Wietpas weg, verwarring blijft

De wietpas is dood, leve de wietpas. Zo zou je de brief van minister Opstelten kunnen karakteriseren, waarin hij zijn beleid rond het wietpasfiasco tracht uit te leggen. Veel media hadden al eerder bericht dat de wietpas van tafel was, maar wie de brief goed leest ziet dat de wietpas deels overeind is gebleven. 

De wietpas is dood, leve de wietpas. Zo zou je de brief van minister Opstelten kunnen karakteriseren, waarin hij zijn beleid rond het wietpasfiasco tracht uit te leggen. Veel media hadden al eerder bericht dat de wietpas van tafel was, maar wie de brief goed leest ziet dat de wietpas deels overeind is gebleven. Maar door handhaving aan de gemeenten over te laten, heeft Opstelten zijn gezichtsverlies proberen te beperken.

Deze politieke ontsnappingsroute heeft de verwarring alleen maar groter gemaakt. Want diverse gemeenten, waaronder Amsterdam dat alleen al bijna eenderde van het totale aantal coffeeshops binnen haar grenzen heeft, meldde via burgemeester Van der Laan meteen dat buitenlandse toeristen nog steeds welkom zijn in de hoofdstedelijke coffeeshops. Andere grote steden volgden het Amsterdamse voorbeeld. Burgemeester Wolfsen van Utrecht: “In de Utrechtse coffeeshops blijven de toeristen welkom. Wij zijn een gastvrije stad en doen niet aan discriminatie.” Ook Enschede ziet het niet zitten om buitenlandse bezoekers de toegang tot de coffeeshop te weigeren.

Helaas is het voorstel om zogenaamde ‘zware’ wiet te verbieden wel overeind gebleven.

‘Ander soort toerist’

Maar er zijn steden waar andere geluiden te horen zijn. Zo wil burgemeester Bruls (CDA) van Nijmegen buitenlanders niet in de lokale coffeeshops zien. Of dat ferme standpunt overeind blijft is nog even afwachten, want een groot deel van zijn gemeenteraad kon daar wel eens andere gedachten over hebben. De Maastrichtse VVD-burgmeester Onno Hoes blijft erbij om toeristen uit de coffeeshops in zijn stad te weren. Hij raakt daarbij steeds verder verstrikt in zijn eigen woordenbrei, want op een vraag van een reporter wat hij vond van de mening van Amsterdam, waar toeristen wel welkom bijven, antwoordde Hoes dat men in Amsterdam ‘een ander soort toerist’ had. Toch neemt binnen de VVD de twijfel toe over het zogenaamde succes van de wietpas. De VVD in Venlo rebelleerde openlijk tegen de wietpas en noemde het landelijke drugsbeleid ‘desastreus’. De lokale liberalen vinden het opnieuw toelaten van drugstoeristen zelfs bespreekbaar, als daardoor de overlast in de stad verminderd wordt.

In Amsterdam blijven buitenlandse toeristen welkom in coffeeshops.

Afstandsciterium

Een ander voorgenomen besluit, het verruimen van het afstandscriterium tussen coffeeshops en scholen van 250 naar 350 meter, is eveneens voorlopig van de baan. Ook daar mogen gemeenten een eigen invulling aan geven. Goed nieuws voor in ieder geval 44 coffeeshops in Amsterdam, die nu vooralsnog hun activiteiten voort kunnen zetten. De gemeenteraad van Rotterdam verzette zich ook al tegen een verruiming naar 350 meter. En Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, reageerde ronduit verheugd. Door de 350-meter maatregel had hij acht van de negen lokale coffeeshops moeten sluiten, wat natuurlijk tot een totale chaos had geleid.

‘Zware’ wiet verbieden

Helaas is het voorstel om zogenaamde ‘zware’ wiet te verbieden wel overeind gebleven. De maatregel om wiet met een percentage van meer dan 15% THC te verbieden is de zoveelste onzinnige aanval op de Nederlandse coffeeshops. “Goed nieuws voor het illegale circuit”, aldus VOC-woordvoerder Derrick Bergman. “Voor zogenaamde sterke wiet kun je straks op straat en bij de hasjtaxi terecht.” Dat een hoger THC-gehalte een groter gevaar of risico voor de volksgezondheid oplevert, zoals Opstelten meent, klopt natuurlijk niet. Blowers doseren zelf: van sterkere cannabis rook je minder, van zwakkere meer. Net zoals je ook geen whisky uit een bierglas drinkt. Bovendien hebben ook andere stoffen als CBD invloed op het totaaleffect. En wie moet al die (illegale) wiet gaan controleren? De minister zal later met een nadere invulling van de plannen komen. Daarmee laat hij de onrust rond de coffeeshops bestaan.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht