Indrukwekkende documentaire over de War on Drugs

Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam was onlangs de indrukwekkende film The House I Live In van regisseur Eugene Jerecki te zien. De documentaire uit 2012 gaat over de achtergronden van de Amerikaanse War on Drugs.

Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam was onlangs de indrukwekkende film The House I Live In van regisseur Eugene Jerecki te zien. De documentaire uit 2012 gaat over de achtergronden van de Amerikaanse War on Drugs. 

Sinds president Nixon in 1971 de War on Drugs begon, zijn er 45 miljoen arrestaties verricht en is er 1 triljoen dollar uitgegeven. Anno 2012, ruim 40 jaar na de start van deze heilloze oorlog, zijn drugs in de Verenigde Staten echter goedkoper, puurder en beter beschikbaar dan ooit. Waar bij Nixon de nadruk nog lag op de behandeling van drugsverslaafden, verschoof de focus van de politiek meer en meer naar repressie. Dat leverde wel electoraal succes op, maar effectief was het niet.

De War on Drigs heeft 1 triljoen dollar gekost, dus $ 1.000.000.000.000.000.000 

Cynisch systeem

Wel werd op deze manier een cynisch systeem geïnstaleerd, waarin een agent die meer arrestaties verricht en dus betere statistieken heeft, een grotere kans maakt om sergeant te worden. In de rijk gevulde documentaire komen verschillende presidenten en een heel scala aan deskundigen voorbij. Samen met soms hartverscheurende persoonlijke verhalen ontstaat een beeld van alle niveaus van de War on Drugs: van de kleine dealer tot de rouwende moeder, van de narcoticabrigade tot de federale rechter, van de verslaafden tot de wetbepalende politici. De documentaire stelt urgente vragen als: wat heeft de oorlog veroorzaakt? Wat houdt het in stand? En wat kan er worden gedaan om de oorlog te stoppen? Maar bovenal: is het wel echt een oorlog tegen drugs? Want waarom worden de gebruikers van crack honderd maal zwaarder gestraft dan de gebruikers van cocaïne?

De film is geproduceerd door Brad Pitt, Danny Glover, John Legend en Def Jam-bass Russel Simmons. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor David Simon, de man die achter de fenomenale serie The Wire stond.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht