Kweken met Druppel-irrigatie

In deze aflevering zetten we een systeem in de schijnwerpers dat eenvoudig is te installeren en zulke goede resultaten oplevert dat het wereldwijd wordt gebruikt in commerciële kwekerijen, van de productie van kwaliteitstomaten voor de grootste supermarkten tot topkwaliteit rookwaar voor de Amsterdamse coffeeshops. We gaan verder met onze zoektocht naar kortere kweekcycli en grotere opbrengsten; in dit nummer nemen we druppelirrigatie onder de loep.

In deze aflevering zetten we een systeem in de schijnwerpers dat eenvoudig is te installeren en zulke goede resultaten oplevert dat het wereldwijd wordt gebruikt in commerciële kwekerijen, van de productie van kwaliteitstomaten voor de grootste supermarkten tot topkwaliteit rookwaar voor de Amsterdamse coffeeshops. We gaan verder met onze zoektocht naar kortere kweekcycli en grotere opbrengsten; in dit nummer nemen we druppelirrigatie onder de loep.

De Flo-Gro – biedt een geweldige omgeving voor moederplanten.

Wat is het eerste dat je te binnen schiet als je aan druppelirrigatie denkt? Waarschijnlijk grootschalige kassenteelt; hectares vol met tomaten en komkommerplanten, gekweekt op steenwol met kilometers druppelslang die is aangesloten op computers waardoor de compliceerde voedingsschema's worden aangestuurd. Een tikje te complex voor de thuiskweker, toch? Fout! druppelirrigatie is een van de simpelste en meest flexibele hydrotechnieken die bestaan en is verkrijgbaar op iedere schaal, van één enkele plant tot  zoveel planten als je maar wilt!

Druppelirrigatie-systemen voor de thuiskweker maken een snelle kweekcyclus en de grotere opbrengsten mogelijk die kenmerkend zijn voor actieve hydro, plus de flexibiliteit om elk medium te kiezen – aarde, steenwol of kleikorrels – zelfs in potten als je dat zou willen.

Hoe werkt druppelirrigatie eigenlijk? Laten we bij het begin beginnen…

Wat is druppelirrigatie?

Er bestaan vele verschillende soorten druppelirrigatie, maar ze maken allemaal van hetzelfde principe gebruik. Je planten worden gestart op een groeimedium en daarop of daarboven worden druppelaars gezet of gehangen. De druppelaars worden aangesloten op een druppelslang die is verbonden aan een pomp.

De  AquaFarm – een enkele druppelring die wordt gevoed door een luchtpomp.

De voedingsoplossing wordt opgeslagen in een vat en op door een timer aangegeven tijdstippen uit het vat gepompt, door de druppelslang en aan de plant afgegeven door een druppelaar.

De voedingsoplossing verspreidt zich door het medium en over de wortels van je planten, waarbij zuurstof in de wortelzone wordt gezogen. Omdat de hele dag door kleine hoeveelheden voedingsoplossing worden aangeboden, zal het medium nooit helemaal verzadigd raken en is er altijd voldoende zuurstof aanwezig rond de wortels van de plant. Daardoor ben je verzekerd van een gezonde ontwikkeling en een snellere groei.

Als de planten groter worden, wordt het aantal voedingsbeurten opgevoerd. De hoeveelheid voedingsoplossing die een plant gebruikt kan eenvoudig worden gemeten, waardoor je het aantal voedingsbeurten exact bij de behoeftes van de plant kunt aanpassen voor een optimale groei en bloei.

Druppelirrigatie heeft iedere kweker iets te bieden, van de aardekweker die zijn potten graag automatisch wil bewateren tot de hydro-expert die er op uit is de dagelijkse voedingsopname van zijn planten bij te houden en het perfecte voedinsgsschema wil uitdokteren voor zijn specifieke kweekomgeving.

Eén ding is zeker, als druppelirrigatie door commerciële kwekers als de beste mehode wordt beschouwd, dan is het beslist de moeite van het proberen waard! Lees verder…

Waarom druppelirrigatie in plaats van water geven met de hand?

Het altijd populaire Wilma druppelirrigatie systeem.

· Planten groeien sneller en brengen meer op – planten nemen meer water en voeding op dan ze doen met handmatig water geven, de hele dag door kleine hoeveelheden voeding geven is gezonder dan om de dag een grote voedingsbeurt.

· Irrigatie brengt de voedingsstoffen waar ze nodig zijn – bij een druppelirrigatie-systeem ben je niet afhankelijk van de capillaire werking bij het geven van voeding en water aan de wortels van de planten. In plaats daarvan voeden druppelaars de wortels van bovenaf, waarna de zwaartekracht er voor zorgt dat de oplossing op de juiste plek terecht komt. Bij voedingstechnieken die afhankelijk zijn van capillaire werking wordt het medium onderin de pot natter dan op andere plekken, hetgeen de ontwikkeling van de wortels kan belemmeren en de groei kan vertragen.

· Minder kans op over- of onderbewateren – wanneer planten meerdere malen kleine hoeveelheden voeding krijgen, raakt het medium nooit verzadigd of zonder voedingsstoffen. Om de paar dagen met de hand water geven kan resulteren in verzadiging omdat de planten niet alle voedingsoplossing kunnen opnemen die ze in één keer krijgen toegediend.

· Minder werk – druppelirrigatie-systemen vragen weinig onderhoud. Je hoeft alleen maar voor een voedingsvat  te zorgen en dat om de paar dagen bij te vullen – een stuk makkelijker dan met de hand water geven.

Soorten druppelirrigatie-systemen

De thuiskweker kan uit vele soorten druppelsystemen kiezen. Ze zijn in twee categorieën onder te verdele:

1 Recirculatiesystemen.
Bij recirculerende druppelirrigatie staan de planten gewoonlijk boven het voedinsgvat. Alles wat de planten niet direct opnemen loopt via het medium terug in het vat, en wordt dan gelijk opnieuw naar de planten gepompt. Het voordeel van dit soort systemen is dat ze eenvoudig zijn om mee te werken en te installeren, en omdat alle planten zich boven het voedingsvat bevinden kunnen ze vrijwel niet lekken. Er bestaan drie hoofdtypes recirculerende systemen.

· Enkelvoudige druppelring systemen

Librabakken zijn een sleutelcomponent van het Hollandse druppelsysteem.

In een enkelvoudig druppelringsysteem bevinden de planten zich in een mandje, gewoonlijk gevuld met hydrokorrels, die boven een voedingsvat zijn gezet.

De voedingsschema's worden met een timer ingesteld en de voedingsoplossing wordt automatisch uit het vat opgepompt en via de druppelring direct boven de wortelzone gebracht. Planten krijgen alle voeding en water dat ze nodig hebben, maar ook toegang tot zuurstof, omdat telkens als het systeem leegloopt er zuurstof in de wortelzone wordt gezogen.

Als ze worden gebruikt met hydrokorrels zorgen ringsystemen voor een gezonde zuurstofrijke wortelzone, omdat dit medium zeer makkelijk draineert. Het is een ideale omgeving om een moederplant langere tijd in leven te houden of om één grote plant neer te zetten en daarvan de maximale hoeveelheid toppen te oogsten. Sommige van de opbengsten die met dergelijke systemen mogelijk zijn moet je hebben gezien om ze te geloven!

Populaire versies van deze systemen zijn AquaFarm, WaterFarm en Flo-Gro.

Druppelsystemen voor potten

Bij een druppelsysteem voor potten worden potten op een bodem gezet die zich boven het voedingsvat bevindt. De planten en druppelaars worden samen met het gekozen groeimedium in de potten gedaan. De voedingsfrequentie wordt ingesteld op de timer, en de voedingsoplossing wordt uit het vat naar de druppelaars en de wortels gepompt.

De voedingsoplossing loopt door het medium en over de wortels van je planten. Wat de planten niet opnemen loopt via de de gaten in het vat, klaar om opnieuw door de druppelaars te worden gepompt.

Druppelsystemen voor potten zijn perfect voor beginnelingen of kwekers die een eerste stap richting hydrosysteem willen zetten, omdat ze met elk kweekmedium kunnen worden gebruikt en als voordeel hebben dat je je vertrouwde potten kunt blijven gebruiken.

Een populair druppelsystemen voor potten is het Wilma systeem – waarvan een grote variëteit aan maten en soorten potten beschikaar is – en, recenter, modulaire potsystemen die het mogelijk maken planten net zo ver van de lampen neer te zetten als je wilt – waardoor ze gigantisch groot kunnen worden!

De Librabak
Lijkt sterk op het potsysteem, in die zin dat de planten zich in een bak boven het voedingsvat bevinden, maar de librabak maakt gebruik van slabs – van steenwol of kokos – in plaats van potten.

Drain-to-waste systemen

Een heel blije plant in een Flo-Gro druppelsysteem.

In een drain-to-waste systeem wordt de voedingsoplossing van een vat via slangen (ook capillairen genoemd) en druppelaars naar de planten gepompt, maar in plaats van terug te worden geleid naar het vat loopt de voedingsoplossing uit het kweekmedium naar een afvalvat, en wordt niet meer gebruikt. Drain-to-waste systemen woren meestal gebruikt bij de teelt op commerciële schaal, en het belangrijkste voordeel is dat de voedingoplossing altijd vers is en de optimale combinatie van elementen bevat.

Veel grootschalige cannabiskwekers gebruiken drain-to-waste systemen omdat ze zo eenvoudig zijn te installeren, ze de hoeveelheid werk die in het bewateren gaat zitten reduceren en uitstekende resultaten opleveren. Planten kunnen worden gekweekt in met kweekmedium gevulde potten of op steenwol of kokos slabs.

Een van de belangrijkste voordelen van drain-to-waste druppelsystemen is dat ze zo makkelijk zijn uit te breiden. Extra slangen en druppelaars kunnen eenvoudig aan het systeem worden gekoppeld.

Zorg er wel voor dat de afvoer van de voedingsoplossing op een veilige manier wordt opgevangen. Als er honderd liter voedingsoplossing uit je systeem weglekt zal dat waarschijnlijk ongewenste aandacht trekken!

Voor welke soort kweker is druppelirrigatie geschikt?

Omdat druppelirrigatie zo'n flexibele techniek is en er zoveel varianten van het systeem betaan, is er voor elke kweker wel een passend systeem.

· Beginnende kwekers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk systeem, zodat ze zich kunnen concentreren op de kweekomgeving, zouden een druppelsysteem voor potten moeten proberen.

· Ervaren kwekers die op zoek zijn naar een hydrosysteem dat het mogelijk maakt de voedingsopname bij te houden en het optimale voedingsschema in te stellen voor een maximale opbrengst zouden een druppelsysteem voor potten met een hydromedium zoals kleikorrels kunnen proberen, of librabakken.

· Kwekers die voor eigen gebruik kweken zouden één grote plant kunnen kweken in een druppelringsysteem of alles halen uit een klein aantal planten in een 1,2 meter tent met een druppelsysteem voor potten.

· Grootschalige kweker kunnen gaan voor een op maat gemaakt drain-to-waste systeem waarin ze hun planten over een groot oppervlak kunnen verspreiden en vanuit één voedingvat voeden.

De drie stappen naar druppelirrigatie hemel!

1. Kies de juiste druppelaar voor het gebruikte kweekmedium. Er zijn druppelaars in  zeer verschillende maten en druppelsnelheden. Als je op een snel drainerend medium zoals hydrokorrels kweekt, gebruik dan een duppelaar zonder limiet. Hierdoor kan de voedingsoplossing net zo snel over de wortels vloeien als de pomp mogelijk maakt, en komt er meer dan genoeg zuurstof in de wortelzone als het water wegloopt. Als je met een meer absorberend medium werkt, zoals aarde, kokos of steenwol, gebruik dan een druppelaar met een lagere druppelsnelheid om te voorkomen dat het medium verzadigd raakt. Een 2 liter per uur druppelaar die is ingsteld om 15 minuten te druppelen levert een halve liter voedingsoplossing aan de plant, voor de meeste planten ideaal. 

2. Verhoog het aantal bevloeiingsbeurten als je planten groter worden. Hiermee verzeker je je van een maximale groei en de hoogste opbrengsten. Als je hydrokorrels gebruikt, stel dan de timer in op tweemaal 15 minuten bevloeiing per dag voor jonge planten. Als de planten groter worden kun je dat opvoeren tot een maximum van één voedingsbeurt van 15 minuten per uur. Elke 1-2 weken zul je de voedingsoplossing compleet moeten verversen. Als je op een absorberend medium kweekt, zet de timer dan op 15 minuten bevloeiing per dag voor jonge planten. Verhoog dat als ze groter worden, tot maximaal vier bevloeiingen van 15 minuten per dag. Als je een absorberend medium gebruikt, moet  je om de drain te minimaliseren elke twee weken de voedingsoplossing compleet verversen of eerder, als het niveau in het vat te ver is gezakt.

3. Gebruik een product dat helpt verstoppingen te voorkomen. Druppelslang heeft een kleine inwendige diameter en tijdens een volledige kweekcyclus – 8 tot 14 weken, afhankelijk van de soort – bestaat de mogelijkheid dat deze druppelslangen verstopt raken, in het bijzonder als je geconcentreerde minerale voeding en toevoegingen gebruikt (als je uit bent op de grootst haalbare toppen, wat jij zeker bent!). Door een product dat verstoppingen tegen gaat aan je vat toe te voegen blijft alles lekker doorstromen.

Q & A met een kweker met een druppelsyteem voor potten

Wanneer kunnen planten op het systeem worden neergezet?
Zodra ze in het startmedium voldoende wortels hebben, je moet witte worteltjes zien aan de buitenkant van het startblok of de pot.

Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan?
Bij een pottensysteem staat de afstand tussen de potten al vast, ze zijn verkrijgbaar met potten die dicht op elkaar staan voor een sea of green, of juist ver uit elkaar voor als je bomen wilt kweken!

Hebben de planten ondersteuning nodig?
In een potsysteem niet, omdat de wortels meer dan genoeg medium tot hun beschikking hebben, maar als je druppelaars met slabs gebruikt zul je wel enige vorm van plantondersteuning nodig hebben. 

Het mag duidelijk zijn: professionele kweektecnieken zijn ook bereikbaar voor de thuiskweker. Als je op zoek bent naar een eenvoudig systeem en grote opbengsten… begin te druppelen! 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht