120.000 mensen bekeken. Ongetwijfeld zulen de lokale dienders in hun sas zijn met de nieuwe wet; het bezit van kleine hoeveelheden wiet was al langer niet een van de topprioriteiten van het lokale korps. 

Beter onderwijs

Na de uitslag kwamen verschillende economen ook met gunstige gevolgen van de legalisatie. Steven Frable van het Amerikaanse onderzoeksinstituut IHS Global Insight meldde dat de legale verkoop van wiet de inkomsten voor beide betrokken staten flink kan verhogen. Ook kan het BBP (Bruto Binnenlands Product) flink toenemen. Voor Washington wordt tegen 2017 gerekend op een groei met 5% en voor Colorado zou dat 1,7% zijn. In Colorado werd in de volledige referendumtekst voor de legalisatie van wiet overigens al vooruitgelopen op een deel van de jaarlijkse belastingopbrengst. De eerste 40 miljoen dollar die jaarlijks wordt geïnd gaat naar het openbaar onderwijs. Blowen voor beter onderwijs, je kunt het slechter treffen…

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht